Je moet het wel willen zien

wolken450x200.jpg

 

De media staan dezer dagen, ondanks het aftreden van Beatrix, de nationalisatie van de SNS-bank en de transferperiode van het betaalde voetbal, weer vol met onderwijsnieuws. Nu ja, nieuws is het vaak niet. Net als dat er op dit BON forum niet zo heel vaak echt onderwijsnieuws is. We kennen het zo langzamerhand wel: een schoolbestuur in de financiële problemen,  een onderzoek waaruit blijkt dat onze kinderen nog steeds niet kunnen rekenen en goed en minder goedbedoelde acties vanuit de politiek die allemaal leiden tot extra bureaucratie.

Ruud Schotting, hoogleraar kwantitatief watermanagement in Utrecht, schreef een ingezonden brief in de Volkskrant waarin hij de vernieuwing van het wiskundeonderwijs en de grafische rekenmachine in het bijzonder als oorzaak gaf van de rampzalige situatie bij rekenen/wiskunde. Hij heeft natuurlijk alle gelijk en heeft dit al eerder op dramatische wijze verbeeld, toen hij tijdens zijn inauguratie een GRM kapot sloeg, maar de politiek moet wel willen luisteren natuurlijk.

Over dat willen luisteren schreef Bastiaan Bommeljé in NRC een venijnig opiniestuk waarin hij gehakt maakt met allerlei positieve persberichten over excellente opleidingen en grote aantallen masterdiploma’s die zijn uitgereikt. Ook Bommeljé begrijpt waar het om gaat en, zonder hem tekort te willen doen, erg moeilijk is dat niet. Iedereen die wil kijken en luisteren, ziet wat er aan de hand is.

Om mijn volgers op twitter van het verhaal van Bommeljé op de hoogte te stellen twitterde ik de titel van zijn betoog: “de generatie Einstein kan niet lezen, niet rekenen en niet schrijven”. Hierop werd prompt gereageerd door ene @bloei met een ontluisterend: “wat kunnen ze WEL?” Nu kun je dat op twee manieren opvatten, maar al snel bleek dat het bedoeld was als dat we beter kunnen kijken naar wat kinderen wel kunnen. We hebben daarna nog enige tweets heen en weer gestuurd. Harriet Kollen (@bloei) werkte veel met pabo’s, besturen en teams. Vanuit naïviteit en luisteren, kijken wat wel kan en niet wat niet gaat, als doener en conflictcoach en haar resultaten waren uitstekend. Kennelijk een van de vele bureautjes die geld verdienen in het onderwijs en met veel plezier worden binnengehaald door besturen en managers.

Het niet willen zien is veel te profijtelijk.

 

11 Reacties

  1. Bij die Obama (ik draag zijn

    Bij die Obama (ik draag zijn T-shirt) summit gaan sommigen van ons aanwezig zijn. Maar ik vertrouw het niet. We zullen zien.

  2. Hoe meer mensen van ons erbij

    Hoe meer mensen van ons erbij zijn hoe beter. Goed voor het tegenwicht. We verkondingen niet alleen in de eigen kerk.

  3. Nieuwsitem vandaag: op

    Nieuwsitem vandaag: op diverse basisscholen hoeven leerlingen niet meer ouderwets te schrijven, maar krijgen ze gewoon een tablet om met hun tijd mee te kunnen gaan. Echt waar!

  4. Waren er maar een paar

    Waren er maar een paar moedige kamerleden, die van hun zetel opstonden om op het rostrum te verklaren: Er zijn 2 onverzoenbare visies over wat goed onderwijs is. Wij hebben tevens jaren lang of na jaren kunnen vaststellen dat de kamer niet in staat was om uit of vanuit die visies verstandige keuzes te maken. Wij stellen daarom voor dat de kamer het voor beide groepen mogelijk maakt om goed onderwijs naar eigen inzicht te verwezenlijken. De financiering geschied per leerling en als 2 leerlingen overeenkomen in leeftijd en nagestreefd eindniveau krijgen beide groepen voor die leerling hetzelfde bedrag. Na 7 jaar kijken we naar de resultaten en zo nodig wordt of worden dan door de kamer een keuze of keuzes gemaakt.

    Zo’n verklaring is enerzijds een testimonium paupertatis maar het is ook een pleidooi voor een volwassen vorm van demokratie waarin de leiders niet omdat zij de meerderheid hebben een voor iedereen gelijke waarheid claimen te bezitten die aan iedereen moet worden opgelegd maar juist dissidente minderheden zo veel mogelijk vrij gelaten worden om naar eigen inzicht te handelen. Veel opvattingen over wat goed onderwijs is zijn slechts gebaseerd op geloof en we zijn onze gouden eeuw ingegaan nadat we toegestaan hadden dat iedereen op zijn eigen manier zalig mocht worden.

  5. Vandaag in de VK: ook Jaap de

    Vandaag in de VK: ook Jaap de Jonge, wiskundeleraar in A'dam schaamt zich voor het bestuur van onze NVvW. Kollenveld en haar FI-bestuur, hoe lang nog?

     

     

  6. Dat zal nog lang duren Joost.

    Dat zal nog lang duren Joost. Desnoods gaan ze even een tijdje in de schaduw zitten tot de kritiek verstomd is en dan beginnen ze weer van voren af aan. Zij worden betaald immers!

     

    Zo ging het met het CGO ook. Na alle kritiek werd er even gedimd, maar inmiddels is het gezever weer volledig terug.

Reacties zijn gesloten.