Studenten en docenten van de UvA bezetten vorige week het Bungehuis als protest tegen de samenvoeging van kleine letteren en geesteswetenschappen tot een brede bachelor met specialisaties en tegen een ondemocratisch universiteitsbestuur. Op last van de rechter is het Bungehuis maandag ontruimd, maar de protesten bleven doorgaan. Na een demonstratie vanmiddag en vanavond bij het Spui is nu het Maagdenhuis bezet. Het Maagdenhuis is het bestuurlijk centrum van de UvA/HvA en is natuurlijk bekend vanwege de grote bezetting in de jaren zestig van de vorige eeuw.
BON protesteert al jaren tegen de enorme en ongecontroleerde macht van de onderwijsbesturen, en daarmee ook tegen de macht van de universiteitsbesturen. Vorig jaar organiseerden we daarom ook een uiterst succesvolle Nacht van de Universiteit: tegen de managerial cultuur van het onderwijs en voor macht terug naar wetenschappers, docenten en studenten. Het lijkt dat de kritiek op de bestuurscultuur van het onderwijs nu zo langzamerhand een kritische massa begint te bereiken en dat daarmee rekening gehouden moet gaan worden.
Op dit moment is niet duidelijk of de spontane Maagdenhuisbezetting wordt doorgevoerd, maar burgemeester van der Laan heeft nog geen ontruimingsbevel gegeven, hij wacht daarmee in ieder geval totdat het CvB van de universiteit/Hogeschool aangifte doen.
Update 23u45: De bezetters hebben van der Laan uitgenodigd en proberen nu te bedenken wat ze aan hem willen vragen, Jasper van Dijk is nu ook binnen en gaat kamervragen stellen hoe verder te democratiseren. Hij stelt voor te kijken hoe deze actie landelijk te maken is.
Update donderdag 26/2 15 uur:BON steunt deze bezetting. Ad Verbrugge is momenteel in het Maagdenhuis om onze steun over te brengen.
Als de CD-introductie van
Als de CD-introductie van mijn dochter vrijdag achter de rug is wil ik daar gaan rondkijken. Een déja vu, want ik verbleef daar in 1969 ook een paar dagen.
De voorzitter van het bestuur verdedigt zich met te verwijzen naar Den Haag, daar werd bepaald dat de universiteit als een bedrijf moest worden bestuurd (de outputfinanciering oa), en daar ligt de oorzaak van het terugdringen van zeggenschap van docenten en studenten. En daar hebben we de ellende als de derivatenhandel aan te danken.
De volgende bezetting zou het torentje en de tweede kamer moeten zijn. Misschien gaan de politici nog eens nadenken over wat ze in het onderwijs over de brede linie aan verwoestingen hebben aangericht.
De kleine letteren zijn
De kleine letteren zijn eerder in Leiden op de schop gegaan, theologie ook. Triest.
Burgemeester van der Laan van
Burgemeester van der Laan van Amsterdam sprak vanacht de bezetters in in stuntelig Engels toe, waarmee hij onbedoeld een demonstratie gaf van één van de pijnpunten : de m.n. bij de geesteswetenschappen rampzalige verengelsing.
Uit het commentaar van de
Uit het commentaar van de Volkskrant blijkt dat journalisten er nog steeds niets van begrijpen. De titel is: Studenten en bestuurders zijn elkaars bondgenoten en in het artikel staat: "Aan de oprechtheid van bestuurders [..] hoeft niet te worden getwijfeld".
Het BONbestuur rept van een
Het BONbestuur rept van een kritische massa. Je kunt er ook met de ogen van een bioloog naar kijken en zeggen dat er een enorme niche in politiek en maatschappij is ontstaan waarvan het bezetten aantrekkelijk geworden is. Het huidige tijdstip lijkt op dat waarop een aantal uiterst linkse politici inzagen dat de bloeitijd van het socialisme voorbij was en meer burgers zich druk maakten over het milieu dan het kapitalisme. Dat was het tijdstip waarop deze politici de politieke niche van het milieu betrokken en Groen-Links ontstond. Iets soortgelijks doet zich nu voor. Er is een crisis in het onderwijs waaronder ook de huidige opstandigheid van de studenten valt. De huidige SP bevindt zich weliswaar niet in de omstandigheid dat er voor haar huidige linksheid geen voedingsbodem onder de kiezers is maar zij is tegen de manier waarop de PvdA haar linksheid praktiseert en heeft zich van het begin af aan kritisch gesteld tegenover de wijze waarop haar concurrent in linkse hoek met het onderwijs omging. Zij kan nu ongekunsteld de niche van het onderwijs innemen. Ik hoop dat zij dat ook zo ziet.
