Managers kosten Jeugdzorg tonnen (het is maar een voorbeeld)

Het Bureau Jeugdzorg Amsterdam heeft de afgelopen jaren 825 duizend euro uitbetaald aan afkoopsommen van managers die weg moesten. Eén manager krijgt salaris doorbetaald, maar hoeft niet meer op zijn werk te verschijnen. Dat blijkt uit de antwoorden van de dienst op vragen van de Volkskrant.
Diverse betrokkenen hekelen dat er daardoor minder budget beschikbaar was voor de hulp aan jongeren in problemen.
Vorige maand uitte de Rekenkamer Amsterdam zware kritiek op het Bureau Jeugdzorg, dat in 2005 en 2006 ongeveer 2 miljoen euro oppotte, die bestemd was voor hulpverlening aan jongeren. Ook zou er een overmaat aan projecten lopen, waarvan niet is vast te stellen of die effect hebben.
Volgens betrokkenen zijn de door de Rekenkamer geconstateerde problemen het gevolg van mismanagement. De afgelopen jaren vertrokken 15 personeelsleden van cruciale plekken in de organisatie. Een aantal van hen werden vervangen door dure interimmers, aldus oud-personeelsleden.
Volgens diverse oud-medewerkers is het functioneren van directeur Wiel Janssen de voornaamste aanleiding voor het hoge tempo van personeelswisselingen. ‘Er is een angstcultuur ontstaan. Iedereen die onder Janssen werkte, is weg.’
Volgens een woordvoerster van het Bureau Jeugdzorg zijn de meeste personeelsleden uit eigen beweging vertrokken en zijn in vier gevallen ‘normale ontslagvergoedingen’ uitgekeerd. ‘De onrust is het gevolg van een eerdere fusie. Bovendien zijn de taken die de Bureaus Jeugdzorg moeten uitvoeren in enkele jaren drie maal veranderd,’ zegt zij. Bestuurder Wiel Janssen wordt naar haar zeggen ‘op handen gedragen’.
Vier grote zorginstellingen uit Amsterdam trokken in 2006 aan de bel. Zij stuurden een gezamenlijke brief aan de Raad van Toezicht, waarin zij hun beklag deden over de directie. Deze werd terzijde gelegd, onder meer omdat daarin een wraakactie werd gezien van een oud-bestuurslid die een relatie kreeg met een van de briefschrijvers.
Uit de nieuwsbulletins van de ondernemingsraad blijkt dat er bij Bureau Jeugdzorg grote bezwaren bestaan over de manier waarop de directie leiding geeft. Een externe bemiddelaar is ingezet om partijen weer bij elkaar te brengen.
De gemeente Amsterdam gaat naar aanleiding van het rapport van de Rekenkamer de geldstromen van het Bureau Jeugdzorg Amsterdam opnieuw tegen het licht houden.

4 Reacties

  1. Er is nog hoop
    Om te voorkomen dat ooit managers met riante afkoopsommen naar huis gestuurd worden moeten de bestaande onderwijsorganisaties niet in kleine delen worden opgedeeld maar moeten ze gedwongen worden om de concurrentie met kleine gespecialiseerde scholen aan te gaan. Dit moet leiden tot het failissement van de grote onderwijsorganisaties waardoor voor managers en bestuurleden van grote scholenorganisaties de mogelijkheid om uit de ruif van het ministerie van onderwijs te eten verdwijnt. Deze oplossing komt in zicht omdat in de politiek de middenpartijen steeds zwakker worden t.ov. de partijen die een stuk meer rechts of links in het spectrum staan.
    Seger Weehuizen

  2. Wie heet hier Janssen?
    1. Om die Janssen weg te krijgen zal nog wel een miljoentje jeugdzorg nodig zijn om hem “schadeloos te stellen”.

    2. Weet je wat echt erg is…dat die oud medewerkers dit aan de krant vertellen…want zo komt de dienst in opspraak en kan ze niet goed werken…..geef ons als Raad van Bestuur dan maar zo een Janssen….dan loopt alles op rolletjes.

    3. Mijnheer Janssen staat onder die Raad van Bestuur….wat zouden de leden van die Raad nou verdienen? Maar dat is het wel waard, want die mensen moeten uit het bedrijfsleven gehaald worden en goede bestuurders mogen wat kosten…dan heb je ook wat!

    4. Wat mijnheer Janssen doet mag en moet in Nederland…zo is het door de overheid geregeld dat de raad van Bestuur het goed doet….en daaraan iets willen veranderen is uiterst subversief en ouderwets.

    5. Maar het algemene beeld is dat het erg goed gaat met de Jeugdzorg in Nederland en zeker in Amsterdam. We doen niet onder voor andere landen en het niveau en de tevredenheid stijgt, vooral omdat klanten nu zelf mogen zeggen hoe ze het fijn vinden om geholpen te worden.

    6. Kan de jeugdzorg niet ondergebracht worden bij de VO-raad?…ik wed dat S. Slagter daar voor is….draagt bij aan de stabiliteit en de continuiteit van het goede systeem en het gaat toch allemaal om die jeugd en dat die het naar zijn zin heeft!

    • Vorm en inhoud…
      Goed betoog, weknow!
      Het gaat immers om de vorm en niet om de inhoud.
      De Glen Mills-school in Wezep mag zijn aggressieve jongeren blijven vastpakken en neerdrukken, maar nu nog even niet.
      De school moet daarvoor eerst een gesloten inrichting worden, dan mag het wel. (NRC/Handelsblad)
      Misschien kunnen we zo’n truc ook in het onderwijs toepassen.

      • illegaal maar wel godvruchtig
        Het SP rapport over Glenn Mills wijst erop dat bepaalde handelingen @ Glenn Mills illegaal, en dus strafbaar zijn.

        Rouvoet ziet dat niet zo drastisch in, beetje fout, vooruit dan maar. Is hij van G. los ? Het lijkt in Wezep wel op Guantanamo Bay (vooruit dan maar : beetje fout). Vervelend, de SP.

        maarten

Reacties zijn gesloten.