NRC brengt het bericht dat de RUG een campus in China gaat openen. Het gaat de RUG er in de eerste plaats om om de naamsbekendheid op de grootste onderwijsmarkt ter wereld te vergroten, waarbij afspraken zijn gemaakt over de zakelijke aspecten van deze activiteiten. NRC: Terrein, reeds bestaande gebouwen en nieuwbouw worden gefinancierd door Yantai en krijgt de RUG gratis. De tientallen nieuwe stafleden komen in dienst van de universiteit in Nederland en worden betaald uit de collegegelden uit China. Eventuele winsten worden geïnvesteerd in de universiteit van Yantai en zullen niet naar Nederland vloeien. De voertaal van de opleidingen wordt Engels en de Chinese bachelor-studenten komen verplicht een jaar naar Groningen.:
BON heeft geen mening of dit een zakelijk gezien verstandige ontwikkeling is, ook weten we niet wat de effecten zijn op de economische ontwikkeling van Nederland of breder van de EU. Wat zijn overigens de praktische gevolgen van grote groepen Chinese studenten die in Groningen een bachelor komen volgen?
Belangrijker nog is het risico dat een universiteit zich nog meer gaat gedragen als een multinational en daarmee haar karakter dreigt te verliezen. Multinationals zijn er genoeg in de wereld, maar de universiteit heeft toch een speciale taak en verantwoordelijkheid en die verdraagt zich moeizaam met een al te zeer bedrijfsmatige identiteit. Het is niet toevallig dat dankzij de Maagdenhuisbezetting de onvrede hierover en de nadelen hiervan steeds duidelijker worden.
Internationale samenwerking op wetenschappelijk gebied gebeurt al jaren, maar (Nederlandse) universiteiten die een "wereldmarkt" van het onderwijs willen betreden is geheel iets anders en hierover zou tenminste een fundamentele discussie gevoerd dienen te worden. De RUG wordt gefinancierd met overheidsgeld en de letter R in de naam zal toch ook enige betekenis hebben.
Dit is een heel slimme
Dit is een heel slimme ontwikkeling. Van de afgestudeerden vindt nauwelijks nog iemand werk in zijn vak. Maar de Chinezen weten dat nog niet. Na afloop stuur je de gefrustreerden gewoon terug naar China. Op de zeeklei heb je slimme gasten. Geniaal bedacht, in Groningen!
BON, BOn, Bon ; TON, TOn, Ton
BON, BOn, Bon ; TON, TOn, Ton. TUT, TUt, Tut. Die race is allang gelopen, zelfs voordat de posthume Bon'se discussie start. Posthuum, dat typisch nederlandse gebruik over het gedane-zaken spreekwoord.
Wageningen (zich noemende "universiteit") doet al jaren zaken in China – de fout aangestelde vorige rector (niet zeer magnificus, eerder gewoontjes) baseerde er zelfs zijn buitenproportionele "salaris" op ("onmisbaar"). Het Wageningse WUR, conglomeraat, financiert zichzelf uit bijdragen van alle kanten, en dat houdt onterechte (geldelijke) toepassingen in.
Twente (ook al zo'n self-appointed universiteit) afficheert zich al jaren als ondernemende universiteit,met Haags overheidsgeld en andere pecuniae – zie het als poging (uit wanhoop) om overeind te blijven. Tilburg, ook zo'n hongerige, gemankeerde universiteit : hetzelfde laken, eenzelfde pak.
Zoals ze in Latijns Amerika zeggen : Ahora se ponen pantalones. Vraag maar es in Leiden (waar ze het ook proberen) wat de vertaling is. Nu even niet bij de UvA aankloppen, daar zijn ze vast goed bezig met vastg0ed, alternatieve route naar universitaire welvaart.
For sure, RUG doet een lange-termijn business deal – substantieel onderdeel daarvan de gouden pot van fellowships. Beargumenteerd met : goed voor het Vaderland – een lange echo van het vooroorlogse kinderliedje " 't is plicht dat ied're jongen. voor Vaderlanmd en Volk, – -".
Als je wilt : RUG finjanciert dat met oneigenlijke middelen. Daarover palaveren op z'n BON's : veel succes. De kruimels die van de tafel vallen zijn voor de kat – dead cat bouncing.
Zoals mijn studenten in Singapore, Malaysia en Thailand steevast commentarieerden : also can. En wat was dat ? Een blik (can) ananas op sap, met een zwart-wit geprint etiket erop geplakt, waarop stond : also can. Die studenten wisten wel hoe ze een blik ananas open moesten krijgen. Nu BON nog – also cannot ?
