Leraren in Actie (de nieuwe vakbond in het VO) is gisteren officieel van start gegaan. De presentatie was in de Tweede Kamer waar onder andere minister Plasterk een gastles gaf op de Dag van de Leraar.
Gaat Leraren in Actie zich wel inzetten om de zeven weken lesvrije weken te behouden?
Meer informatie over de presentatie is te vinden op www.lerareninactie.nl
heel goed. eindelijk een
heel goed. eindelijk een bond van leraren, door leraren voor leraren.
én een échte vertegenwoordiging, geen carrierejagers bij de bond die ons moeten vertegenwoordigen.
uitspraak werknemer van de AOB op mijn vraag waarom het VO zo slecht wordt vertegenwoordigd door hen: ‘de goede mensen zijn intern verschoven naar het PO, en de mensen die er nu zitten hebben geen hart voor de zaak’.
Dus snel overstappen van AOB naar LIA dus!
Vroeg ’n moeder aan haar basisschooldochter.
Staan er echt maar alleen juffen bij jou op school?
Ja, zei ze. De meesters moeten allemaal werken.
Gelukzegging en opmerkingen
In de eerste plaats bejubbel ik het LIA met de opvallende en doel naderbij halende start.
Omdat het LIA wil dat er alleen door bevoegde docenten les gegeven wordt mogen onbevoegde leraren geen lid van LIA worden en ik vraag mij af of ook onderbevoegde en andersbevoegde leraren van gewoon lidmaatschap uitgesloten worden. Een bevoegd leraar die de directie uit de brand helpt door lessen te gaan geven waarvoor hij niet bevoegd is en waarvoor het niet lukt om een bevoegde leraar aan te trekken raakt dan zijn stemrecht bij LIA kwijt. LIA vergeldt dan dus goed met kwaad. Maar omdat er ook gevallen zijn waarbij de directie door meer te betalen en betere arbeidsomstandigheden aan te bieden wel een bevoegde docent voor het betreffende vak of leerstofniveau kan aantrekken handelt LIA toch wel rationeel. Het tolereren van noodoplossingen stimuleert nu eenmaal niet tot het zoeken naar echte oplossingen.
Het maximaliseren van de gemiddelde klassegrootte op 23 leerlingen en van het aantal lessen op 20 uur is financieel niet haalbaar als er niet drastisch gesneden wordt in het aantal onder de OCW-begroting vallende niet lesgevenden en hun salarissen (in zijn onderwijstak). LIA kan daar bij salarisonderhandelingen moeilijk aan voorbij gaan.
Seger Weehuizen
LIA van start
Antwoord aan Seger:
Dank voor de gelukwensen (en heb je je al aangemeld als sympathisant?).
Onderbevoegden en andersbevoegden zijn gewoon lid. Vaak is men trouwens maar voor een deel van zijn uren onder- dan wel andersbevoegd. Wel vindt LIA dat scholen verplicht zouden moeten worden (en Trouw wil dit graag publiceren) alle uren die er on-, onder-, dan wel andersbevoegd gegeven worden, te publiceren. Niet omdat wij de inzet van al deze collega’s niet waarderen, maar omdat deze noodoplossingen de urgentie van het zoeken naar een echte oplossing verhullen.
Verder je het over een gemiddelde klassegrootte van 23, wij willen een maximum van 24 leerlingen per klas/groep. Het mag niet zo zijn (blijven) dat kleine bovenbouwgroepjes gecompenseerd moeten worden met grote onderbouwgroepen. Deze maatregel, net als de 20 lesuren, moet niet uitsluitend bekostigd worden door elders in de onderwijsbegroting te snijden, als wel door een verhogen van de onderwijsbegroting tot een fatsoenlijk peil.
Teja Bodewes
www.lerareninactie.nl
Stop de verspillig! Stop de terreur!
Als ik aan mijn eigen middelbare schooltijd denk herinner ik mij dat die in het begin het leukst was toen de school nog klein was en gevestigd was in een degelijk oud paviljoen in een landelijke omgeving. Je kon zo het bos inlopen, de congierge luidde nog een bel om het einde van de lessen aan te geven en één leerling moest tijdens de les op de houten betimmering van een badkuip zitten.
