Cola’s, zoals te verwachten, dubbelgroot en best lekker met veel ijs.
Verschillende locaties naast een deconstructivistisch gebouw van Frank O. Gehry, met een prachtig uitzicht over de Mississippi en over de skywalks van Downtown. Overal zitjes in multifunctionele gebouwen, bookshops, dinings, Starbucks, postoffice en vooral overal plaats voor studerende studenten. Dat gebeurde er dan ook volop. Allemaal met ringband, balpen, IPhone, cola en de onafscheidelijke laptop. Veel Japanse meisjes met af en toe een blondine in mini, een bloemetjesjurk of een soort pofbroek. Naast zich Brave New World en BNW revised van Aldous Huxley.
Ondertussen las ik het universiteitsblaadje met de kop: Apple Claims New IPhone Only Visible To Most Loyal Of Customers.
De nieuwe kleren van de keizer volgens mij.
Een laptop, in mijn lessen heeft iedereen zo’n ding. Oudere docenten konden er aanvankelijk niet aan wennen, maar zijn voor het merendeel nu over de streep.
Maar dat is in het hoger onderwijs.
In het middelbaar onderwijs is het nog niet zover.
Ik heb er een stukje over geschreven op dit forum, al is dat al weer geruime tijd geleden.
Ik zet het er als aanhangsel nog even bij.
In een Amerikaanse krant stond deze week een uitgebreid artikel over de te zware rugzakken bij scholieren. Ouders werden geadviseerd niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het ding. Maar het artikel ging vooral toch over rugletsel en rugafwijkingen die de met schoolboeken gevulde rugzakken bij jongere kinderen veroorzaken. Tabellen met gewichten stonden erbij. Nu zijn in ons land de schoolboeken weliswaar gratis maar nog niet afgeschaft. Wellicht zijn e-books toch de oplossing. En anders: de school het gehele jaar open. Ook in de avonduren, met assistentie om daar je huiswerk te maken en om het heen en weer gesjouw van boekentassen te voorkomen. Daar kunnen dan ook de laptops staan, als digitale atlas, encyclopedie en woordenboeken tegelijk.
Het woordje ‘huiswerk’ zal dan in de Van Dale komen als een ouderwets woord, dat vroeger door ouders veel gebruikt werd om hun kinderen van de straat te houden.
Laptop in plaats van rugzak
In mijn klas is het muisstil.
Er zitten 25 leerlingen op hun laptop te werken.
Ze vinden het prima naar school te komen en leren sneller dan voorheen.
Heel soms vraag ik hen iets in de boeken op te zoeken.
Dan voel ik weerstand, dat vinden ze niet leuk.
Problemen met d’s, t’s en voltooide deelwoorden zijn van ver verleden tijd.
Daar hebben ze een zelfcorrigerend programma voor ontwikkeld en voor niemand is het ’n probleem.
In de lokalen is internetaansluiting en zoeken op google doen ze graag.
Het maken van scripties vinden ze een feest.
Rugklachten door te zwaar ingepakte rugzakken kent mijn klas niet meer.
Mijn leerlingen komen met hun cd-tje of USB-stick naar school.
Daarop is hun huiswerk opgeslagen, maar vaker nog hebben ze het al naar school gemaild.
Leren is een stuk gemakkelijker geworden. Ze doen het spelenderwijs.
Eén keer hebben zij hun laptop aangeschaft, aan het begin van hun schoolcarrière.
Dat leek even een forse uitgave, maar bleek vele malen goedkoper dan het jaarlijkse boekenpakket.
De overheid hoeft het inmiddels ook niet meer gratis aan te bieden, want dat is verleden tijd.
Maar vooral het leerniveau is aanzienlijk gestegen.
Ze kunnen dingen, die ik niet na kan doen, althans niet met die snelheid.
Het lesgeven is richting aangeven, waarheen het moet, vanuit de visie waarheen ik wil.
Leren met computer vinden ze leuk. Het lijkt op spelletjes doen, maar dan iets anders.
Soms willen ze nog een ouderwets mooi verhaal. De meester moet vertellen.