Ik weet het sassoc, maar
Ik weet het sassoc, maar vanuit die gedachte hadden we nooit met BON hoeven te beginnen. Verder ben ik bescheiden genoeg om me te realiseren dat een voorspelling dat de ellende extrapolerend verder gaat welliswaar logisch lijkt, maar dat vaak genoeg is bewezen dat voorspellen knap lastig kan wezen. Dus haal ik mijn harnas en Rocinante maar weer eens te voorschijn. Doe je mee Sancho Panza?
Overigens, als we over de
Overigens, als we over de dijk (van de Waddenzee) of over de duinen (vanuit Leiden) kijken, dan zien we dat met name Amerikaasnse universiteiten allang, decennia lang, bezig zijn met en voor chinese studenten. Campus of niet, dat is niet de kwestie. De "westerse infiltratie" op universitair nivo is al heel lang modus operandi, unverfroren onderdeel in de wereldwijde struggle om macht. Studenten zijn een uitstekend medium.
Dat de RUG nu, voor nederlandse termen, een ruige stap zet – "een campus ! – is niet meer dan een peanut planten in het chinese landschap. Een peanut plantje (Arachnis hypogaea) produceert 40 tot 100 pinda's in 5 of 6 maanden – die pinda "noten" groeien ondergronds, ook dat nog ! China produceert tegenwoordig 45 procent van de wereldwijde peanut oogst, geen peanuts, dus.
De chinezen weten dan wel niet (aldus neker + laat) wat het banen-equivalent van de bijbelse wonderbaarlijke broodvermeerdering is (dat bestaat dus niet, het was meer een woestijns fata morgana in wat nu Israel is) – de chinezen kunnen uitstekend peanuts tellen ; en meer.
Waarmee niet gezegd wil zijn dat wat RUG doet nix is – integendeel. Zoals neker & laat (off topic : gekke naam -?-) terecht zegt : zeeklei, en slim bedacht – echter niet vanwege de boerenslimheid van banen die er toch niet zijn, maar vanwege de potten (ook een bijbels begrip) met gouden fellowships hier zowel als daar. De eerste oogst is head count ; daarna verder.
Toen studiegenoten (ikzelf incluis) een van de schaarse Fullbright Fellowship (de beginjuaren van F) voor Amerika kregen, waren we blij, verrast en dankbaar – in die tijd was het heel ongewoon om naar Amerika te gaan, het grote voorbeeld in progressive research. Veel later wisten we wat de fellowship vector ook was : binding, loyaliteit aan culturele en sociale waarden – buitengewoon efficient geprijsd.
Business-like is : dat enigerlei onmiddelijke financiele baten in China blijven, dat er niets naar RUG vloeit. Ook dat is normale procedure vis-a-vis China. Vrienden (uit Vancouver, Canada) geven al jaren lang universitaire lessen-cum-research in Peking, zonder direct Canadees gewin.
De indirecte baten van het RUG initiatief, voor NL, zijn veel groter. En zelfs die zijn peanuts in vergelijking met de wijdere toenadering tussen oost en west, Europa en China. En dat alles tegen nagenoeg zero investment cost. Hoe hollandser wil je het nog hebben ? Deze keer lukt wat @ Dejima (1641 – 1859) niet op ging. Maar net als toen : er zijn kapers op de kust.
(geciteerd) – – maar
(geciteerd) – – maar (Nederlandse) universiteiten die een "wereldmarkt" van het onderwijs willen betreden is geheel iets anders en hierover zou tenminste een fundamentele discussie gevoerd dienen te worden – (einde citaat).
Wordt wakker ! Alleen al Wageningen Universiteit doet dat al jaren, decennia, gefaciliteerd door dezelfde overheid (nou ja, ander loket). En RUG zou dat niet mogen ?
Ach, lieve mensen. Jullie
Ach, lieve mensen. Jullie zijn veel te integer en gaan uit van hooggestemde motieven. Die bestuurders lachen jullie uit. Stel eens dat je jouw corporate identity kunt versterken met een joint venture in het land van de toekomst. Dan moet je potverdorie niet zeuren. In China ligt de kans om een heel flinke vent te worden. Denk eens aan een Lenin. Daarvan staat nu een standbeeld uit te kijken over het lege Groningse landschap. Over een aantal jaren zien we het standbeeld van een corporate governor uitkijken over dezelfde zeeklei.
@ Gerard Verhoef, hierboven
@ Gerard Verhoef, hierboven
Sancho Verhoef me pussó rompecabezas.
Sancho se rasca la cabeza – en niet van de vlooien. Yes, Sancha would like some practical, inmediate results. Vielleicht so etwas wie Goethe es im Faust verkündigt hat :
Der Worte sind genug gewechselt,
laßt uns auch endlich Taten sehen !
Indes ihr Komplimente drechselt,
kann etwas Nützliches geschehen.
En dat was nog maart uit de proloog tot Faust I.