Geheim plan fusie UvA/HvA en VU

Secret_450x200_236495_9622.jpg

Zonder al te zeer de aandacht te trekken, werken besturen van de UvA/HvA en de VU al enige tijd toe naar een of andere vorm van samenwerking/fusie tussen delen van de UvA en de VU. Onenigheid hierover was twee jaar geleden de reden van het opstappen van toenmalig HvA/UvA-CvB-voorzitter van der Toorn 

Scienceguide bericht nu echter over een veel verdergaande fusie.

Scienceguide:  De samenwerking van VU en UvA moet zeer ver gaan. Een geheim document van 120 pagina’s zegt en detail hoe ver. Dit gaat van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het benoemen van elkaars bestuurders en professoren tot één instellingsplan en gezamenlijk afgestemd onderwijs.

De plannen zijn zo ingrijpend dat er technisch en logistiek de facto wel gesproken kan worden van een fusie. Zelfs spreken ze liever over een ‘universitair netwerk’ dat ze gezamenlijk willen opbouwen.  In het omvangrijke vertrouwelijk document hebben beide instellingen uiteengezet hoe de samenwerking er precies uit moet gaat zien. 

Op foliaweb, het huisblad van UvA en HvA staat:

Dat de UvA en VU bètafaculteiten zouden gaan fuseren is nooit een verrassing geweest. Ze hebben vorig jaar prestatieafspraken met het ministerie gemaakt, daar speelde deze fusie een prominente rol. De beoordelingscommissie vond dat de ambities van beide universiteiten los van deze samenwerking niet erg hoog.  Dus deze fusie moest het pronkstuk worden, om de eer van beide instellingen in Den Haag nog te kunnen redden. Maar dit nieuwe plan om beide universiteiten helemaal te laten fuseren heeft verregaande consequenties. Zoals wel blijkt uit de huwelijkse voorwaarden die zijn opgesteld.

Ondank de maatschappelijke weerstand tegen megafusies en de zonder uitzondering slechte ervaringen daarmee menen bestuurders in het nauw dus om hun moverende redenen de spelletjes uit het recente verleden te kunnen voortzetten. Wat de rol van voormalig HvA bestuurder en huidige minister Jet Bussemaker hierbij is, is onduidelijk.