Snijden in de zomervakantie

En, nog genoten van de zomervakantie ? Voor het laatst zeven weken als het aan de staatssecretaris ligt. Aangezien in haar optiek de docenten in de weekenden en de avonduren alleen maar op de tennisbaan staan (volgens de leek is de gemiddelde docent een LO-docent), zijn zeven weken zomervakantie beslist teveel compensatie. Voeg daarbij het ongenoegen van ouders die naar hun beleving tijdens de zomervakantie te lang met hun kroost worden opgezadeld, en het zal duidelijk zijn dat het niet makkelijk zal zijn om het onheil van minder zomervakantie af te wenden. Wat was ook al weer het standpunt van de AOB toen de staatssecretaris haar voornemen een half jaar geleden bekend maakte? De bond verklaarde zich tegenstander van haar plan. Sindsdien is van de AOB hierover niets meer vernomen, gretig als de bond uiteindelijk altijd is om in de pas te lopen van de minister en de staatssecretaris. Over de ruggen van de leden, die een peperdure contributie betalen.

14 Reacties

  1. wordt per school besloten
    Van Bijsterveldt kreeg destijds (vanuit de kamer geloof ik) de vraag of scholen ook mogen besluiten hun personeel in de vrijgekomen week gewoon vrij te geven, en zij antwoordde daarop bevestigend. Het zal dus per school verschillen of leraren in deze week hele dagen gaan zitten vergaderen, scholingen volgen, of gewoon de tijd naar eigen inzicht kunnen besteden aan werk of aan uitrusten.

    Hier ligt dus een taak voor de personeelsraden op de scholen. Je vraagt je inderdaad wel af waarom je nog contributie betaalt aan een bond als alles (invulling van de 24 klokuren werkdrukvermindering, invulling van de verkorting zomervakantie) op elke school apart bevochten moet worden. Ik heb de AOB inmiddels opgezegd en ben overgestapt naar LIA.

  2. Tien kleine nikkertjes, Snaporez….
    !0, 9, 8, 7, en toen waren er nog maar zes!

    Je kent je literatuur……., er zal er niet één overblijven.

    • Minder zomervakantie verlaagt de werkdruk ?
      De bedoeling van het Ministerie van Onderwijs is om de voorgenomen inkorting van de zomervakantie aan de docenten als werkdrukverlaging te verkopen. Een week minder zomervakantie die, verspreid over het schooljaar, zou worden gebruikt voor vergaderingen, bijscholing etc. De totale hoeveelheid door de docent te verrichten werkzaamheden blijft echter precies hetzelfde.
      Volgens de AOB gaat de staatssecretaris niet over deze kwestie, maar de VO-raad en de bonden. Welnu, de VO-raad juicht het plan toe, aangezien de schoolbesturen de docenten graag meer laten werken voor hetzelfde schamele salaris. En de AOB? De onderwijsbond van het Ministerie zegt tegen de plannen te zijn, maar is in werkelijkheid voor. Zeg daarom uw lidmaatschap op van deze bond, en maak massaal duidelijk dat de leraren het voor het zeggen moeten hebben in het onderwijs. De leraren die zich niet langer laten piepelen door een bond die alleen de belangen van De Partij dient.

  3. Beste Snaporaz,
    Onderwijzers hebben 6 weken, waarvan meestal (minimaal) een week weer op school wordt doorgebracht voor voorbereiden en poetsen. Blijven 5 weken over.
    Van het VO en Hoger weet ik niet zoveel, daarom ben ik bescheiden wat betreft mijn meningen en uitspraken daarover.

    • Ben je al lid van LIA?
      Beste Snaporaz,

      wie wil dat leraren het voor het zeggen krijgen in het voortgezet onderwijs, wordt onmiddellijk lid van LIA

      teja bodewes
      www.lerareninactie.nl

    • Dag Leo
      Vijf weken zomervakantie voor het basisonderwijs lijkt mij veel te weinig. Wat betreft het VO: de minister en zijn staatssecretaris, de VO-raad en de AOB zijn van mening dat al het werk dat de leraren in de avonduren, weekenden en in de korte vakanties aan school besteden, een vanzelfsprekendheid is, liefdewerk oud papier, en dat zij, de leraren, graag een week zomervakantie inleveren ten behoeve van het verhogen van de werkdruk.

