“De verengelsing van het universitair onderwijs is dom, achteloos en onstuitbaar” schrijft Martin Sommer in de Volkskrant van vandaag. En verder: “De bekendste tegenstander is Ad Verbrugge van de actiegroep voor beter onderwijs BON. Hij spreekt van globish, een afgevlakte taal. Actief zijn ook Emilie van Opstall, classica aan de VU, en Pieter Gerbrandy, classicus en dichter UvA. Er kwamen twee manifesten voor het behoud van het Nederlands. Die leidden tot een rimpeling maar niet meer. Ze worden langzamerhand moedeloos, want het gaat natuurlijk gewoon om de centen” (cursivering van mij).
Daar zou je inderdaad moedeloos van worden. Ik vraag me af waarom docenten en studenten deze verengelsing zo dociel accepteren. Volgens Sommer is het zo dat “vakgroepen en studentenraden in het Engels vergaderen, ook als er geen buitenlander te bekennen is”. Misschien komt het wel eens voor, dat iemand voorstelt om met die onzin te stoppen en gewoon weer op de Nederlandse taal, die tenslotte de taal is van het land waarin wij leven, over te gaan. Wie weet, ik was er niet bij. Hoe dan ook, deze passiviteit en gelatenheid tegenover dat domme geëngels, waar tegenover Ad Verbrugge c.s. roependen in de woestijn lijken te zijn, doet me denken aan de manier waarop destijds het nieuwe leren met zijn studiehuis en zelfsturend leren doorgevoerd is. Bijna geruisloos. De schrijvers van de manifesten kunnen over een aantal jaren, als er weer eens een commissie zich gaat buigen over deze gedachteloze taalvernieling, tenminste nog zeggen, dat ze de ellende toen al hebben zien aankomen. Maar wat hebben we daar nu aan?
“Op de Universiteit van
"Op de Universiteit van Maastricht zijn de inschrijvingsformulieren alleen nog in het Engels verkrijgbaar. Dit alles ter wille van de internationale uitstraling en het aantrekken van buitenlandse studenten." Volkskrant (29 dec 2011)
Yvonne van Rooy, destijds College-voorzitter Universiteit van Utrecht à € 256 000 per jaar
Maar hoe zit het met de
Maar hoe zit het met de kosten/baten-analyse van buitenlandse studenten voor Nederland als geheel?
For amusement: av
For amusement: av-media.vu.nl/VUMedia/Play/f3cf47bfd20f424e8719f9c3c58aa15b1d
Ik denk dt je als Nederlander
Ik denk dt je als Nederlander het recht moet hebben om in Nederland in het Nederlands een universitaire studie te volgen. Te meer omdat wel van je geëist wordt dat je voor het Nederlandse toelatingsexamen tot de universiteiten voor de kennis van die taal minstens een 5 moet halen. Die eis zou moeten vervallen, Zelfs het verbinden van het recht om universitair onderwijs te volgen met de verplichting om op school les in Nederlands te volgen is dan absurd geworden. Je kunt vast wel een ander vak bedenken dat daarvoor nuttiger is. Dat steenkolenengels van de docenten verdwijnt in de loop van jaren vanzelf. Ook de volkeren van Afrika moesten altijd al in het Engels of Frans universitair onderwijs volgen. Dat was cultuurpolitiek. Nederland schept er een sadistisch genoegen in zichzelf in de positie van die "primitieve" landen te manoeuvreren.
Als je in Nederland een
Een “stevig gesprek”. Weet