Hogeschool Leeuwarden wil universiteit worden

7 November 2006 in de Volkskrant:
_____________________________________________________
Hogeschool Leeuwarden wil universiteit worden

De Christelijke Hogeschool Nederland in Leeuwarden wil zo snel mogelijk universiteit worden. Over een naam wordt nog gedubd: het zou Friesland Universiteit kunnen worden, of Universiteit van Franeker. In dat laatste geval zou CHN zelfs de oude gebouwen van de historische Universiteit Franeker willen kopen. CHN is de eerste hogeschool die universiteit wil worden.

CHN wil de status van universiteit aanvragen zodra de nieuwe wet op het hoger onderwijs van kracht wordt, naar verwachting eind volgend jaar.

Het is een omstreden stap. In het voorjaar veroorzaakte de Brabantse hogeschool Fontys rumoer met minder verregaande plannen: Fontys wil meer van zijn eigen personeel laten promoveren, en biedt zijn studenten een promotieroute via een Engelse universiteit aan. Universiteiten en hoogleraren riepen ach en wee en waarschuwden voor het verval van het wetenschappelijk onderwijs.

CHN gaat een stap verder: zelf universiteit worden. Voorzitter Robert Veenstra van het college van bestuur: ‘Er is vraag naar bij onze studenten en in het bedrijfsleven. We hebben nu al vier masteropleidingen. Die worden niet gesubsidieerd door de overheid, dus ze zijn erg duur: tienduizend euro per jaar. Maar het lukt wel. Probleem is alleen dat studenten die daarna willen promoveren, naar een universiteit moeten. Dat willen we in eigen hand nemen.’

Een universiteit heeft promotiebevoegheid, en wie promoveert mag zich doctor noemen. CHN wil een promotiebevoegdheid waarbij zijn promovendi professional doctor gaan heten. Volgens Veenstra wordt dat ‘een beroepsgerichte promotie’, van een ander niveau dan een gewone universitaire promotie.

Daartoe moet de onderzoekersopleiding eerst worden gecertificeerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en door het ministerie van Onderwijs. Om het vereiste niveau te bereiken gaat CHN de komende tijd meer gepromoveerden in dienst nemen.

De nieuwe wet stelt de hogescholen wel de titel van universiteit in het vooruitzicht, maar niet het geld dat erbij hoort. Maar Veenstra denkt dat dat geen groot probleem is: ‘We praten met het bedrijfsleven over de mogelijkheid om promoties te sponsoren.’ Bij een wetenschappelijke promotie vindt hij dat geen goed model, maar bij een professional doctorate ziet hij geen bezwaar.’

Het is niet zijn bedoeling alle hbo-opleidingen om te zetten in wetenschappelijke. ‘Neem het voorbeeld van Harvard. Dat is een zeer hoog aangeschreven universiteit, maar ze hebben ook beroepsopleidingen, zoals van een hogeschool.’

Hij vreest ook geen verwarring over de termen universiteit en hogeschool. Hij vindt het juist verwarrend dat er nu zo’n strikte scheiding is. ‘Dat hebben de meeste landen niet.’ CHN noemt zich in het buitenland universiteit, en moet zijn buitenlandse studenten telkens uitleggen dat desondanks er niet kan worden gepromoveerd.
_____________________________________________________
Veenstra heeft het helemaal mis. Harvard heeft inderdaad beroepsopleidingen: geneeskunde, rechten en godsdienst. Precies die beroepsopleidingen die in Nederland ook academisch zijn.

Dat CHN buitenlandse studenten telkens moet uitleggen dat er niet kan worden gepromoveerd is ook een beetje raar. Aan de meeste Amerikaanse universiteiten kun je ook niet promoveren, die bieden alleen een undergraduate programma aan (leidend tot een bachelors diploma).

Veenstra slaat op alle punten de plank helemaal mis. Eerder was hij ook al creatief met het opvoeren van buitenlandse studenten die geen voet in Nederland gezet hadden, maar waarvoor hij toch een rijksbijdrage incasseerde (de HBO-fraude).

Reacties zijn gesloten.