De opmerking van Louise
De opmerking van Louise Gunning dat studenten en bestuur elkaars natuurlijk bondgenoten zouden zijn is opmerkelijk. Is dat op dezelfde manier als dat automobilisten en Shell elkaars natuurlijke bondgenoten zouden zijn? Wie horen er nog meer tot dat bondgenootschap, de docenten en (hoog)leraren? Waar is dat bondgenootschap dan tegen gericht, tegen welke buitenstaander moet dat bondgenootschap zich dan weren? Het lijkt de quasi "we zijn toch allemaal gelijk en hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen"retoriek, die bij retoriek blijft, want uiteindelijk beslist de machtigste, zonder enige rekening te houden met de anderen van het bondgenootschap. Een bondgenootschap waarin de ene partij de andere dreigt met een boete van €100.000 na een werkelijk uiterst bescheiden en fatsoenlijke rebellie is natuurlijhi helemaal geen bondgenootschap.
Dat de Volkskrant dat niet begrijpt is onthutsend
Is het niet heel vreemd dat
Is het niet heel vreemd dat de bezetters Engels spreken? Je zou ten minste mogen verwachten dat aangegeven wordt waarom dit nodig is. Dat gebeurt niet omdat ze het niet kunnen. Er is namelijk geen reden. Alleen maar interessantdoenerij. Deze bezetters maken zich zodanig belachelijk dat ik niet met deze mensen zou willen onderhandelen. Mensen met dit potsierlijk gedrag neem ik niet serieus. Dat een Van der Laan daaraan meedoet, zegt alles over deze man.
@c.heeres
@c.heeres
Dat was me ook opgevallen en ook ik ben groot voorstander van het gebruik van het Nederlands. Toch kan ik me hier wel iets voorstellen bij Engels. Ik vermoed dat met name bij de kleine talen een redelijk aantal mensen geen Nederlands spreekt. In dat geval is er een reden om in het Engels te discussieren. Tegelijkertijd laat dit feilloos zien dat het een enorme verlaging en verschraling van het niveau met zich meebrengt. Het gebezigde Engels was bepaald niet van hoog niveau.
Al met al toont dit aan uiterst terughoudend te moeten zijn bij het invoeren van Engels als voortaal. Ik vind echter niet dat we dat deze bezetters moeten kwalijk nemen en vind het ook niet postierlijk of een reden je van deze actievioerders af te wenden.
Beste Gerard Verhoef, jouw
Beste Gerard Verhoef, jouw redenering overtuigt mij niet. Je gaat er van uit dat de demonstranten afkomstig zijn uit de 'kleine talen' en dat van die groep een aanzienlijk deel het Nederlands niet machtig is. Is die stelling niet wat vreemd? Je mag van talenstudenten toch verwachten dat ze Nederlands leren tijdens hun studietijd in Amsterdam? Of is dat te veel gevraagd? Bovendien vind ik het nogal sterk dat buitenlandse studenten, die op kosten van de Nederlandse belastingbetaler studeren, zo maar van alles en nog wat gaan eisen. Wat dat laatste betreft. Ook ik ben tegenstander van de bureaucratisering, maar het is natuurlijk wel zo dat de universiteit een maatschappelijke functie heeft en dat gekeken moet worden naar de maatschappelijke toegevoegde waarde. Misschien had er 10 jaar geleden al bij de 'kleine talen ' ingegrepen moeten worden. De universiteit kennende, zou mij dat niet verbazen. .
Zelfs minister Plasterk lijkt
Zelfs minister Plasterk lijkt zich achter de actievoerders te scharen…
Zaken gescheiden houden. Er
Zaken gescheiden houden. Er zijn goed en slechte redenen voor het gebruik van Engels als voertaal, afhankelijk van het wetenschapsgebied. En wetenschappelijk onderwijs is waar het hier om gaat.