En voor hun verjaardag vragen ze een boek.
En natuurlijk die dikke cola erbij.
En gij geleuft da?
Ik neem aan dat Hals hier een grapje maakt. Over welke studievakken zou het hier gaan? Ik weet wel dat ik een tijdje geleden een stel HAVO-5 leerlingen aan mijn bureau had met de vraag of ze voortaan hun aantekeningen op de laptop mochten maken in plaats van in hun schrift. Bij wijze van proef zette ik wat formulewerk (een paar machten, een pi, een deelstreepje en een worteltje) en een paar reactievergelijkingen op het bord, met het verzoek daar dan eens op de laptop een aantekening van te maken. Helaas; deze leerlingen konden die aantekeningen niet maken, niet in het gedicteerde tempo en niet langzaam, nee, überhaupt niet. Tenzij, natuurlijk, de docent bereid was om de wereld op zijn kop te zetten en zijn dictaat aan te passen aan de laptop. Dat wilde de docent niet. De docent was ook niet verbaasd, want de docent heeft op deze site al vaak geprobeerd de naam van zijn forumgenoot H2SO4 met de cijfers in subscript te noteren, en dat ging helemaal niet. De docent was trouwens ook niet verbaasd toen hij hoorde dat dezelfde leerlingen, bij een wat ruimhartiger collega, vaker spelletjes speelden dan aantekeningen maakten op die handige en vederlichte laptop.
Voor de laptop geldt hetzelfde als voor de plastic regenjas en de zelfdenkende magnetron: soms hebbie der wat aan, en soms hebbie der alleen maar last van. Heilsverwachtingen en heilsaanzeggers daarentegen hebben bij mijn weten de mensheid zonder uitzondering in de ellende gestort.
Jong geleerd is oud gedaan, Bernard…
…en er zijn meer vakken dan wiskunde alleen.
Alhoewel, ik zie geen student technische natuurkunde, – stromingsleer, mechanica, ik noem maar wat – of welk ander bèta-vak dan ook zijn diploma halen zonder computer of laptop.
Of het nu Einstein of een kind van tien is.
Ook eenvoudige rekensommetjes door leerlingen op een laptop gemaakt, kunnen de docent een hoop nakijkwerk besparen.
computers halen diploma’s
computers halen diploma’s …
inderdaad, en de tunnels lopen vol
inzake mode
Ik zie tegenwoordig ook niemand een diploma halen zonder waterflesje of mobiele telefoon. Die constatering betekent nog niet dat het waterflesje of de mobiele telefoon een nuttige rol spelen bij het behalen van het diploma. Je ziet tegenwoordig ook steeds meer kale voetballers in het beroepsvoetbal. Moet ik nu daaruit de conclusie trekken dat je het tegenwoordig zonder kale kop in het beroepsvoetbal niet meer redt? Ik pleit voor nuchterheid; laten we modeverschijnselen en reëel nut uit elkaar houden. Iets kan modieus zijn en tegelijk ook nuttig; maar het één heeft geen verband met het ander.
Zelf heb ik geen laptop, maar mijn kind (klas 5) uiteraard wel. Ja, af en toe gebeurt daarop wel wat schoolwerk (vooral bij de talen) waarbij de computer enige toegevoegde waarde lijkt te hebben. Dan wordt hij vooral als tekstverwerker gebruikt.
Regelmatig wordt een zoek- of presentatie-opdracht verstrekt; meestal is dat ook een groepsopdracht. Deze opdrachten werden bij die vakken 25 jaar geleden niet verstrekt. Komt dit nu omdat generaties talendocenten al die jaren met smart op die mogelijkheden hebben zitten wachten, heeft hun vak nu als het ware vleugels gekregen? Ik ben daar heel cynisch in. Ik geloof dat al die groeps- presentatie- en zoekopdrachten vooral gegeven worden OMDAT dat nu KAN, omdat het zo’n leuke eigentijdse indruk maakt, omdat de docent er plezier aan beleeft, maar niet per se opdat de leerlingen er beter Frans of Engels van zullen leren.
