Extra toezicht financiën UvA

monitor_450x200_1099993_29232371.jpg

Scienceguide en Het Parool berichten dat de minister in antwoord op kamervragen van Jasper van Dijk (SP) en Mohamed Mohandis (PvdA) heeft aangegeven dat de inspectie de ontwikkelingen bij de UvA extra gaat monitoren. 

Scienceguide: Na de onrust en wekenlange bezetting van het Bunge- en Maagdenhuis heeft Jasper van Dijk (SP) samen met PvdA-collega Mohamed Mohandis vragen gesteld aan de minister. De minister erkent in haar antwoord nu, dat de schulden van de UvA komende jaren zorgelijk oplopen. “In de begroting 2015 geeft de UvA aan dat voor 2015 een negatief resultaat begroot is van € 27,8 miljoen en dat dit zonder nadere beleidswijzigingen inderdaad zal leiden tot een cumulatief negatief resultaat van ruim € 83 miljoen over de periode van 2015 t/m 2018.”

Volgens de minister heeft de UvA het moeilijk, maar lijkt er geen accuut gevaar. 

De UvA voert overigens het beleid dat de financiële risico's  zo laag mogelijk in de organisatie gelegd worden. Concreet betekent dit dat een faculteit of opleiding iedere tegenvaller in bijvoorbeeld studentenaantallen of anderszins zelf moet opvangen, zonder dat er een op dat niveau een buffer is. Dat geeft volgens het CvB rust op bestuurlijk niveau, zorgt ervoor dat medewerkers dyamisch en actief blijven en maakt de financiële afspraken met de banken mogelijk, want die zijn verzekerd van gegarandeerde bezuinigingen bij tegenvallers in de onderwijs/onderzoek-uitvoering. Vanzelfsprekend hoeft het bestuur zelf eventuele tegenvallers niet op het eigen niveau op te lossen. Zij kunnen zonder problemen twee externe consultants inhuren die de 'corporate communication' voor hun rekening nemen, nu er op dat gebeid wel heel erg veel werk is en een pool van 57 formatieplaatsen aan communicatiemedewerkers in dienst kennelijk onvoldoende is.

BON ziet in de ontwikkelingen bij de UvA het zoveelste bewijs dat de lumpsum voor onderwijsbesturen met de grote vrijheid dat aan gebouwen en financiële producten te besteden enkel en alleen positief is voor megalomane bestuurders en voor de landelijke overheid die op die manier financiëel en onderwijskundig risico op de besturen kan afwentelen. Wij menen dat de lumpsumproblematiek overigens veel verder reikt dan een groot risico op ernstige financiële problemen. Uit het beleid van het CvB van de UvA blijkt eens te meer dat het bestuurders aanzet om onderwijs en onderzoek te knijpen en zich bezig te houden met spannender zaken. Zelfs als dat niet tot financiële rampen leidt is het allemaal erg ongewenst.

Update 15 mei 11u10: leer ook de blog van Ewald Engelen hierover.