De nieuwbouw kende slechts betegelde pleinen en was geheel met gaas omheind. Wat een achteruitgang! Ik kan me niet herinneren dat we in de noodbouw slechter les kregen dan in de nieuwbouw en daar moet de overheid dus niet te veel geld aan uitgeven. Met die gezellige school in de tijdelijke huisvesting in oudbouw (dus geen noodbouw) voor ogen kan ik mij niet voorstellen dat al die veranderingen die bakken met geld gekost hebben en de leraren veel ellende gebracht hebben veel hebben kunnen verbeteren. Wat betreft een opleidingsschool voor bankwerkers zie ik in dat daar dure computergestuurde draaibanken aangeschaft moeten worden maar voor het VWO had nauwelijks iets hoeven te veranderen en dat laatste type onderwijs had dus niet duurder hoeven te worden. Niet al mijn leraren waren bevoegd maar bijna alle waren bekwaam.Om allerlei onzinnige dingen te kunnen bekostigen worden dat soort leraren nu weggejaagd door ze te koejonneren (voor zo ver ze man zijn) en onder te betalen. Ik wil dat eerst alle onzinnige of zelfs schadelijke dingen (zoals b.v. het Freudenthal-instituut) uit de onderwijsbegroting verdwijnen want onderwijsgeld mag niet verspild worden en ook nog verkeerd gebruikt worden voor leraartje pesten.
Seger Weehuizen
Borrelt de vraag naar boven
of ik me had moeten aanmelden als sympathisant onderbouw of bovenbouw?
Over onderbevoegdheid nog even het volgende. Op ’n basisschool in ’n grote stad schrijft ’n Lio (leraar in opleiding) leerkracht, gront en gemakelijk op ’n flitsend digibord. Erger is dat ze waarschijnlijk nog juf gaat worden ook.
Hopelijk kijkt LIA verder dan de grenzen in onderwijsland. Zo niet, zullen noodoplossingen de uiteindelijke oplossing worden.
Je hebt het heft in eigen hand
Het verheugt me te lezen dat jij tot elke prijs gaat voorkomen dat deze stagiair juf gaat worden, Leo.
Of help je soms mee om de noodoplossing (onbekwamen tot bevoegde te bombarderen) tot uiteindelijke oplossing te maken?
Waar heb je gelezen
dat ik het heft in eigen hand ga nemen. Mij is duidelijk geworden dat zulke acties slecht aflopen voor de heft in eigen hand nemers. Ik houd het liever bij het verkondigen van de feiten in basisschool onderwijsland. Nadat ik je tweede regel las, was ik even stil. De messen slijpen echter doe ik niet. De grootste mond wint namelijk helaas meestal. Of die gelijk heeft valt te betwijfelen. Gewoon klein beginnen. Gewone basisschool juf met gewone kinderen. Speciale kinderen naar speciale scholen. Dan gaat ’t vanzelf veel beter op vo en verder. Komen meesters weer terug, net als ’t plezier om les te geven. Gaat wel heel veel geld kosten. Zoiets als ’t deltaplan na 53. Deeloplossingen als beter rekenende juffen zijn zinloos.
De vraag blijft …
… wat ga jij doen, beste Leo?
Je schrijft: “Waar heb je gelezen dat ik het heft in eigen hand ga nemen. Mij is duidelijk geworden dat zulke acties slecht aflopen voor de heft in eigen hand nemers.”
Je durft dus gewoon niet.
“Ik houd het liever bij het verkondigen van de feiten in basisschool onderwijsland.”
En waar verkondig je die feiten, behalve hier op het BON Forum waar iedereen jouw mening al honderd keer heeft gelezen? Hoeveel brieven heb je geschreven aan schoolbesturen, wethouders en de minister? Hoe heb je jouw opinie aan OCW kenbaar gemaakt? Wat is je ‘aanvalsplan’ om WSNS te doen stoppen?
