In NRC het verhaal van een nieuwe Nederlandse beweging van wetenschappers: Science in transition, die een fundamentele discussie en andere organisatie wil van de wetenschap. Men constateert een enorme concurrentie op aantallen publicaties en aantallen studenten en tegelijkertijd een Bildungsideaal en een wenst tot hoger onderwijs voor velen. Dit levert een stelsel van perverse prikkels op. Het gaat verder dan alleen de bekende fraudegevallen.
Vier Nederlanders en een Brit zijn de initiatiefnemers van Science in transition. Het gaat om: immunoloog Frank Miedema, lid van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht; wetenschapsfilosoof Huub Dijstelbloem van de Universiteit van Amsterdam; historici Wijnand Mijnhardt en Frank Huisman van het Descartes Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie in Utrecht; wiskundige en wetenschapshistoricus Jerry Ravetz van de University of Oxford.
BON vindt het een goede zaak als de evidente misstanden in de wetenschap en de bestuurlijke aansturing daarvan kritisch worden geanalyseerd en is benieuwd naar de mogelijke oplossingen.
Lees ook:
Lees ook:
www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3537914/2013/11/02/De-harde-waarheid-er-zijn-veel-en-veel-te-veel-studenten.dhtml
Wat mij het meest schokt in
Wat mij het meest schokt in het stukje van maartje ter Horst zijn de huiswerkcontroles, de presentielijsten en het verplichte groepswerk. Toen ik studeerde op de TUE bestond er van vrijwel elk college een prima Nederlandstalige syllabus. Je kon er voor kiezen om thuis de syllabus door te werken en de oefenopgaven te maken en je mocht vervolgens tentamen doen. Tegenwoordig mag je blijkbaar niet meer studeren op een manier die voor jou de beste is.