Ook NSC vreest voor onderwijskwaliteit mbo door versoepeling urennorm

Het voornemen van het ministerie van Onderwijs om de urennorm in het mbo te versoepelen leidde tot discussie in de Tweede Kamer. De fractie van Nieuw Sociaal Contract vreest voor de kwaliteit van het onderwijs in het mbo door de versoepeling van de urennorm naar slechts 500 begeleide onderwijsuren (met een docent voor de klas). In de BOL is de urennorm 1000 en voor de BBL geldt nu nog een norm van 600.

Onderwijswoordvoerder Soepboer (NSC) stelt dat mbo-studenten met de versoepelde urennorm niet meer voldoende les krijgen. Volgens Soepboer is er een direct verband tussen lesuren en onderwijskwaliteit: ‘Begeleiding door bekwaam onderwijspersoneel is essentieel voor de kwaliteit van onderwijs.’ Hij vroeg daarom in een motie aan minister Bruins om in beeld te brengen hoeveel lesuren mbo-studenten de laatste vijf jaar daadwerkelijk hebben gehad. Ook wilde hij weten wat de verwachte impact van het wetsvoorstel zal zijn: leidt minder lesuren tot minder kwaliteit?

Volgens minister Bruins is het niet zo makkelijk om aan het verzoek van Soepboer te voldoen. Het is een onmogelijke opgave om van de vele honderden mbo-opleidingen in beeld te brengen hoeveel les studenten hebben gehad. Wel zegde hij toe de gegevens die de Onderwijsinspectie bij eerdere onderzoeken al verzameld heeft te kunnen aanleveren. De zorgen van Soepboer werden in de Tweede Kamer breed gedeeld. Bij de stemming op dinsdag 28 januari werd zijn motie met bijna algemene stemmen aangenomen. Alleen de fractie van Volt stemde tegen de motie.

Bron: MBO-today

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter