Cultuur is een basisbehoefte

Het is te idioot voor woorden dat we in Nederland moeten vechten om een schamele 1,9 miljoen euro voor talentontwikkeling in de muzieksector, terwijl het kabinet ondertussen maar liefst 2,2 miljard euro hoopt binnen te harken met een btw-verhoging op cultuur. Deze miljarden zouden een zegen moeten zijn voor de culturele sector, maar in plaats van herinvestering zien we een kaalslag.

De 10,9 miljoen euro die jaarlijks nodig is om positief beoordeelde producenten in de culturele sector die door de beoogde bezuinigingen onder de “zaaglijn” vallen (lees: er is niet genoeg geld) in leven te houden, zou slechts 0,5 procent zijn van het bedrag dat het kabinet opstrijkt door cultuur duurder te maken. En wat doet het kabinet? Het laat de sector verkommeren, terwijl de staatskas zich vult. Dit getuigt van een totaal gebrek aan begrip van hoe belangrijk cultuur is voor de samenleving.

En dan nog het hardnekkige verwijt dat klassieke muziek een “linkse hobby” zou zijn. Dit is niet alleen kortzichtig, het is ronduit hypocriet. Cultureel erfgoed is meer dan alleen oude gebouwen en natuurgebieden. Iedereen wil graag op de foto voor de Eiffeltoren of zich vergapen aan de Akropolis, maar zodra het over klassieke muziek gaat, wordt er ineens met minachting gesproken over de mensen die deze kunstvorm levend houden. Musici zijn geen hobbyisten. Ze studeren hun hele leven door en dragen bij aan het behoud van ons cultureel erfgoed zoals de muziek van Mozart en Beethoven. Net zo belangrijk als de monumenten die we bewonderen en die wél met overheidssteun worden behouden.

Als de overheid niet investeert in cultuur, zetten we niet alleen de toekomst van duizenden creatieve banen op het spel, maar ook de bloei van het Nederlandse talent en onze positie als cultureel vooraanstaand land. Zonder de broodnodige steun riskeren we een generatie van makers te verliezen.

Laten we duidelijk zijn: cultuur is geen luxeproduct. Het is een basisbehoefte, een spiegel van wie we zijn als samenleving. Dat de overheid weigert om slechts een fractie van de btw-opbrengsten terug te laten vloeien naar de sector die het geld opbrengt, is een klap in het gezicht van iedereen die kunst en cultuur een warm hart toedraagt.

 

Maria Paula Majoor

violist en docent ArtEZ

 

Deze column is ook eerder verschenen in de Volkskrant.

Foto: Toon Rekkers/Beter Onderwijs Nederland

Fotobijschrift: Het laatste Symposium werd geopend door Maria Paula Majoor. Zij speelde een Caprice van Paganini.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter