De universiteiten roepen vandaag bij de opening van het academisch jaar in koor om meer geld, maar de minister wil hervormen. Weg met de scheiding tussen Hoger Beroeps Onderwijs en Wetenschapsbeoefening aan een Universiteit. Dat zijn achterhaalde scheidslijnen.
De minister:“In Amerika…., een bachelor, een master, en daarna nog wat andere dingen. Daar wordt een commissie voor in het leven geroepen.”
Het lijkt erop dat de minister zijn praatje in de trein naar Enschede nog heeft bedacht.
Waarom kijkt U naar het buitenland, vraagt Clairtje aan de minister? Wat U in Enschede roept, hebben we hier toch allang in het klein?
De minister:”Nou ja,……”
Maar de universiteiten willen meer geld!
De minister:”Er is geen geld, we leven in een crisis.”
En waarom hervormen, vraagt Clairtje op haar beurt? Dat kost toch óók geld?
“Laten we nu niet over geld praten”, antwoordt de minister.
Hij kan zijn draai niet vinden, want mevrouw Polak is hem steeds te vlug af en ontglipt hem iedere keer.
Iets als de middenschool, denk ik vanuit mijn stoel, maar dan in het hoger onderwijs. “Want jongeren van achttien kunnen moeilijk kiezen”, zegt de minister.
Het zijn de boze echo’s van lang geleden, van Van Kemenade, Wallage en consorten, die het gymnasium wilden afschaffen en de hele boel nog wat langer bij elkaar aan één trog wilden houden.
Kinderen kunnen niet kiezen, wie bepaalt dat eigenlijk, denk ik nijdig.
Ik doe de televisie uit.
Clairtje deed het goed.
Reacties zijn gesloten.
De politiek blijft zwalken
Ja, toen de basisvorming werd ingevoerd (die moest grote scholengemeenschappen opleveren die te gelijkertijd één grote middenschool vormden én de oude schooltypen in stand moesten houden) werden de belangen van de leerlingen die wel wisten wat ze wilden en de leerlingen die wat wilden leren bij het vuil gezet. Maar in de bovenbouw VWO en HAVO moesten ze het zogenaamd wel weten; ze moesten plotseling kiezen uit 4 profielen i.p.v. 2 richtingen, α(A) of β(B), maar dat was gelukkig schijn want er was een hiërarchie en met N&M kon je bijna alles studeren. Wel weer een stuk nivellering en uniformering want echte bèta’s en echte alpha’s kwamen niet aan hun trekken.
Maar nu wil Plasterk een “hoger onderwijs” met omwegen. Een paar jaar geleden werden omwegen vanaf de start van de middelbare school afgesloten. Toen werden ze weer geopend. En nu worden ze voor het ‘hoger onderwijs” verplicht gemaakt. En weer worden de belangen van leerlingen die goed weten wat ze willen bij het vuilnis gezet.
Seger Weehuizen
Inderdaad…
De minister:”Ja, dan kunnen de studenten tóch gaan studeren, al weten ze nog niet wat. Een vage algemene bachelor en wellicht een master. Waarin wist de minister niet. En daarna zou het feest worden en kon er héél, ja héél hoog niveau gehaald worden.”
Ën we zouden ook weer internationaal gaan meetellen.
Clairtje bleef met beide benen op de grond, maar dat vond de minister niet leuk.
Hij moet Elsevier van deze week maar lezen.
Daarin staat dat hij er niet toe doet.
4 typen…
In Carlifornië bestaat het hoger onderwijs uit 4 typen instellingen, Community colleges: tweejarig, aansluitend op de high school: voor velen de beroepsopleiding waarmee ze direct de markt opgaan, voor anderen de eerste stap naar andere typen hoger onderwijs. Dan de regionaal goed gespreide colleges: breed curriculum, vierjarig, opleidend tot een brede bachelor. Derde type is de university: bachelor- en masteropleiding, onderwijs als core business met soms toegepast onderezoek. En tot slot de research university: bahalve bachelor en master ook promotie (PhD).
(NRC-Next)
3 typen
Zoals ik hier al schreef: California heeft echt maar 3 typen hoger onderwijs. Er is het California Community College System (heel erg divers, dat wel), California State University System en de University of California System.
Alle bachelor opleidingen in Amerika zijn ‘breed’: je moet verplicht heel veel vakken buiten je ‘major’ volgen. Dat is een groot verschil met de rest van de wereld (inclusief de rest van de Angel-Saksische wereld).
Wat NRC next de ‘regionaal goed gespreide colleges’ noemt bestaat niet binnen het Californische staatssysteem. Er is binnen het staatssysteeem niets tussen community colleges en CSU. Er zijn wel prive ‘liberal arts colleges’ (zoals bijvoorbeeld Pomona) maar die vallen buiten het staatssysteem.
Hoe komt het toch dat kranten over alles waar je zelf iets van weet de feiten verkeerd blijken te hebben?
Journalisten zijn CGO opgeleid.
Op je laatste vraag heb ik wel een inkoppertje;-)
Ook daar zijn de ervaren vakmensen zo langzamerhand vervangen door CGO opgeleide juffies die graag over laifstail schrijven. Die zijn goedkoper en leveren meer lezers op.
@mark…
Goed dat jij er dan bent om het te corrigeren.
Reformatie
Vroeger had je lager-, voortgezet- en hoger onderwijs.
Dankzij de visie van Plasterk krijgen we nu de lagere-middenschool, de voortgezette-middenschool en de hogere-middenschool. Mooi toch.