
De Volkskrant besteedt in het magazine Sir Edmund aandacht aan de nieuwste onderwijshype: programmeren op de (basis)school.
Wij zetten dit idee, dat inmiddels in Engeland verplicht is ingevoerd en in Nederland wordt bepleit vanuit de IT industrie en onder andere Neelie "programmeren is net zo belangrijk als leren lezen" Kroes graag in perspectief.
Al midden jaren zeventig werd in Nederland een begin gemaakt met met programmeren op school. Dit gebeurde door Guus Vonk van het IOWO (later Freudenthal Instituut). Met potlood beschrijfbare "pons"kaarten (schrapkaarten) werden door kinderen van de middelbare school gebruikt bij het programmeren in de programmeertaal Ecole. De schrapkaarten werden opgestuurd naar Utrecht en het resultaat ging per post terug naar de deelnemende scholen.
Iets eerder al was MIT professor en Piagetvolger Seymour Papert bezig met Logo, een taal waarmee kinderen een schildpadje konden besturen en figuren op beeldscherm of papier konden tekenen. Logo heeft ook in Nederland lange tijd veel interesse gehad, maar is nooit werkelijk doorgedrongen tot het onderwijs. Evenmin trouwens als Ecole.
Midden jaren tachtig waren de ideeën veranderd. Het ging minder om programmeren, maar enerzijds om projectmanagement en het ontwikkelen van informatiesystemen, databases en informatie-analyse en anderzijds om het leren werken met de computer in een (pre)Office omgeving.
Later, bij de opkomst van internet ging het om het leren vinden van informatie en om omgaan met de media (mediawijsheid).
Parallel was er steeds veel aandacht voor specifieke onderwijstoepassingen, waarbij niet het leren van ICT of programmeren voorop stond, maar waarbij ICT een middel was voor onderwijsvernieuwing.
De plotseling hernieuwde en sterke aandacht voor programmeren, zonder een fatsoenlijke analyse van doelen en de ervaringen van het verleden is eerder een zoveelste verdienmodel dan een aanzet tot een serieuze verbetering en/of modernisering van het onderwijs.
En als programmeren erbíj
En als programmeren erbíj komt, wat gaat er dan vanáf? Hoor je ook nooit iemand over. We zullen het ook maar niet hebben over hoe we overbelaste basisschoolleerkrachten hierin gaan scholen. Om verder nog maar te zwijgen van het gegeven dat zij die kunnen programmeren en het op zich leuk zouden vinden hun kennis aan scholieren over te dragen sowieso lachend met een grote boog om het voortgezet onderwijs heenlopen richting een werkgever met een veel beter aanbod.
Dat laatste wat Em70 aangeeft
Dat laatste wat Em70 aangeeft kwam ook als eerste in mij op. Ik had het als leerling leuk en interessant gevonden om les in programmeren te krijgen, maar laten we realistisch zijn: wie de eenvoudige logica achter d's en t's al niet begrijpt zal nooit fatsoenlijk programmeerles kunnen geven. Van een groot deel van de huidige PO- en VO-docenten moeten we dit dus niet vragen, en van degenen die er wel iets van zouden bakken zal het grootste deel niet geinteresseerd zijn in een leraarsbaan.
Wanneer je een vak niet op niveau kunt laten doceren moet je het niet invoeren. Hoe leuk en interessant het ook zou kunnen zijn als je de docenten wel had, we hebben ze gewoon niet. De waarheid is hard.
Lees het artikel goed. Geen
Lees het artikel goed. Geen gortdroge programmeertaal maar…. En SLO dat het allemaal helpt ontwikkelen. SLO heeft geen expertise in huis, ook hier niet. Ik zat zelf op de eerste school met computer (dezelfde school die vorige week een gebrilde oudleerling in pak prominent in het nieuws zag met een speelgoedpistool). We schreven programmaatjes in Basic die we daarna in ponsten. Programmeren kan van alles betekenen. Een website bouwen is niet waar ik aan denk bij programmeren. Programmeren begint met een probleem en een algoritme dat je bedenkt of opzoekt waarmee je het probleem oplost. Of er met die Lego spelletjes zoiets gebeurt? Ik betwijfel het. Het doet me denken aan een spel dat we als studenten wel eens speelden waarbij je speelkaarten instructies waren voor je poppetje op het speelbord. Stap voor stap uit te spelen. Maar dat is geen programmeren. Al suggereerde de spelnaam (vergeten) anders.
“A cross-industry coalition
"A cross-industry coalition of EU and US technology companies, including Microsoft, Facebook and Rovio, today (14 October) [2014] sent an open letter to EU ministers for Education, calling for more computer science education in schools. [11-17 October 2014: eu code week]
“As stewards of Europe’s future generations, you will be all too aware that as early as the age of 7, children reach a critical juncture, when they are learning the core life skills of reading, writing and basic maths. However, to flourish in tomorrow’s digital economy and society, they should be learning to code. And many, sadly, are not,” the coding coalition said in a statement."
"Coding will also directly help students to develop transversal skills such as analytical thinking, problem solving, team working, and creativity. Starting early means that they will be more inclined to consider computer science studies and ICT related careers," they wrote. ['they'= Commissioner for the Digital Agenda Neelie Kroes, and Youth and Education Commissioner Androulla Vasiliou, likewise wrote a letter to the EU’s 28 education ministers, urging them to give every child the opportunity to develop basic coding skills at school.]
Commissioner-designate for the Digital Internal Market, Andrus Ansip, also stated during his Commissioner hearing in the European Parliament that coding in schools should be “mandatory”.
Reactie onder BBC-artikel:
Reactie onder BBC-artikel:
"At university, studying computer science, we were taught to solve problems, think logically and look for creative solutions. Once you learn that you can code in any language. It's ridiculous to teach primary school children how to 'code'. By the time they leave it will be irrelevant or worse still inhibit them from taking on new paradigms. My 8yo is learning about databases – obsolete already."
eu codeweek
Op LinkedIn is deze discussie
Op LinkedIn is deze discussie natuurlijk ook weer begonnen.
Dit is een kenmerkende bijdrage: "Punt is dat als gedurende je schooltijd per week wat uurtjes gaat programmeren dat je dan ECHT kunt programmeren. Net als piano spelen leer je dat niet meer zo makkelijk op je twintigste. Je krijgt er ook ECHT een baan mee. De wereld is bezaaid met miljarden computers en deze talen spreken ze zelfs in China. Je kan overal terecht. C++ en PHP of Python, het zijn allemaal dezelfde haakjes. Talen leven nu eenmaal, ook programmeertalen. Herinner je het boek "moderne wiskunde". Ook wiskunde leeft. Nu deze logische stap. Wiskunde in een moderne context."
Ik heb geantwoord met: "Als we kinderen willen laten programmeren met het oog op 2025, dan zullen we nu moeten beginnen met de taal van dan, de XXXCBMBYI-Boa Constrictor. Waarom is dat er nog niet?" en verwezen naar deze pagina.
Object-geörienteerd
Object-geörienteerd programmeren
Zo'n 25 jaar geleden ging men over op het object-georiënteerd programmeren. Wie nog op de oude manier programmeerde kon moeilijk een nieuwe baan krijgen. Er zijn zelfs software-bureau's die geen mensen willen die ooit nog op de ouderwetse manier geprogrammeerd hadden: ze zouden moeite hebben met de andere aanpak die het object-geörienteerd programmeren verlangde.
Ook de onderwijskunde kon niet achterblijven. Zo ontstond het trialogisch leren met kennisobjecten. De Europese Commissie weet hiervan af: ze stonden klaar met subsidiegelden. Het resultaat is ernaar:
Dr. Arja Veerman (Onderwijskundig adviseurDirectrice van 'Omtrend Advies'.
@”LinkedIn”
@"LinkedIn"
Dat je dat na je twintigste niet meer zo makkelijk leert, is klinkklare onzin. Bedrijven bieden bij een oververhitte arbeidsmarkt mensen van ruim boven de twintig een traineeship aan, op voorwaarde dat je maar, jawel, een hoge vooropleiding hebt genoten. En dat hoeft niet eens in de bètahoek te zijn, áls je maar hoogopgeleid bent, zelfs al is het in geschiedenis of sociologie.
