Onderwijs initiatief van Arie Slob – vandaag, in Amersfoort

Het Reformatorisch Dagblad (dat ik nooit lees – – ) brengt verslag uit van de bijeenkomst, door Arie Slob (fractie-voorzitter van de ChristenUnie, Tweede Kamer) vandaag belegd in Amersfoort. De sfeer tussen het onderwijsveld en de politiek was, naar zijn oordeel, zwaar verziekt.

Helaas, de congregatie ging niet over onderwijs, maar over de zere tenen van een kwartet van deelnemers in het macro-circuit van het onderwijssysteem : de minister. de onderwijsbond en twee weledelgeleerde politici, Beertema en Elias ; een perifere happening, die niets met onderwijs-beginselen had te maken.

Citaten – – (quote, persbericht novum) :
– – bijeenkomst in Amersfoort – – over de samenwerking in de onderwijssector – – lijkt zaterdag de scherpe kantjes van de verhoudingen te hebben gehaald – – minister Marja van Bijsterveld (CDA) sprak na afloop de hoop uit dat de bijeenkomst effect sorteert – – ook CU-fractievoorzitter Arie Slob was positief – – de door de partij georganiseerde ontmoeting tussen politici, bestuurders, PO-raad, VO-raad en de onderwijsbonden was volgens Slob ‘uitermate geslaagd’ – –
Zowel Slob als de minister zei dat het gezamenlijke doel, het belang van het opgroeiende kind centraal stellen, zal zorgen voor een betere samenwerking.

Het Reformatorisch Dagblad (RD) > www.refdag.nl/nieuws/politiek/lucht_lijkt_weer_geklaard_in_onderwijsveld_1_630366
Daaruit deze citaten :

De slechte verhoudingen – – de afgelopen weken – – tussen de politiek en het onderwijsveld zijn zaterdagmorgen weer gladgetrokken op een door de CU georganiseerde bijeenkomst in Amersfoort – daar waren bijna alle politieke partijen, minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en de onderwijsbonden aanwezig – –
Van Bijsterveldt is tevreden en stelt dat de lucht is geklaard :
“- – het debat kan nu door – – we hebben met zijn allen immers hetzelfde doel, het beste uit de kinderen te halen – – daarvoor moeten we elkaar met respect behandelen – – ”

– – de sfeer tussen politici en de onderwijsbonden raakte de afgelopen weken behoorlijk verstoord, – – VVD en PVV waren beledigd door de persoonlijke manier waarop bestuurder Marten Kircz van de Algemene Onderwijsbond (AOb) kritiek leverde op de kabinetsplannen – – eerder deze week stuurde de bond al een excuus – –

– – VVD-Kamerlid Ton Elias noemde het excuus na afloop „laat en dunnetjes”, maar hij wil nu verder focussen op de inhoud : “- – daarover zijn we het nog lang niet eens, de politiek gaat over de manier hoe het onderwijs wordt ingericht – – de sector hoort dat democratische besluit te volgen – –

– – juist daarover klaagt AOb-voorzitter Walter Dresschner – – die de sfeer op de bijeenkomst goed noemde – – de politiek neemt de besluiten, maar kan een verkeerd besluit niet terugdraaien omdat ze dan gezichtsverlies lijdt. Het lijkt me goed als we daar iets aan konden doen” – –

– – Van Bijsterveldt hoopt dat de AOb alsnog een excuus stuurt naar PVV’er Harm Beertema, die zich samen met Elias stoorde aan het bericht dat tot in de klas is verteld dat de VVD en PVV het onderwijs kapot zouden maken – – Beertema vond het excuus – – onvoldoende en wilde zaterdag niet komen –

– – de VVD neemt in ieder geval het initiatief voor de volgende bijeenkomst volgend jaar half maart, kondigde Elias zaterdag aan – –

Commentaar :
Ik twijfel niet aan de oprechte bedoelingen van Arie Slob. Ik twijfel wèl aan de intenties van velen van de rest in het gezelschap :
gaat het hen inderdaad om (cit. Van Bijsterveldt)het beste uit de kinderen te halen ?
Theoretisch ja, maar in de praktijk ? Anders gezegd : is, wat de minister zegt, niet slechts de vlag die de lading moet dekken : machtsposities ten koste van het beste in de kinderen ?

Quartetten tussen de minister, de AOb (Dresschner, Kircz), en de op hun tenen getrapte politici Beertema en Elias – daar ging het over, en is dat niet een gigantische stap voorwaarts tot reiniging van de augiasstal die het macro-onderwijssysteem (met dank aan de politici-at-large) geworden is ? Die aftakeling, die augiasstal is niet alleen aan Beertema en Elias toe te schrijven, dat zou teveel eer zijn, die eer delen alle grote partijen – sinds decennia.

Elias, geciteerd : “de politiek gaat over de manier hoe het onderwijs wordt ingericht – de sector hoort dat democratische besluit te volgen – – ”

Elias snapt het dus ook niet, geen snars. Beste Ton : de politiek hoort de fundamentele principes van onderwijs te eerbiedigen en te volgen, en de inrichting van onderwijs dienovereenkomstig democratisch te faciliteren.
Zou wat moois zijn als Elias en vrienden (bij Winnie the Pooh heet dat overigens friends and relations) het onderwijs naar hun on-zichten (pardon, in-zichten) zouden mogen “inrichten”.

Nee ! Her reveil zal niet komen van Beertema noch van Elias (die zegt : “ik ga het volgend jaar nog es dunnetjes over doen”).
Het reveil kan alleen komen van binnenuit – als e-i-n-d-e-l-i-j-k het docenten-collectief collectievelijk gaat inzien dat het echt zo niet verder kan – – en dus anders moet : wie anders dan leraren weten wat onderwijs is ?
LAAT JE NIET LANGER INPAKKEN DOOR NITWITS, non timeo nitwits et donas ferentes.