Opnieuw: fusiehogeschool in grote problemen

Kunst_450x200_1405107_82193221.jpg

NRC meldt dat het crisis is bij ArtEZ, de fusie van drie oostelijke kunst-hbo's tien jaar geleden. Wat gaat er mis? Er zijn grote cultuurverschillen tussen de gefuseerde opleidingen, er is een CvB-voorzitter, de heer Dingeman Kuilman, die de reputatie van ArtEZ wil versterken door de aankoop van een nieuw pand, een geformuleerde ambitie om aan te sluiten bij de Europese top en een bijpassende aanpassing van het salaris van die voorzitter tot €185.000. Rondom het moment dat de ellende duidelijk wordt, treedt de voorzitter af, maar wordt hij meteen benoemd tot interimmanager bij een van de onderdelen van de kunst-hogeschool. Als dat ook niet blijkt te werken, wordt hij op betaald verlof gestuurd en wordt hij tegen een gage van €2000 per dag een zelfbenoemd 'turnaroundmanager' aangesteld; marktconform natuurlijk.

Vanzelfsprekend is er ook een rol weggelegd voor de volgens hem zeer ervaren toezichthouder. De voorzitter van de Raad van Toezicht, de heer Gerrit: "dit was niet te voorzien, we hadden geen aanwijzingen dat het mis ging"..

Tussendoor speelt ook nog fraude, het innen van onterechte declaraties en het gunnen van opdrachten aan bekenden.

Wat is er nu zo bijzonder aan deze situatie? Niets eigenlijk, of het moet zijn dat het bestuursmodel en fusies ook bij relatief kleine scholen (8000 studenten 'slechts') tot veel ellende kan leiden. 

4 Reacties

  1. Zoveel diefstal door

    Zoveel diefstal door bestuurders en het mag allemaal. Ik betrap mezelf er de laatste tijd op dat ik er niet eens meer boos om word. 'Ze doen maar'. Misschien is dat ook wel de bedoeling. Er is geen rechtvaardigheid, het is niet de moeite om zelf dapper en eerlijk te zijn. Je bent gek als je niet pakt wat je pakken kan. Beroof de samenleving en u zult respect genieten.

  2. Zo langzamerhand is het

    Zo langzamerhand is het alleen nieuws als er bericht wordt:

    "Hogeschool zonder enorme problemen gevonden"

  3. Het enige orgaan dat aan deze

    Het enige orgaan dat aan deze praktijken een einde kan maken is de tweede kamer. En anders kan het alleen nog maar door een revolutie op gang te brengen. Want misschien is het zo dat de derde macht, de rechterlijke macht, het parlement niet zou toestaan om middels nieuwe wetten met terugwerkende kracht in te grijpen in bestaande contracten. Dan is  het enige dat de tweede kamer kan doen door nieuwe wetten zelfverrijking met geld dat de belastingbetalers opgebracht hebben voor de toekomst onmogelijk te maken. Daar zijn de parlementariers nu een beetje mee bezig. Maar waarom alleen maar een beetje? Begrijpt iemand waarom de Nederlandse parlementariers zo laks zijn of lijken? Is Nederland het Griekenland van Noord-Europa? Waarom ontstaat er geen anti-belasting partij die een einde wil maken aan de verspilling van geld in het onderwijs en woningbouw? De aanmelding voorzo'n partij zou storm moeten lopen want wie wil nu belasting betalen aan een overheid die dat geld toch maar verspilt?

    Ik hoop dat iemand hierover op deze website een antwoord weet te geven.

  4. De tweede kamer wordt

    De tweede kamer wordt overheerst door de huidige coalitie. Zowel VVD als PvdA geloven nog steeds heilig in de zegeningen van de markt, de concurrentie en de 'eigen verantwoordelijkheid van de scholen' (lees: de besturen). Ze willen niet inzien dat het de gelegenheid is die de dief maakt. Die gelegenheid scheppen zij zelf; het lijkt haast bewust!

Reacties zijn gesloten.