Rekenen, Karin den Heijer en Jan van de Craats op voorpagina Telegraaf

450x200chocoladenaam.jpg

Woensdag 28 januari is er een Tweede Kamercommissie-overleg over de rekentoets. Zoals velen weten, zijn er grote problemen met de rekenvaardigheid van een groot deel van de leerlingen, van basischool tot en met hoger onderwijs. Over de mogeijke oplossingen daarvan is veel geschreven. BON en de Stichting Goed Rekenonderwijs zijn van mening dat de referentieniveaus, die al te zeer uitgaan van rekenen in contexten en met gebruik van een rekenmachine, het probleem bepaald niet hebben opgelost. Hooguit blijkt nu dat er inderdaad veel mis is met toets- en rekenvaardigheid.

Vandaag bericht de Telegraaf , compleet met de bekende chocoladeletters, over de kritiek van Karin den Heijer, Jan van de Craats en vele anderen. Op pagina 3 staat het inhoudelijke verhaal, compleet met voorbeeldopgave en foto van Karin en haar leerlingen van het Erasmiaans gymnasium in Rotterdam.

Wij danken Karin, Jan en alle anderen die strijden voor goed rekenonderwijs voor al hun inspanningen: op dit moment moet de ellende voor heel Nederland duidelijk zijn. 

De "reken"vraag hierbij is natuurlijk: "Als bovenstaande afbeelding met schaal 1:15 wordt weergegeven, hoeveel chocoladeletterkoppen in de Telegraaf zijn er dan nodig om het rekenonderwijs op orde te brengen? Natuurlijk mag je gebruik maken van je rekenmachine"

4 Reacties

  1. We zullen zien of vanavond
    We zullen zien of vanavond bij RTL late night geconstateerd gaat worden dat het garbage in garbage out is met referentiekaders en rekentoets.

  2. Altijd toch een beetje een
    Altijd toch een beetje een kater na zo’n programma. Na drie oneliners is het alweer voorbij en er is altijd wel iemand die koketteert met zijn onkunde voor wiskunde. Goed dat er aandacht voor is, maar het blijft allemaal uiterst dun.

  3. Lonneke Boels is ontwikkelaar

    Lonneke Boels is ontwikkelaar van rekenlessen voor de bovenbouw Havo binnen een project van de NVvW. Ze heeft een eigen bedrijf: Alaka, www.alaka.nl/ .

     

    Een paar leuke opmerkingen van haar:

     

    "Bij mijzelf heeft het destijds tot en met eind 5 vwo geduurd voordat ik doorhad dat de wiskunde die ik bij wiskunde kreeg, dezelfde soort opgaven was als bij natuurkunde. Tegenwoordig zie ik dat leerlingen de verbanden met andere vakken eerder en makkelijker leggen, onder andere door de contextrijke wiskunde."

     

    "Verder heb ik zelf jarenlang beweerd dat ik wiskunde eigenlijk nergens voor nodig had en dat het dus een overbodig vak was. Ik vond het een ontzettend leuk vak, dat wel, maar volslagen onbruikbaar in het dagelijks leven. Pas tijdens het halen van mijn eerstegraads wiskundebevoegdheid (na tien jaar bedrijfsleven) begon ik verbanden met het dagelijks leven te zien en dat wiskunde eigenlijk de grondslag is van alle andere studies en werk. Dit besef kwam dankzij de contextrijke wiskunde."

     

    "Een prachtig voorbeeld van het niet begrijpen van de aangeleerde algoritmen vind ik de discussie die onlangs oplaaide over het terugbrengen van de staartdeling in het primair onderwijs. Iedereen die roept dat de staartdeling van de basisschool is verdwenen, heeft het algoritme niet gesnapt. De staartdeling is NIET verdwenen maar wordt uitsluitend anders genoteerd. Het proces van aanleren is inderdaad héél anders maar de meest verkorte notatievorm die leerlingen die naar de havo en het vwo gaan moeten beheersen, is qua principe en algoritme precies hetzelfde als de staartdeling. Alleen doen leerlingen het nu met begrip in plaats van met een trucje. Iedereen die de 'ouderwetse' wiskunde heeft gehad en nu pleit voor invoering van de staartdeling, toont daarmee in mijn ogen aan waarom de 'ouderwetse' wiskunde alleen niet voldoende was."

     

    "Er wordt door tegenstanders van het kolomsgewijs rekenen hard geroepen dat ze niet goed zijn, omdat het van links naar rechts is. Maar mij valt op dat ook de staartdeling van links naar rechts is."

Reacties zijn gesloten.