Ik weet niet of deze situatie in het hoger onderwijs radicaal anders is. In mijn vak (niet wiskunde maar natuurkunde overigens) zal je voor de verwerking van metingen niet meer van een laboratorium afhankelijk zijn. Nou, fijn. Maar of het voor de studie veel uitmaakt?
Sorry, maar het klinkt…
…als de oude man die zegt: Ik heb geen televisie nodig.
wedergeboorte
Hals is blijkbaar herboren,
maar televisie is momenteel inderdaad vrij ouderwets.
Hier heb ik CNN continu aanstaan, maar de meerwaarde boven internet ?
En wil je internet bij het onderwijs gebruiken, dan is daar zeer gedegen onderwijs voor nodig
(talen, logica, achtergrondkennis, juridisch , gemaakte fouten, plagiaat, … etc)
en: “bij de les houden”
Voor in ’t paradijs
Ik verheug me nu al op de eindeloze ruzie-sessies als straks een van die laptops uit een klas gestolen zal worden. Wat zal er een tijd heengaan met het recherchewerk, het bedenken van constructies om aansprakelijkheid te ontwijken, het appaiseren van kwade ouders, het installeren van kluisjes met opladers, heerlijk, heerlijk, heerlijk, allemaal in de 1040 uur van van Bijsterveldt. Deze oude man kijkt er naar uit!
Gestolen laptops…
…heb ik nog niet meegemaakt.
Ten eerste kunnen de leerlingen hun eigen laptop thuislaten.
Op mijn middelbare school hebben de ll. hun kluisje en zijn de laptops van de school aan de tafels genageld, met strenge contrôle tijdens de les (het blijven pubers).
Op het HBO heb ik stelen nog niet meegemaakt. Bovendien kunnen daar laptops bij de uitleen gehuurd worden voor een klein bedrag.
Probleem opgelost, Bernard.
Ik begrijp dat je ervoor begint te voelen:)
Een computer- en Internetfanaat reageert
Nee hoor, het klinkt als de oude man die constateert dat mensen door de komst van de televisie niet per se beter zijn gaan nadenken.
En leerlingen zijn op school om na te denken. Daar leren ze namelijk van.
Dat leren *kan* gebeuren terwijl men toetsen indrukt, of terwijl men een balpen bedient. Maar geen van beide bieden garantie op het leren, laat staan dat de ene bezigheid tot bewijsbaar superieure leerprestaties leidt.
Het gekke is: ik ben dol op computers, startte met DOS 3.1, schreef mijn dissertatie met SPSS 4.0 en WP 6.0, e-mail sinds 1992, spendeer dagelijks enkele uren op Internet, gaf jarenlang computer- en internetcursussen aan leraren, en heb me serieus verdiept in educatieve toepassingen voor mijn vak (Nederlands).
Maar ben ik enthousiast over de educatieve toepassingen in de praktijk? Neuh.
Ik geef Bernard gelijk dat er op scholen veel tijd verloren gaat met computergeneuzel waar leerlingen weinig tot niets van leren, wat door de vingers gezien wordt omdat het zo modern staat.
Wat kan het mij nou schelen dat een leerling een boekverslag inlevert met diverse lettertypes en een kleurenplaatje? Of dat hij mij dat verslag mailt in plaats van geeft? Of dat hij het verslag in een ‘ELO hangt’? Wordt het boekverslag er beter van? Schiet zijn ‘literaire competentie’ als een komeet de lucht in?
Liever denk ik na over het verschil tussen zinnige en zinloze boekverslag-opdrachten. Of hoe ik leerlingen het verschil is tussen een slecht en een goed boekverslag diets maak.
Ik kan heus wel wat voordelen noemen van het feit dat we nu de zegeningen van computers en Internet kennen, vergeleken met de situatie van voor 1990. Maar die blijven grotendeels steken in de praktische bureausfeer: je werk organiseren, contact met collega’s buiten de school, gemakkelijke toegang tot bronnen. Daar staan ook nadelen tegenover: véél meer moeten organiseren, tijdverkwisting, gebruik van onzinbronnen.
Of het saldo *feitelijk* positief is? Ik betwijfel het.
