Topinkomens in het onderwijs NRC: toch weer geschrokken

 

Ik wist het natuurlijk al, maar ik ben toch weer geschrokken toen ik gisteren (8 jan 2013) het artikel "Topinkomens in de publieke sector" in de NRC las.

De voormalig collegevoorzitter van de gevallen onderwijsreus Amarantis ontving in 2011 bijna  400.000 euro.

De collegevoorzitter van de sjoemelende Hogeschool Inholland ontving bijna 250.000 euro.

Ter vergelijking: het salaris van een hbo- leraar met 10 jaar ervaring was in hetzelfde jaar 50.000 euro (begrijp ik uit de salaristabel).

wiskundejuf

2 Reacties

  1. Ik wist het ook, alleen, je

    Ik wist het ook, alleen, je word er weer eens acuut mee geconfronteerd. Geen twijfel dat hier gegraaid wordt, onverlet of bestuurderen dat doen uit ethische of opportunistische motieven ; crime in ieder opzicht, zelfs als dat nu nog niet doorgedrongen inzicht is.

    Geen twijfel dat er een criminele dimensie aan zit : van wie is dat geld dat ze "rechtmatig" verdienen ? wat doen ze er voor ? wie beheert het, waar is het voor bestemd ? Geen twijfel dat, in een toekomstig ooit, deze graaierij, hoe legaal dan ook  nu, wordt bezien op zijn on-legale merites. Weliswaar te laat voor nu ; maar het komt. 

    Cap Gemini is een vroeg signaal voor de vraag : wat kost het en wat brengt het op ? Het zou echt wat kunnen worden als, bij wijze van voo0rbeeld, de Tweede Kamer zichzelf een korting van 10 percent op de salarissen zou voteren (nog riant ge noeg voor wat er daar gebeurt), en, kielzogswijs, het kabinet en hun SG's en opperste ministeriele dienaren daarmee zou uitnodigen, iets dergelijks te doen. Dat kan een lawine van demoties achter zich aan trekken, zeker in de publieke sector waar (volgens Rutte) teveel geld voor te weinig resultaat om gaat.

    Implementatie "volgens Rutte" ? Nieuw zicht op pluche ? Aanbevelenswaardig is dat zeker.   Het lijdt immers geen twijfel dat hier gegraaid wordt, legaal gegraaid  –  zo lang het nog kan. De nieuwe "graai"-wet voorziet in beperking, maar over een periode van jaren, en gaat nog lang niet ver genoeg, in vergelijking met (wat ik provocerend noem) het voetvolk (de  hbo leraar van wiskundejuf).

    Alleen een revolutie doet het sneller  –  maar pas op. Denk ff aan Lybie, Egypte, Syrie. In Chili duurde het illegale regime 17 jaar, en daarno nog 16 jaar voor de nasleep ervan. Vraag liever aan Goya* wat revolutie inhoudt. Rendering, afzien, overlaten is een betere optie.

    www.museodelprado.es/coleccion/galeria-on-line/galeria-on-line/obra/saturno-devorando-a-un-hijo/

  2. www.museodelprado

    www.museodelprado.es/coleccion/galeria-on-line/galeria-on-line/ob…

     

    Voor wie het verband niet direct ziet : Goya schildert hier Saturnus (1820-1823), die zijn eigen kinderen op eet ; allegorie voor wat Goya dacht over de franse revolutie, weinig jaren na de Bastille :

     

    – –   het ancienne régime   – –   1781  – –   de ontevredenheid onder de bevolking groeide, de koning en zijn vrouw gaven zo veel uit aan paleizen, pensioenen, eigen genoegen, bijvoorbeeld het buitenhuis van Marie-Antoinette, alsof er niets aan de hand was      – –   terwijl het land structureel leed onder hongersnoden   – –  een aanleiding vloor opstand vormde het financiële bankroet van de Staat in 1787    – –    sindsdien    – –    was het onrustig geweest in Parijs   – –    april 1789 braken er bloedige rellen uit na het gerucht dat de industrieel Réveillon de lonen wilde verlagen  – –   juli 1789 werd de Bastille bestormd door het gepeupel   –  –  

    – –  maar al spoedig werden (juli 1794) Robespierre en andere leiders van de revolutie gearresteerd en een dag onthoofd   – –

    daarna   – –   1814 tot 1830 was de periode van de restauratie   –  –   en 1820 tot 1823 schildert Goya zijn doek Saturnus   – –  

Reacties zijn gesloten.