VMBO-t hoger niveau dan MAVO?

In de uitzending van 10 maart van EénVandaag hoorde ik staatssecretaris Van Bijsterveldt zeggen dat het huidige VMBO-t een hoger niveau heeft dan de vroegere MAVO. Wat vindt u hiervan?

4 Reacties

  1. niveauverschil “significant”
    Maar in mijn optiek dan wel in het voordeel van de MAVO. Houd de eindtermen, de examenstof, de eindexamens geschiedenis van het laatste MAVO-jaar maar eens naast het eerste VMBO-jaar en de schellen vallen je van de ogen. Juist omdat dat in beide gevallen voor mijn vak precies hetzelfde onderwerp betrof (Indonesië) kan ik dat zo mooi vergelijken. Qua hoeveelheid, diepgang/niveau, doorvragen werd er van de MAVO-leerlingen echt meer geëist.
    En ach, als ik “mijn” huidige VMBO-TL methode vergelijk met een oude MAVO-methode, krijg ik spontaan heimwee naar “vroeger”. Terwijl ik echt niet naar de jaren-50-spruitjescultuur terug wil.
    En dan kun je wel zeggen dat de VMBO-TL leerlingen van nu veel meer moeten doen aan bijvoorbeeld ‘beroepsoriëntatie’ en ‘sectorwerkstuk’ maar moesten de MAVO-leeringen zich destijds ook niet gewoon oriënteren op een vervolgopleiding en werden er ook toen al niet behoorlijke eisen aan werkstukken gesteld (die ook nog eens geschreven en/of getypt ingeleverd moesten worden, zonder de knip-en-plak-google-cultuur van nu – dus de tijdsinvestering was er toen ook niet minder om).

    Elders las ik suggesties om terug te gaan naar een categorala MAVO; de scholengemeenschappen los te laten etc. etc. Ik denk dat dat ’n goed plan is.
    Maar goed, volgend jaar zit ik lekker met 4000 leerlingen in een nieuw gebouw (met ruimte voor 7000). Eens kijken wanneer daar, door veranderend onderwijsbeleid, ook appartementen van gemaakt gaan worden, met als van al die leegstaande kantoorpanden en kerken ….

  2. Onzin
    Ik heb al eerder geschreven dat dit kolder is. Ik heb me tijdens het overgangsjaar verwonderd wat er bij scheikunde en bij natuurkunde allemaal uit het examen is verdwenen. Scheikunde alleen al alle koolstof chemie. Natuurkunde heeft 4 onderwerpen die wisselend worden getoetst op het CE, twee aan twee , twee jaar wel en twee jaar niet. Het niet getoetste valt binnen het SE. Maar ook praktische vaardigheden als het ouderwetse degelijke handwerk bij sk is vervallen. Titreren moeten ze met een injectiespuit doen, belachelijk.

    NEE ik kan er nog steeds niet over uit en mijn hart huilt.
    De praktijk doen we op mijn huidige school gelukkig wel, omdat de gehele sectie daar het grote belang van inziet, alle (THVG) derde klassen scheikunde krijgen 2 keer een praktisch proefwerk en in T4, H5 en A5 moeten de leerlingen in iedergeval een praktische toets titratie uitvoeren ,waarbij de vaardigheden vrijwel net zo belangrijk zijn als de theoretische kennis. Het lekkere oude handwerk.

  3. Eerdere commentaren
    VMBO-t heeft absoluut niet
    Ingediend door Fritzi op Za, 10/03/2007 – 18:53.
    het niveau van de vroegere mavo. Wie dat beweert, geeft blijk van onvoldoende kennis van zake

    MAVO van toen….
    Ingediend door Hals op Za, 10/03/2007 – 21:09.
    …staat gelijk aan de HAVO van nu.

    Klopt
    Ingediend door Fritzi op Za, 10/03/2007 – 21:17.
    De tekstverklaringen van het vwo werden vroeger door havo-leerlingen met succes gemaakt.

Reacties zijn gesloten.