      • Dag Snaporaz.
        Dat zal allemaal ongetwijfeld wel of niet zo zijn. Het ging/gaat er mij alleen over dat op dit forum zomaar wordt medegedeeld dat ’t LO/BO/PO (naar keuze) 7 weken vakantie heeft. Uitgaande van het idee dat ’t onderwijsgebouw rust op de fundamenten van ’t basisonderwijs (en eerder), lijkt me kennis van zaken daarover ernstig nuttig.

        • LO=?
          Volgens mij wordt nergens beweerd dat het basisonderwijs 7 weken vakantie heeft. De hierboven opgevoerd LO-docent heb ik althans gelezen als gymleraar (Lichamelijke Opvoeding), die immers significant minder lesvoorbereiding en correctiewerk hoeft te verrichten en daarom ’s avonds en in het weekend veel vrije tijd heeft. Ook de term docent wijst meer op VO, hoewel na de inflatie van het woord leraar de term docent misschien het volgende slachtoffer is. Als het zo doorgaat mag over pakweg 50 jaar een kleuterleidster zich hoogleraar noemen.
          Misschien kan Snaporaz zelf ophelderen hoe het precies bedoeld is?

          • Dat is wat bedoelde..
            Kleuterleidsters bestaan niet meer.
            Mij gaat ’t over ’t feit dat er hier van alles over het basisonderwijs (LO-BO-PO?) beweerd wordt, zonder kennis vam zaken over de werkelijke situatie.

          • LO=lichamelijke opvoeding
            Aangezien dit een thread is voor secundair onderwijs, betekent LO hier lichamellijke opvoeding, en is dus een LO-docent een docent lichamelijke opvoeding.

          • De Bovenonsgestelden
            De politici, die zelf meer dan 3 maanden zomerreces genieten, zijn van mening dat ons, de ook in de avonduren en weekenden hard voor school werkende leraren, maar 6 weken zomervakantie mag worden gegund. Hoe zou dat toch komen, de kloof tussen de politiek en de leraren ?

          • Misschien
            door managers die afkortingen vervangen door andere afkortingen. Politici hebben de tijd om die te “implementeren”, onderwijzers minder.

  4. En het OOP dan….
    7 weken voor onderwijzend personeel worden er 6.
    Dat impliceert dus dat, zoals de regeling bij ons is, er voor OOP, AOP en OBP nog 4 weken resteren.
    Van de 7 die we nu kennen werkten we er 2 of in die weken namen we de verdiende overuren compensatie op.
    Dat zal nu 2 werken van de 6 weken worden, resteert er dus minimaal 4 weken die vallen in het duurste vakantietarief wat er is.
    Voor het OOP, AOP en OBP wordt het dus aantrekkelijker om gewoon de uren op te nemen waar je recht op hebt, compensatie in uren/dagen is immers miniem als deze regeling door gaat.
    En dan lekker snipperen buiten de vakanties, in de goedkopere periodes van het jaar.
    Compensatie door een week langer werken (week minder vakantie) is immers weg.

    Hierover hoor ik, helaas, geen enkele vakbond, geen enkel commentaar, er wordt ook op management niveau nauwelijks aandacht aan geschonken. “We zien wel hoe we het gaan invullen als we voor het probleem staan” schijnt, zoals bijna altijd, de insteek te zijn.

    OOP, zoals altijd, de sluitpost van de begroting.

  5. pak ze terug
    Ik zou nu echt 6 weken vakantie gaan houden . En daarna pas beginnen met mijn werkzaamheden. Als iedereen dat zou doen loopt de boel vanzelf in het honderd en ziet men de dwaasheid die men veroorzaakt heeft door neid van het niet onderwijzend maar wel besturend personeel in.

Reacties zijn gesloten.