Website http://rekenhulp-basisschool-pabo.nl

Op de rekenconferentie zal de officiële opening plaatsvinden van een website die ouders, leraren en leerlingen wil helpen het rekenonderwijs te verbeteren. Deze website is nog volop in ontwikkeling, maar in de pers (Parool) wordt er al over gesproken. Vandaar dat we de site al voor de officiële opening informeel in gebruik hebben genomen.
U vindt hem hier:
rekenhulp-basisschool-pabo.nl

(I.s.m. stichting Goed Rekenonderwijs )

9 Reacties

  1. Opmerkingen bij website
    Hoewel het niet voor mij bestemd is, heb ik met immens genoegen de website-in-wording doorgebladerd. Het gevoel wat mij beving was er een van enorme opluchting. Zoiets wat je hebt als je eindelijk een ferme handdruk voelt nadat je hand jarenlang door een bevende non is vastgehouden. Eindelijk een heldere stem nadat je jarenlang naar gelispel hebt moeten luisteren. Vaste grond onder de voeten na uren van gestrompel door een moeras. Heerlijk, heerlijk, heerlijk.

    Ik snap dat nog niet alles klaar is, maar ik heb een paar opmerkingen.
    1) De tekens voor de bewerkingen (de deelstreep) zullen niet voor elke browser (o.a. de mijne, Mozilla; daar verschuiven ze naar een andere plaats) goed weer te geven zijn. Hier zijn natuurlijk voldoende alternatieven voorhanden (bijv. in de karakterset die op deze site wordt gebruikt), maar het voornaamste is dat de site als test vooraf door een bonte verzameling van browsers bekeken wordt. Ook zou ik eens goed naar de resultaten van het uitprinten van de sommetjes kijken.
    2) Er staan hier en daar nog verschrijvingen en taalfoutjes in de tekst.
    3) Hier hebben jullie vast al over nagedacht, maar hoe krijg je de betrokkenen zo ver dat ze deze site ook daadwerkelijk gaan bezoeken?

    • Dank je Bernard
      Dank voor je mooie woorden. Dat betekent veel. Ik zal je techische opmerkingen doorgeven aan Liesbeth van der Plas, die het allemaal op een geweldige manier in elkaar heeft gezet.
      Hoe bereiken we de betrokkenen? Ik ben daar niet zo bang voor, eerlijk gezegd. Natuurlijk is er de opening van de site op de rekenconferentie van 22 november. Verder is m.n., de stichting Goed rekenonderwijs de laatste weken zeer in het nieuws en de reactie (zonder uitzondering positief) lopen binnen. Omdat de site nog in ontwikkeling is (dat blijft die overigens natuurlijk) en omdat de officiële opening toch een beetje een feestje moet zijn, hebben we het nog niet van de daken geschreeuwd. Daar hadden we overigens ook de tijd niet voor. Het gaat op dit moment zo razendsnel, ik ben (positief) verbijsterd over wat we teweeg lijken te brengen.
      Kortom: goed rekenen staat op de kaart. Nu goed onderwijs nog 😉

  2. Groep 8
    Met plezier heb ik de website bekeken. Nu is duidelijk wat onze brugklassertjes zouden moeten kennen. Erg praktisch.

    Onder het kopje “Wat moet een kind op de basisschool leren en wanneer” staan geen onderwerpen die in groep 8 voor het eerst aan bod komen.
    Klopt dit? Komt in groep 8 niets nieuws aan de orde? Is dat jaar alleen bedoeld om meer te oefenen?
    Zo ja, dan zouden er wellicht ook tips/onderwerpen/vraagstukken gegeven kunnen worden voor die leerlingen die aan het eind van groep 7 inderdaad alles al beheersen.

    • Bij rekenen in groep 8 niets nieuws meer
      Hoe dat bij andere vakken zit, weet ik niet.
      Groep 8 staat nu in het teken van Cito, schoolkeuze en . Allemaal belangrijk, maar inhoudelijk knap leeg. En natuurlijk de musical.

      Als je bedenkt met hoeveel achterstand kinderen op het VO binnenkomen, dan lijkt me dat die tijd beter gebruikt kan worden. Het schijnt een verworven recht te zijn in groep acht, het recht om niet meer te hoeven leren (zie elders op dit forum).

  3. Basisschoolrekenen.
    In de bovenbouw (groep 7/8), zijn twee dingen belangrijk. De methode en CITO.
    Veel van de items, die ik op de rekensite aantref, komen bij de meeste gebruikte methode’s niet aan de orde en worden niet, of nauwelijks, bij de CITO toets getoetst. Basisscholen zullen niet vrijwillig deze rekenstof (extra) aanbieden.
    Wat te doen?

    • Dat is dus het punt
      Dat is dus precies het punt Leo. Het zijn uitermate belangrijke onderwerpen: in alle andere landen in de wereld ZIJN deze onderwerpen rekenen. Maar in Nederland komen ze niet in de methoden of de CITO toets voor. Je kunt je dus afvragen of het vak ‘rekenen’ zoals het op de basisschool in Nederland gegeven wordt wel rekenen zou mogen heten.

      Wat te doen? De CITO toets moet aangepast worden zodat deze toetst wat in alle landen behalve Nederland onder rekenen verstaan wordt.

        • Nee
          De methoden volgen de toets (ze zullen wel moeten). Hebben ze in California ook gedaan: tegen uitgevers zeggen ‘de eindtoets zal er voor de kinderen die volgend jaar met school beginnen zo uitzien, zorg maar dat je methode zo aangepast wordt dat deze daarop aansluit’.

Reacties zijn gesloten.