Deze tekst kwam ik tegen toen ik dit voorjaar op zoek was naar een baan:
“Docenten in de Wereldklas werken aan betekenisvol onderwijs waarin leerlingen uitgedaagd en verleid worden om zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun leren. Van nieuwe docenten kan expliciet gevraagd worden een bijdrage te leveren aan deze ontwikkeling (die in onze ogen onomkeerbaar is en een wezenlijk onderdeel van het Libanon uitmaakt).” Libanon Lyceum (Rotterdam), mei 2006
Meteen doorgezocht naar de volgende vacature!
Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel baanzoekende docenten bij het lezen van deze tekst oprecht dachten: “Ja, bij díe school wil ik werken!”
Em70
Teksten in vacatures
EM70 ergert zich aan de tenenkrommende tekst in de advertentie van het Libanon Lyceum in Rotterdam. De ROC’s maken het nog veel erger. Zij adverteren niet eens meer in de onderwijssectie van de Volkskrant en Trouw, maar tussen de advertenties van het bedrijfsleven waarin gezocht wordt naar accountmanagers, HRM-managers en ICT’ers. Let maar op: grote advertenties waarin je vergeefs zoekt naar de woorden onderwijs, school, klas, les of leerling. Het verantwoordelijke management lijkt bevangen door een collectieve schaamte dat ze nog geassocieerd worden met onderwijs. Treurige ontwikkeling.
H.Haller
Ze hebben gelijk
Ik wil ook niet dat die managers geassocieerd worden met onderwijs. Heeft er absoluut niets mee te maken.
vacatures
Advertenties zijn inderdaad veelzeggend: die voor het onderwijs zijn tegenwoordig zo groot als een postzegel. En dan staat er iets op als: docenten gezocht, plusminus 12 stuks, voel je je hier door aangesproken kijk dan snel op: www.huppeldepupstichting.nl.
Wat een waardering nietwaar? Maarja, advertenties zijn duur hiha.
Aan de hogeschool Rotterdam zoeken ze kerndocenten
Ik ken de term kernfysica, maar nu is daar dus ook de kerndocent. Die zich bovendien met PGO en leerarrangementen mag bezighouden. Spannend.
“Kerndocenten (v/m) totaal 1,6 fte
Hogeschool Rotterdam (Rotterdam)
Functie-omschrijving
• Het begeleiden van PGO groepen (Probleem Gestuurd Onderwijs) en projectonderwijs;
• het begeleiden van studenten in stages en studenten coachen in hun studieloopbaan;
• het begeleiden van afstudeertrajecten;
• het vormgeven aan de verschillende teamtaken;
• het ontwikkelen van nieuwe leerarrangementen waarbij ontwikkelingen uit verschillende vakgebieden worden geïntegreerd.”
Ik begrijp dat een kerndocent niet gewoon doet wat een docent doet: lesgeven.
Manager
Dit is, ben ik bang, een managementvacature. Gezien de functieomschrijving kan ik weinig anders concluderen dan dat de sollicitant niet over enige vakkennis hoeft te hebben (kennis van het vak van de sectie waartoe hij gaat behoren). Hij heeft slechts managementskills (jakkes) nodig.
In het bedrijfsleven hoeft een manager ook geen affiniteit te hebben met het product dat het bedrijf maakt. Sterker nog: op managementopleidingen leer je te managen, gewoon managen … wat managen? Dat zie je wel wanneer je ergens terecht komt. Weer een bewijs dat onderwijs als bedrijf wordt opgevat, met alle zieke gevolgen van dien.
Moet in ieder geval ingeschaald
in de nieuwe schaal ob (=onderwijsbureaucraat); laagste schaal mogelijk.
Kerndocent
Volgens mij wordt hier helemaal geen baasje gevraagd maar juist een knechtje. Ik heb de advertenties voor kerndocenten al heel vaak voorbij zien komen. Dan zouden ze wel heel erg veel baasjes nodig hebben (maar dat kan natuurlijk).
