Hogescholen moeten elkaars kwaliteit controleren

De minister van OC&W, Jet Bussemaker, vindt dat hogescholen moeten gaan samenwerken bij het maken en afnemen van toetsen, zo bericht de Volkskrant.

BON vindt het jammer dat de minister haar adviezen, naar het lijkt, gebaseerd heeft op het onderzoeksrapport “Vreemde ogen dwingen” van de commissie Bruin dat is geschreven in opdracht van de HBO-Raad. BON heeft serieuze kritiek op de onderzoeksopzet, de werkwijze en de basis van het onderzoek en dus met de resultaten daarvan. Met dit advies wordt het kwaliteitsprobleem slechts verlegd en enkel “administratief” opgelost.

Het belangrijkste advies uit dit rapport is dat externe validering door de overheid niet verstandig is. Het zou lastig zijn externe validering door de overheid in te voeren vanwege het grote aantal opleidingen in het hbo. Ook leent zich de in het hbo gebruikte didactiek niet voor externe validering. De commissie heeft het competentiegerichte onderwijs als uitgangspunt genomen terwijl juist deze didactiek onder meer debet is aan de slechte inhoudelijke kwaliteit van het hbo-onderwijs. BON meent dat het beter is om voor kernvakken per vakcluster landelijke centrale toetsing te realiseren. Dat is eenvoudiger, duidelijker, beter voor de kwaliteit van het onderwijs en voorkomt het zoveelste samenwerkingscircus tussen schijnbaar onderling concurrerende hogescholen. In een evaluatierapport over Vreemde ogen dwingen dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, heeft BON de bezwaren gemotiveerd.