’t Ontkennen van de laptop,
is hetzelfde als ’t wegwuiven van ’t eerste kompas.
En er is wel iemand op de maan geweest!
Zendelingenwerk…
Er valt nog heel wat zendelingenwerk te verrichten.
Zullen we ook de feitelijke leerresultaten in de ogen kijken?
Hals: “Overal plaats voor studerende studenten. Dat gebeurde er dan ook volop. Allemaal met ringband, balpen, IPhone, cola en de onafscheidelijke laptop”.
Hals, wat versta jij onder ‘studeren’? Frutselen aan je IPhone? Een ringband onder je arm klemmen? Een balpen in je borstzakje hebben? Urenlang staren naar een laptopscherm? Zorgen dat je cafeïne in je bloed hebt?
Ik zou overtuigd worden van het feit dat jouw studenten overal studeren door observaties van waarachtig studerend gedrag: overal lezende, schrijvende en discussiërende studenten die met leuke vragen en slimme ideeën komen. Maar jij beschrijft vooral het ‘buitenkantje’, dat nogal wat afleiding met zich meebrengt: “zitjes in multifunctionele gebouwen, bookshops, dinings, Starbucks, postoffice en het universiteitsblaadje”.
Het (vermeende) voordeel van een laptop, dat die de rugzak lichter zou maken doordat er geen atlas, encyclopedie en woordenboeken meer in hoeven, vind ik nogal gezocht. Geen van mijn vo-leerlingen heeft een encyclopedie, woordenboek of atlas in zijn rugzak. Vroeger had ik hooguit een prismaatje in mijn schooltas, die ik overigens niet per se op mijn rug hoefde te dragen.
Bovendien benadruk je (vermeend) praktisch voordelen, niet de educatieve.
Als de inzet van laptops zou leiden tot ‘minder huiswerk’, ben ik er tegen. Huiswerk moet, huiswerk doet je goed. Wij onderwijskundigen weten bijzonder weinig zeker, maar wel dat ‘leertijd’ sterk samenhangt met ‘leerresultaat’. Hoe meer tijd leerlingen steken in hun leerwerk, hoe meer ze er doorgaans van leren. Als afschaffen van huiswerk leidt tot minder leertijd – ook al is ‘het werk eerder klaar’ – geloof ik niet dat dit positief of neutraal uitpakt op het leerresultaat. Daarom hecht ik aan huiswerk.
Ik zou overtuigd worden als de winst van ‘gemak’ en ‘snelheid’ wordt omgezet in even goede of betere leerresultaten. Daarvoor ontbreekt echter elk bewijs.
Nieuwe ontwikkelingen….
..zijn op het eerste gezicht meestal louter vorm.
Je weet hoe de zeilboten zich verzetten toen de stoomboten eraan kwamen, Hoe de letterfanaten zich verzet hebben tegen de introductie van de computerletter, hoe gevaarlijk fietsen leek toen die werd uitgevonden. Ga zo maar door.
In mijn lessen is de laptop in ieder geval een onmisbaar instrument, dat zijn meerwaarde bewezen heeft.
Ieder die wil fietsen en autorijden, varen of vliegen afwijst, het is zijn goed recht.
enige nuance
Ik ben vanaf 1982 met computers en onderwijs bezig en al eerder met wiskundig programmeerwerk in Algol60. Ook privé gebruik ik dat ding erg veel.
Ik moet helaas erkennen dat de onderwijstoepassingen van computers me (voor wis- en natuurkunde) zijn tegengevallen. Waar ik 25 jaar geleden nog goede hoop had dat Lotus123 (de voorloper van excel) geschikt kon zijn om leerlingen te laten zien hoe grafieken van functies samenhangen met het functievoorschrift en een tabelletje met functiewaarden, geloof ik tegenwoordig dat allerlei moderne varianten op dat thema juist averechts werken: het leidt af, stimuleert trial en error en vluchtgedrag als je leerlingen er direct mee laat werken en het ontbeert de menselijke snelheid als je het gebruikt als instructie gereedschap.