Dat hij/zij niets hoeft te kunnen hoeft ons niet meer te verbazen.
Wordt hier niet een soort van oppasser gevraagd?
Het probleem is, dat het inderdaad volkomen onduidelijk is wat het WERK is dat zo’n functionaris gaat doen.
Betekent het woord kern
dan helemaal niets meer, tegenwoordig?
Re: Kerndocenten
Even verder gekeken naar de vacature. Het gaat om de Leraaropleiding Gezondheidszorg en Welzijn.
Uw profiel:
Wij bieden
Staat er echt
v-mbo??? En niet vmbo? Scholingsmogelijkheden. Aha, dus er kan nog meer coördinerende ervaring en flexibiliteit bij.
sneu
Wat wel sneu is, is dat PGO alweer achterhaald is. Een oude onderwijsvorm, prehistorie zowat. Ik zie degene die voor deze baan gegaan is al gefrustreerd rondworstelen met zijn CGL competities.
Kerndocent en lesgeven
In leerjaar 1 krijgen de leerlingen les van hun kerndocent. De kerndocent is de leraar die ze het meest zien in een week. Ze starten de meeste dagen bij deze docent de dag op. Een kerndocent geeft verschillende vakken aan zijn of haar klas. Als er problemen zijn dan kan de leerling hier als eerste bij zijn kerndocent mee terecht. Lees verder…
Komt dus wel voor.
Daar noem je een school
die met een heel moeilijk publiek werkt en een aantal jaren terug bijna geheel was leeggelopen.
nvt
nvt
Nederlands
Zelfs ik weet bv. dat het verleden tijd van erven georven is…..en toch hoor ik steeds weer “geerfd” op televisie. En zelfs ik, geïmporteerde migrant, weet dat het verleden tijd van het werkwoord zeggen in de derde vorm enkelvoud “zei” is en niet “zegde”. Toch hoor ik steeds en lees ik steeds zegde. Hoe, in hemelsnaam durven jullie te verwachten dat buitenlanders goed Nederlands spreken?
De stupiditeit heerst in Nederland en het is te zot voor woorden de enorme hoogachting waarin Nederlanders in slechte bewording buitenlanders minachten.
Laag, bijzonder laag.
Ik heb nog nooit zo´n onbeschafde volk leren kennen.
taal en buitenlanders
Beste Celtibera, volgens het groene boekje is het toch geërfd, niet georven …
Maar je andere taalvoorbeelden zijn zeer goed getroffen, en ik ben het helemaal met je eens dat wij Nederlanders niet genoeg moeite nemen om zelf goed te spreken en schrijven, om het onze kinderen goed aan te leren, en om elkaar erop aan te spreken. Tja ….
zegde
Ik realiseer me net: er is wel een situatie waarin ‘zegde’ correct is. De verleden tijd van ‘hij zegt toe’ is ‘hij zegde toe’. Hetzelfde met afzeggen. (Irene, mijn vrouw, gooit me nu nog een mooi voorbeeldje toe – bij het voltooid deelwoord afgelast hoort niet hij laste af maar hij gelaste af). Maar ja, ….
twijfel
Twijfel is de eerste stap, nieuwsgierigheid het volgende naar wetenschap…
Helaas, het is georven en het is zei….
“Georven is iets anders dan geërfd. Als je iets georven hebt is het van iemand die dood is, zoals een huis. Een eigenschap of uiterlijk kenmerk kan je geërft hebben. zou het kunnen?
Salutem.
Georven
In mijn omgeving wordt “georven” nog wel eens schertsend gebruikt. In dezelfde trant als “euri” of “uiro(‘s)”.
Het geven van dit soort draaien aan woorden zorgt gewoon voor wat extra lol in het taalgebruik…….