Waar ik me overigens wel iets bij kan voorstellen, is dat je leerlingen met een vak als programmeren op een idee kunt brengen voor een vervolgopleiding. Sommige scholieren weten de weg prima zelf te vinden via bijvoorbeeld het internet, vrienden en familie, maar dat geldt waarschijnlijk niet voor iedereen. Met zoiets als programmeren kennis gemaakt hebben, kan dan uitmaken. Daarvoor hoef je niet jarenlang het vak te volgen en er examen in te doen, maar een vak van pakweg een jaar in de bovenbouw, daar zou ik niet bij voorbaat tegen zijn. Ik kan me zelfs voorstellen dat dát verplichten zinniger is dan, zoals nu (als ik het goed begrepen heb) iedereen wiskunde in de bovenbouw verplichten.
Ik verwacht overigens niet dat het snel op een serieuze manier van de grond gaat komen. Juist omdat er genoeg aanbod van technisch personeel uit het buitenland is, is de druk niet hoog om er extra onderwijsgeld voor uit te trekken. En zoals gezegd: je kunt het ook makkelijk ná je middelbare schooltijd leren. Dat zou bij vakken als Engels, natuurkunde en biologie toch wel even andere koek zijn.
en.wikipedia.org/wiki
en.wikipedia.org/wiki/Object-oriented_programming
Includes Criticism section.
Nog een aanvulling op de
Nog een aanvulling op de opmerking over de bevlogen Groninger die kinderen wil leren programmeren met Python:
(Uit de Volkskrant van gisteren):
Guido van Rossum (59) – Uitvinder van programmeertaal Python, programmeur bij Dropbox
Klinkende namen als Google en Dropbox zijn gebouwd op de programmeertaal Python (1991) die Guido van Rossum uitvindt. Als kind is hij zeer geïnteresseerd in elektronica, maar tijdens zijn studie wiskunde komt Van Rossum pas in aanraking met computers. Niet vreemd, want naar eigen zeggen is hij altijd een laatbloeier geweest. Wel is hij een echte abstracte denker, hetgeen van pas komt in het uitwerken van zijn eigen taal.
Van Rossum: 'Programmeren op de basisschool? Dat lijkt me niet realistisch. Het abstracte denken van programmeren ontwikkel je over een erg lange periode. Bovendien is het programmeren van een website weer iets heel anders dan de bouw van een app. Natuurlijk lees je over hackers en wonderkinderen van 8 jaar oud, maar dat zijn echt uitzonderingen.'
De vraag is natuurlijk, wat
De vraag is natuurlijk, wat wil je bereiken met die programmeerlessen. Ik geloof er niets van dat een groot daal van de basisschoolleerlingen daar later op welke manier dan ook in doorgaan. En als dat al is, dan vrees ik voor de krakkemikkige software van de toekomt. Goed programmeren is een vak. Niets voor niets wilde Edsgar Dijkstra alleen wiskundigen in die professie. Hij haatte de slecht geschreven software van de commerciele bedrijven, maar zelfs daar werken relatief hoog opgeleide programmeurs.
Als je "een beetje leert klooien" in een programmeeromgeving leer je wellicht zelfs de verkeerde attitude aan: het programma werkt, dus is het goed, zal al te vaak de conclusie van leerling en school leermeester zijn. Toen ikzelf nog programmeeronderwijs gaf, interesseerde het me nauwelijks of een programma werkte, het ging erom of de structuur helder was en volgens de geldende afspraken was gedocumenteerd.
Als je programmeeronderwijs ziet als een opstapje tot algoritmiek, dan lijkt het me voor de hand te liggen om eens met de standaard algoritmes voor rekenen te beginnen.
Ach, er duiken ook alumni van
Ach, er duiken ook alumni van peuterspeelzalen de operatiekamer in om een operatie te playbacken. Evrybody is a Star. Zijn de Beatles niet ook zo begonnen? Ik wil beroemd worden, dus leer me gitaar spelen zodat ik een CD kan opnemen. Als je dan aankomt met sarcastische statistiekjes over beroemd worden en met Hazes en Dries Roelvink die zulks deden met twee jaar moedermavo, ben je ècht een zuur ventje.