In het Onderwijsblad van de Aob een reconstructie van de problemen met de "Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp". De directie vond dat het "merk" KSH sterker moest worden. De school was "degelijk, maar weinig interessant". Onderwijskwaliteit verbeteren zou te lang duren, dan maar de verpakking opgeleukt. Miljoenen aan verbouwingen later is de school failliet en wordt gered door opname in een groter bestuur.
Ook de UvA zit in zwaar weer vanwege vastgoed en een sterk hierarchisch bestuursmodel. Het is het bestuur gelukt de gewenste onrust op de werkvloer te realiseren, maar rust voor het bestuur is wer nog steeds niet.
Een paar maanden geleden was ROC Leiden de klos en vandaag is het (opnieuw) de beurt aan het Rotterdamse BOOR (bron NRC www.nrc.nl/nieuws/2015/03/23/geldnood-op-school-langer-lesgeven-voor-zelfde-loon/) Wegens financiele problemen moeten leraren 3,5 uur extra werken (onbetaals), wordt onderhoud uitgesteld en wordt het aantal lesuren teruggebracht tot het absolute minimum.
BON meent dat de minister alles in het werk moet zetten om uitstekende financiele experts te verleiden deel te nemen aan besturen en raden van toezicht. Desnoods dienen de CAO-lonen van de docenten dan maar te worden verlaagd zodat er geld over blijft om deze toppers marktconform te belonen en daarmee de onderwijsambitie van grote scholen en mooie gebouwen te realiseren.
Lees vorige alinea aub zoals bedoeld en met inachtneming van de opmerking van Bussemaker die naar aanleiding van de ellende bij ROC Leiden liet weten dat de ideeën goed waren, maar dat het aan kennis van de bouwwereld in het bestuur had ontbroken.
Het houdt niet op, niet vanzelf.
update 17u08: Inmiddels heeft BOOR gereageerd op het artikel uit NRC: