Uit onderzoek blijkt: jongeren gestresst door sociale media; of toch niet??

Er was in het journaal blijkbaar een lang item over een recent onderzoek waaruit zou blijken dat jongeren gestresst raken door sociale media. Op de website van de Volkskrant maakt Linda Duits hier gehakt van. Het is het bekende verhaal: het `onderzoek' is gedaan door een bedrijfje dat iets te verkopen heeft. En natuurlijk richt dit bedrijfje zich ook op de onderwijsmarkt: zo geven ze een cursus schoolbeleid en mobieltjes.

2 Reacties

  1. Of misschien toch wel

    Het kan natuurlijk ook waar zijn, ook al deugt het onderzoek niet.

    Gisteren werd ik door drie studentes Geschiedenis uit Utrecht geïnterviewd. Zij constateerden dat veel studenten zich laten opjagen door de mobieltjes en voortdurend in de apparaatjes zitten te staten als konijnen in felle koplampen.

    Ze waren in elk geval het erover eens dat ze tijdens hun colleges en hun studie gevrijwaard moesten worden van die voortdurende onbenullige berichtenstroom. Ze werden er letterlijk gestoord van.

     

    Overigens viel me weer op dat twee van de drie geen goed woord over hadden over de manier waarop ze mijn vak gekregen hadden in het voortgezet onderwijs. Daar was respectievelijk een niet-bevoegde docent en een net afgestudeerde docent die klaarblijkelijk een ondermaatse opleiding had gevolgd, ingezet. Af en toe denk ik dat voor ieder vak helaas een centraal examen nodig is, omdat anders de minimale kwaliteit niet vastgesteld kan worden. Van de andere kant hangt het van de vermogens van de examenopstellers af of leraren dan juist niet in hun mogelijkheden om goed onderwijs te geven worden beperkt. Maar dat is weer een heel ander onderwerp.

     

    Een tweede opvallend punt was dat een van de drie van het HBO was doorgestroomd naar de universiteit en haar studie in het competentiegerichte HBO als verloren jaren beschouwde. Ze was blij dat ze daar van verlost was op de academische opleiding. 

     

    Ik ben altijd bereid om me in mijn vooroordelen te laten bevestigen.

  2. Cola….
    Waarschijnlijk gestrest door de cola.
    Zo blijkt de diagnose ADHD niet te bestaan, omdat volgens de media ADHD geen wetenschappelijk aangetoond fenomeen is. Dat kinderen en ook volwassenen door de zoetstoffen in frisdranken onrustig worden lijkt wel te zijn aangetoond. Weg dus die rommel de kantine uit.
    Verder schijnt het allemaal een kwestie van opvoeding te zijn of een gebrek daaraan.
    Dus, leraren, de knoet en structuur lijkt me de oplossing voor deze verwende generatie.

Reacties zijn gesloten.