Voor euclidische meetkunde wil ik nog wel eens Cabri Geometre of varianten daarvan gebruiken, gewoon omdat het zo fraai tekent, maar ook daar loop je het risico van overkill.
Voor natuurkunde maak ik soms gebruik van internet filmpjes, dat is plezierig, maar niet essentieel.
Ik kan me voorstellen dat voor andere vakken de computer veel kan bieden. Hoe gemakkelijk is het een Franse krant op internet te kunnen lezen, om met Google Earth de Grand Canyon te bekijken. Ik weet niet of dat het beste onderwijs in die vakken is, maar kan me indenken dat het als aanvulling goed werkt.
Verder zijn de toepassingen van computers binnen het onderwijs tamelijk oppervlakkig: administratief/organisatorisch met alle voor- en nadelen die daaraan buiten het onderwijs ook zijn gekoppeld.
Geen reden om die computers het onderwijs uit te gooien (wel moet de grafische rekenmachine weg), maar zeker geen reden om er werkelijk heil van te verwachten. Dat hebben de TV en de radio ook nooit gehad.
@Hals
Hals schrijft o.a.
Je weet hoe de zeilboten zich verzetten toen de stoomboten eraan kwamen.
En jij weet vast hoe de onderwijsgoeroes orakelden over hoe geweldig film, radio, dia, televisie en video het onderwijs wel niet zouden maken. Jongeren en experts lachen veelal om dat soort ge-orakel, zij weten wel beter. Het zijn de ouderen die eigenlijk niet meer met hun tijd meekunnen die het orakel geloven en zich aan technologische nieuwigheden vastklampen. Je wordt ouder Hals, geef het maar toe….
Hals’ nieuwe ontwikkelingen
Ik verzet me niet tegen de auto. Ik verzet me wel tegen mensen die de auto nemen om een boodschap te doen die ze vijf keer zo snel met de fiets of lopend kunnen doen. Dat heeft helemaal niets met ‘angst’ voor, of kortzichtige taxatie van de mogelijkheden van nieuwe ontwikkelingen te maken. Het heeft alles te maken met de bereidheid om een doodgewone, platvloerse kosten/baten analyse te maken. Ik verzet me ook tegen het gigantische beslag dat de auto op de openbare ruimte legt en de enorme belasting van het milieu die er door wordt veroorzaakt. Allemaal heel legitiem, en niemand die dergelijke mensen tegenwoordig nog een ‘oude mensen mentaliteit’ aanwrijft. Maar als het over de computer of de laptop gaat, is het ‘ouderwets’ om dergelijke nuchtere overwegingen te hebben.
Heeft iemand van ons ooit wel eens een kosten/baten analyse gezien vóórdat er op school aan een automatiseringsproject werd begonnen? Ik nooit, en ik verzeker u dat ze er ook niet zijn. De individuele leraar maakt waarschijnlijk die analyse (voor zijn lessen) nog eerder dan zijn schoolleiding. Ik doe het regelmatig en bij mij is de uitkomst in driekwart van de gevallen: geen computer inzetten, veel te veel gelazer, veel te weinig meerwaarde.
Ik dacht zelf ook al aan het voorbeeld van de Franse krant op internet. Vroeger had de sectie Frans waarschijnlijk een abonnement op Le Monde of Le Nouvel Observateur of zo, en de leraren konden daar artikelen voor de les uit kopiëren. Nu hoeven ze inderdaad niet meer te kopiëren; ik denk dat ze (om het nakijkwerk te beperken) nog steeds met ‘verplichte’ artikelen zullen werken. In dit geval kan ik me voorstellen dat de balans positief uitpakt; hoewel ik denk dat de sectie nog steeds wel zo’n abonnement zal hebben, hoeft er niet meer gekopieerd te worden. Leuk, maar bepaald geen spectaculaire vooruitgang. Ik zie echter veel vaker opdrachten langskomen die voor mij neerkomen op het met de auto halen van 1 komkommer bij de buurtsuper.
Bernard denkt toch niet dat…
…als ik straalmotoren door moet meten, dat doe met potlood en papier of met een rekenlineaaltje?
Hals; wat meten?