Planeten Paultje
He planeten paultje, ik ken
He planeten paultje, ik ken jou nog van de mailinglijst 😉
Om even ontopic te blijven…
Hoe vaak hoor je wel niet
Een aantal ………….. zijn
De rector van de school, die Nederlands had gestudeerd, gebruikte dat erg vaak.
taal
Eigenlijk hou ik er niet van om spelfouten aan te dragen. Nu Celtibera dat zo belangrijk lijkt te vinden: het bezittelijk voornaamwoord jouw heeft een w aan het eind (andere bijdrage) en geërfd heeft een d als laatste letter.
Maar: laten we elkaar niet aanspreken op spelfouten. Ze zijn snel gemaakt en hier gaat het toch om inhoud?
spelfouten
Op dit niveau heb je waarschijnlijk gelijk, en zeker als we het tegen iemand die een buitenlandse (Spaanse?) afkomst heeft. Maar, is dat niet ook de tendens in het onderwijs, voornamelijk het basisonderwijs? Vorm is niet belangrijk zolang we je kunnen verstaan en begrijpen wat je zegt. Ondanks taalfouten is de boodschap van Celtíbero een hele goede, de kern dringt zeker tot ons door! Dank Celta…
Ik geef zelf spellingsbijles op het vo (havo/vwo), en denk maar niet dat ik allochtone leerlingen in mijn klassen heb, welnee, het zijn de autochtone leerlingen die ik heb… Ik geef trouwens ook NT2 op dezelfde school, en die leerlingen weten wel hoe je bijv. de werkwoorden moet spellen. Die allochtone leerlingen weten ook wat een onderwerp, lijd. voorwerp en meew. voorwerp is, iets wat mijn autochtone leerlingen in 5 vwo nog niet eens weten.
Misschien iets meer aan de inhoud doen en minder aan de vorm???
Georven en geerft
Volgens mij is het zo dat wanneer de erfgenaam nog in leven is , men van hen moet spreken
van , hij/zij , heeft bv veel geld geerft , en wanneer de erfgenaam overleden is , dan
moet men over deze zeggen : hij/ zij , had veel geld georven of, veel geld georft .
Geen Van Dale In huis?
Waarom niet in de Van Dale gekeken?
“erven (overg.; erfde, h. geërfd, in de volkst., bekakt en scherts, ook orf, georven)”
Overigens ben ik van mening dat het wel degelijk zin heeft om ons ook op dit forum te houden aan taalconventies. Ik zie veel bijdragen waarbij de eerste zin niet eens met een hoofdletter begint. Als wij, aahangers van Beter Onderwijs, niet eens het goede voorbeeld aan elkaar willen geven, want zijn we dan voor een docenten, ouders, pleitbezorgers?
Van Dale is overigens ook op internet te raadplegen.
erven, erfde, geërfd
erven, erfde, geërfd
zeggen, zei, gezegd
toezeggen, zegde toe, toegezegd
benijden, benijdde, benijd
Vlaams: zeggen, zegde, gezegd
Bijbel: zeggen, zegde, gezegd
Vormen als “georven”, “beneed”, “lei neer” (van “legde neer”) zijn geen standaard Nederlands, evenmin als “pijpen, peep, gepepen” ;-).
Dat stond al in het geciteerde lemma van de Van Dale
Namelijk: volkstaal, bekakt, scherts.
Dan altijd nog
kun je geerfd hebben (met trema)
Geërfd
Het mooie aan deze discussie is dat het nog maar eens duidelijk maakt hoe belangrijk vaste vormen, of spelregels zijn zoals is verwoord in ons manifest. Als de eenduidigheid wegvalt, verdwijnt ook het begrip en daarmee het primaire doel van taal. Bij taal zie je dat niet meteen maar in b.v. het verkeer wordt dit snel duidelijk als jij besluit, in jouw constructieve werkelijkheid, om vanaf morgen links te gaan rijden .