“Zelfs minister Plaskerk
“Zelfs minister Plaskerk lijkt zich achter de actievoerders te scharen” schrijft Huygen. Wat Minister Plasterk schrijft lijkt prachtig. Tot hij aan de afsluitende alinea gekomen is: Daarom is het protest van de Amsterdamse studenten, die nu weer gewoon colleges moeten volgen, een belangrijk signaal. Het alarm is afgegaan. De politiek kan niet aan de zijlijn blijven staan. Want als de studenten te snel weer college gaan volgen komen de politici met de schrik vrij en kunnen zij het zich wél permitteren om aan de zijlijn te blijven staan!
@c.heeres
@c.heeres
Veel universiteiten proberen heel bewust veel buitenlandse studenten te trekken. De reden is eenvoudig: ze tellen evenzeer mee bij de rijksbijdrage. Gewoon kassa. Dat inzichelf is niet perse verkeerd, een studie heeft studenten nodig. Maar het is wel een van de redenen om Engels als voertaal in te voeren. Je krijgt die buitenlandse studenten anders gewoonweg niet binnen.
Ik vermoed dus dat er tussen de studenten buitenlanders zitten aan wie nooit is gevraagd voor hun studie Nederlands te leren. Het valt hun dus allemaal niet kwalijk te nemen. Dan is het ook begrijpelijk dat de actievoerders zich van het Engels bedienen.
Blijft staan dat er aan het gebruik van dat Engels grote bezwaren kleven. Ik vind alleen dat het onterecht is deze studenten weg te zetten als potsierlijk.
Ik heb gisteren in het
Ik heb gisteren in het Maagdenhuis de studenten mogen toespreken. Dat deed ik bewust in het Nederlands (ook al om dat steenkoolengels te vermijden) en ik zag dat de boodschap bij velen overkwam.
Ik ben het met Heeres eens
Ik ben het met Heeres eens dat het gewoon idioot is dat aan een Nederlandse universiteit zo nodig in het Engels gediscussieerd moet worden om die buitenlandse studenten te plezieren, Ik vind het ook vrij slap van Van der Laan dat hij, als burgemeester van de stad van Vondel, Multatuli en Theo Thijssen, niet voet bij stuk gehouden heeft en gewoon Nederlands had gesproken in plaats van een stuntelig Engels. Dat hij niet zo goed Engels spreekt in zo'n situatie valt hem overigens niet kwalijk te nemen. Ik had ook zo gauw het Engelse woord voor huisvredebreuk (unlawful entry) geweten. En laat iedereen voor zichzelf eens nagaan of hij/zij dat wel had gekund. Want als dat niet zo is, dan ook niet afgeven op een gebrekkig Engels bij anderen.Ik blijf erbij dat dat geëngels een ramp is en als de kassa een argument is, laat die dan maar wat minder rinkelen. We zijn toch tegen het eenzijdige rendementsdenken, hoewel ik het argument dat die verengelsing bij veel studies vooral ook gaat ten koste van de kwalitei belangrijker vind. Friendly Foe heeft gelijk dat er afhankelijk van het wetenschapsgebied redenen kunnen zijn voor het Engels als voertaal. Maar daar moet het ook bij blijven. Jonathan van het Reve heeft ook wel een beetje gelijk in de Volkskrant van zaterdag als hij schrijft: "Dat is fijn voor gaststudenten die te nieuw ( of te lui) zijn om Nederlands te verstaan, maar waarom moeten die eigenlijk meepraten over de toekomst van de UvA?". We hoeven als BON bezetters nu ook weer niet naar de mond te praten.
G. Verhoef: ik vind uw redenering niet sterk. Een studie heeft studenten nodig? Waarom? Ik zou zeggen als er geen studenten zijn, moet de opleiding gesloten worden. Nog gekker wordt het om dan maar studenten van buiten aan te trekken om de Rijksbijdrage te kunnen ontvangen. Met andere woorden de belastingbetaler mag de buitenlandse studenten financieren. Waarom?
Hoeveel buitenlanders zijn er onder de bezetters? U weet het niet. Hoe kan een buitenlandse student, die geen Nederlands kent, gaan demonstreren tegen een systeem, dat hij niet kent, omdat hij de Nederlandse taal niet machtig is?
Dat Engels is mij ook een
Dat Engels is mij ook een doorn in het oog, maar ik zet mijn weerzin opzij omdat ik het wel eens ben met de doelstellingen van de bezetters.
Relevantie wel of geen Engels
Relevantie wel of geen Engels hangt van vakgebied af.