Wat je precies bedoelt met dat ‘doormeten’ is onduidelijk. Er valt namelijk vreselijk veel te meten aan een straalmotor. Het meten zelf doe je nooit met potlood of papier en ook niet met een laptop of een rekenliniaal. Waar je het over hebt is de verwerking van de meetgegevens. Dat zal ongetwijfeld vaak (maar niet altijd; soms kan dat sneller met papier en potlood) met computerondersteuning gebeuren.
Wat je over het hoofd ziet is dat die computerondersteuning meestal al gewoon ter plaatse aanwezig is, aangesloten is, en vaak zelfs al in het meetapparaat geïntegreerd is. Daar hoeft helemaal niemand zijn laptop voor mee te nemen. Aangezien we niet de gewoonte hebben om straalmotoren mee naar huis te nemen is er in dergelijke gevallen helemaal niet zo veel aanleiding om die gegevens thuis te verwerken. Wil iemand toch graag thuis wat doen, dan zal dat vast wel m.b.v. een netwerkaansluiting kunnen. Maar daar heb je nu net weer geen laptop voor nodig; dat kan met een bureaucomputertje ook.
Het belangrijkste wat je vergeet is dat de straalmotor dateert uit de jaren veertig. De jaren van papier, potlood en rekenliniaal dus, en nog niet zoveel laptops. King Size cola’s, mobiele telefoons en waterflesjes hadden die arme studenten ook al niet; wel was er nogal wat op de bon vanwege Wereldoorlog II. Een leuk voorbeeld om mijn punt te illustreren.
Hoe zet je de laptop in?
Hals schrijft: “In mijn lessen is de laptop in ieder geval een onmisbaar instrument, dat zijn meerwaarde bewezen heeft.”
Vraag: hoe zet je die laptop dan precies in, bij welk(e) vak(ken) en in welke school (VO of HBO)?
Beide schooltypen, Marten…
…in verschillende vakken.
Mijn stukje boven is een gedeeltelijke afspiegeling van de werkelijkheid.
Hoe precies? Dat bepaalt ieder voor zich.
Het ligt eraan wat je wil bereiken.
Maar ondergetekende is minder interessant. Volgens mij beschrijf ik beslist geen utopie, maar datgene wat al overal in het hoger onderwijs volop gebeurt, maar nog te weinig in het voortgezet en basisonderwijs.
De rekenles bijvoorbeeld kan volgens mij met behulp van de laptop veel efficiënter.
Maar ook de andere vakken.
Waarom ontwijken?
Je antwoord komt op mij ontwijkend over. Dat verbaast mij een beetje want je hebt zelf aangegeven dat je de laptop actief en met succes in de lessen inzet. Ik ben serieus geïnteresseerd in de manier waarop je dat precies doet. Mogelijk kunnen anderen (inclusief mijzelve) daarvan leren hoe je de PC wél efficiënt en effectief kunt gebruiken in het onderwijs.
Zelf laat ik de laptop alleen door 3e jaars HBO in de lestijd gebruiken om aan een groter werkstuk in mijn vakgebied – Financieel Management – te werken. Verder zoeken deze studenten bij tijd en wijle actuele informatie op hun GSM op. In mijn 1e-jaarsgroepen (ook HBO) gebruik ik de PC niet, maar dat wil niet zeggen dat dat niet zou kunnen. Juist omdat ik daar te weinig van weet, zou ik graag jouw praktijkvoorbeelden willen horen.
Ontwijkend, ja…
Soms ben je té nieuwsgierig.
interne mail
Je kunt de nieuwsgierigheid van Marten per interne mail bevredigen zonder teveel van je zelf op het open forum bloot te geven Hals.
Wie beweert …
Jammer dat je jezelf nu opeens afschermt met het verweer dat ik ’te nieuwsgierig’ zou zijn. Jij bent zelf degene die bij voortduring beweert dat laptops in de klas een duidelijke meerwaarde hebben. Maar je weigert vervolgens om daar enig vorm van illustratie van te geven. En dat vind ik in het licht van ‘wie beweert, die bewijst’ nogal schamel.