Corgi
skepsis
De wijze waarop over spellingsregels besloten wordt is zeer ondemokratisch. Ik heb er bezwaar tegen dat Griekse woorden in het Nederlands opgenomen worden in een schrijfwijze gebaseerd op de de translitteraties en verbasteringen in het Latijn, Frans en Engels. Het is verdommend en verwarrend om skepsis als scepsis te schrijven. Verdommend omdat het met skopein ” zien” te maken heeft en zo de band met woorden als mikroskoop maar ook het engelse woord scope verloren gaan. Verwarrend omdat veel mensen sceptisch uitspreken als (anti)septisch. Ook vernederlandsen van de schrijfwijze heeft nadelen: Wie ziet nog dat een misogyn en een ginekoloog beide iets (niet) met vrouwen hebben? Overigen houd ik mij meestal wel aan de niet demokratisch opgestelde verkeersregels.
democratisering van spellingsregels
Ik bergijp je kritiek bij de voorbeelden die je noemt, maar je denkt toch niet werkelijk dat democratische besluitvorming over spelling daar een verbetering in zou aanbrengen? Als dat zo is, dan is het met het onderwijs in Nederland nog niet zo slecht gesteld.
Zo wordt je dus kerndocent pedagogiek
met belangstelling voor ….
Kerndocent Pedagogiek
Hogeschool Rotterdam,
Rotterdam
40 uren per week
De functie
Functieomschrijving:
•Het verzorgen van onderwijs aan voltijd- en deeltijd studenten in alle fasen van de opleiding;
•het leggen van verbindingen tussen vakgebieden en ontwikkelingen bij het uitvoeren van kennisgestuurd onderwijs. Hierbij vragen we een vakoverstijgende aanpak;
•het (in teamverband) ontwikkelen van nieuwe programmaonderdelen in het licht van de behoefte van de beroepspraktijk waarbij verschillende vakgebieden binnen de opleiding in samenhang worden gebracht en/ of geïntegreerd;
•het verbinden van onderwijs met de beroepspraktijk door de werving van praktijkopdrachten;
•het begeleiden van studenten in studieloopbaancoaching (SLC), gebruik makend van een breed inzicht in de voor de opleiding benodigde competenties;
•het nemen van verantwoordelijkheid voor benoemde aspecten binnen de onderwijsorganisatie.
Functie-eisen
•Aantoonbare didactische ervaring en onderwijskundige belangstelling;
•in staat zijn om voor de student een stimulerende leeromgeving te creëren en de student te enthousiasmeren en te motiveren;
•trefwoorden: innovatief, samenwerkingsgericht, resultaat en klantgericht.
Werk-/denkniveau:
HBO+
(…)
Aantoonbaar
Maar wel aantoonbare didactische ervaring en onderwijskundige belangstelling Fritzi! Je moet dus wel een portfolio hebben waaruit deze belangstelling blijkt.
mooie toekomst voor Libanon “museum”
Als het niet zo in en in triest was, dan zou ik op dit moment dubbel gelegen hebben. (Nu wil het dat ik mijn baan heb op een mooi, goed lyceum, dus een beetje dubbelgegelegen heb ik stiekem wel!). Deze school weet in ieder geval hoe ze hun lerarentekort in de toekomst aan zullen pakken… Ik geef ze nog een jaartje of 5? haha
Het Libanon
was volgens mijn moeder vóór de oorlog een van de chicste scholen van de stad.
Even een vooroordeel wegnemen
Als ouder van een kind op het Libanon (en tevens werkzaam in een aan het onderwijs gelieerde sector en daarmee dagelijks bezig met onderwijs en ICT, inhoud en technologie) hecht ik er aan te melden dat ik van het Libanon en de daar werkzame leerkrachten en managers zeer onder de indruk ben. Betrokken en deskundige docenten heb ik er meegemaakt, en diverse afdelingshoofden waar je werkelijk wat aan hebt en wat mee kunt. Ook een veel betere ervaring dan met een z.g. ‘beter’ gymnasium in de buurt.
wat mij betreft is
dit te vaag om eventuele (voor)oordelen weg te nemen.