Werkgevers (Telegraaf): Meer kwaliteit, meer salaris en minder managers.

AMSTERDAM, woensdag

Leraren mogen best wat meer verdienen en moeten weer de spil worden in het onderwijs. Tegelijkertijd mag het mes in de enorme laag van managers op onderwijsinstellingen.

Dat adviseren de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan de parlementaire commissie die de kwaliteit van het Nederlandse schoolsysteem moet opkrikken. De commissie zoekt oplossingen voor onderwijzers die het niet meer zien zitten, en leerlingen die te ver achter lopen.

Een beter salaris zou in elk geval de talentvolle meesters en juffrouwen bewaren voor het zo belangrijke werk. Bij vakken waarvoor een lerarentekort bestaat, zoals wis-, natuur- en scheikunde, zou een hoger startsalaris meer geschikte werknemers kunnen trekken.

11 Reacties

  1. Katrijn, wilt in mijn armen knijpen:
    slaap ik, waak ik? Als dit in de telegraaf staat, dan is het de publieke opinie- en heeft men het publiek op zijne hand, dan is men de morele winnaar. Nooit gedacht dat ik het nog eens zou moeten hebben van de werkgevers. 1945, nog even en het is bevrijding- maar dan krijg je de jaren na de oorlog, dat er weer moet worden opgebouwd…

  2. Ademnood
    Help Zuurstof lees ik dit goed?
    Wanneer is dit er door?
    Ik heb een nieuwe bril nodig.
    Het klinkt mooi, maar is het erg dat ik wellicht achterdochtig reageer?

    Minder managers? Volgens mij lost dat al een deel van het leraren tekort op. Wanneer ik om mij heen kijk, dan wordt binnen onze school zo ongeveer 10% van de formatieomvang uitgegeven aan allerlei managment en gelijksoortige taken. En wie vinden we daar, directeur, 1e graads sk, stafmanager 1e graads sk en wi, manager bovenbouw 2e graads bio en ak, manager middenbouw 1e graads ne, manager onderbouw oud directeur basisschool, zijn vmbo assistent oud leraar basisschool, dekaan 2x eerste graads bi, zorgcoördinator 1e graad ma, innovator 2e graads gs, BOS HRO 1e graads in en 2e graads tn, BOS iclon 1e graads gs, ict 2e graads en, it 1e graads lo. om maar even de grrotste taken/functies te noemen. gevolg schaalvergroting en gevolg fuwa. Allemaal terug draaien en we lossen een heel groot deel van het tekort op. Of redeneer ik nu te kort door de bocht?

  3. BVE raad denkt anders
    Helaas denkt de organisatie van mijn (ROC) werkgever heel anders. Ze spreken letterlijk over ‘het teveel aan betaalde vrije tijd’ van de BVE docenten. De CAO-overleggen zijn geheel vastgelopen omdat de bonden gelukkig niet accoord gaan met een compleet uitgeklede CAO. De acties komen eraan.

    • En waar …
      … haalt die BVE-raad dat vandaan? (teveel betaalde vrije tijd). Nu CGO ROC-breed is ingevoerd zeker ….. docenten hoeven immers alleen nog maar een beetje te coachen ….

      Overigens wordt “mijn” sector (de V uit BVE) in die raad al helemaal niet meer vertegenwoordigd ….

  4. Snakkend naar adem……
    Dit zijn berichten waar je inderdaad in je arm moet knijpen.
    Echter, ROC is een ander verhaal, belachelijk inderdaad, werk zelf ook op een ROC, en heb de rode kaart ingezonden.

  5. Rector van het Barlaeus in Trouw
    De malaise in het leraarschap houdt zeker verband met het aanzienlijke verlies aan koopkracht in de afgelopen decennia. Zie je lesgevende babyboomers in het weekeinde nog wel eens afreizen naar hun tweede huis, moderne leraren – zeker in de Randstad – lukt het nauwelijks een gezin van één leraarsinkomen te onderhouden. Ook de dagelijkse werkomstandigheden van leraren schieten vaak tekort. Een fatsoenlijke werkplek is er vaak niet op school, om over een laptop van de zaak maar te zwijgen. Voor het imago van het beroep is dat slecht.

    • Kun je nagaan hoe het is voor alleenstaande ouders
      die docent zijn … Je kúnt dan niet full-time werken, want je moet er ook zijn voor je kind, dus het is chronisch op een houtje bijten.

      • De armoedeval van het leraarschap
        De leraren in Nederland verdienen 30% minder dan hun collega’s in Duitsland en aanzienlijk minder dan de leraren in de ons omringende landen.
        Alleen de leraren in de V.S. nog minder, maar zij houden door de veel lagere inkomstenbelasting toch meer over.
        Uiteindelijk zijn de Nederlandse leraren, netto gezien, het slechtste af.
        Onze Belgische collega verdient met hetzelfde urenaantal meer dan wij, geeft de helft van zijn uren les, de rest is voorbereidingstijd.

Reacties zijn gesloten.