“Nadat ik je tweede regel las, was ik even stil. De messen slijpen echter doe ik niet. De grootste mond wint namelijk helaas meestal. Of die gelijk heeft valt te betwijfelen. Gewoon klein beginnen. Gewone basisschool juf met gewone kinderen. Speciale kinderen naar speciale scholen. Dan gaat ’t vanzelf veel beter op vo en verder. Komen meesters weer terug, net als ’t plezier om les te geven. Gaat wel heel veel geld kosten. Zoiets als ’t deltaplan na 53. Deeloplossingen als beter rekenende juffen zijn zinloos.”
En wie moet deze zeer wenselijke veranderingen in gang zetten? Dat doet OCW echt niet vanzelf, daarvoor is een publieke ‘onderstroom’ nodig die steeds breder en sterker wordt. Een ‘onderstroom’ die in gang gezet kan worden door een zeer ervaren basisschoolonderwijzer die op wel 20 scholen (zoveel had je er toch?) regelmatig invalt.
De oproep is: doe eens wat anders om de door jou bepleite veranderingen te bewerkstelligen dan uitsluitend hier je overbekende mening te ventileren.
Gewoon doen wat ik hier al jaren doe.
Proberen BON leden te overtuigen van mijn mening. Over de situatie binnen het basisonderwijs. Dat beter rekenende juffen ’t basisonderwijs niet verbeteren. En zo heb ik er nog wel ’n paar.
Overigens kan ’n onderwijzer ervaren zijn op het gebied van onderwijzen, met het mes tussen de tanden op de barricade tegen… (?), is iets geheel anders.
Er was de uitslag van ’n SP (stem ik niet op) onderzoek, dat de vinger op de zere plek legde. Het verkondigde de mening van ’n paar duizend onderwijzers en leraren. Helemaal herkenbaar en puur, vanaf de werkvloer. Binnen BON heb ik slechts neerbuigende reacties vernomen. Daarnaast reutelt LIA wat over salaris, groepsgrootte en wel of niet bevoegde leraren.
Er valt nog heel wat te doen, dus.
“LIA reutelt” is helemaal niet neerbuigend
Het is maar goed dat jij nooit neerbuigend bent, toch? De term “reutelen” is tenslotte uiterst inhoudelijk en respectvol.
Citaat, graag
Leo schrijft: “Gewoon doen wat ik hier al jaren doe. Proberen BON leden te overtuigen van mijn mening.”
Je hebt de lezers van het BON Forum (dat zijn niet noodzakelijkerwijs BON-leden, maar dat terzijde) al veel te vaak bestookt met je mening. Wij (ik durf in deze voor allen op het Forum te spreken) zijn ook allang overtuigd van je mening. Sterker nog: wij zijn het er unaniem mee eens dat WSNS weg moet, dat er rust in de klassen moet komen en meer van die zaken. Maar vervelend genoeg is het alsmaar herhalen van je mening het enige dat je schijnt te kunnen en willen doen ter verbetering van het onderwijs.
Verder schrijft Leo “Er was de uitslag van ’n SP (stem ik niet op) onderzoek, dat de vinger op de zere plek legde. Het verkondigde de mening van ’n paar duizend onderwijzers en leraren. Helemaal herkenbaar en puur, vanaf de werkvloer. Binnen BON heb ik slechts neerbuigende reacties vernomen”
Zoals de waard is …… Geef s.v.p. precies aan waar die neerbuigende reacties staan of houd verder op met zaniken.
Citaat.
Op 15/9/9 biedt Jasper van Dijk van de SP (stem ik niet op), ’t resultaat aan van ’n onderzoek onder enkele duizenden leerkrachten. De leraar aan het woord, heette het. Hier bij BON las ik 2 reacties. Couzijn noteert dat goed onderwijs meer is dan luisteren naar leerkrachten en Malmaison reageert met de opmerking dat hij hoopt dat de SP zich laat inspireren door zijn blog.
Overigens las ik dat Jeannet Meijs toegetreden is tot het bestuur van BON. (PO) Naar haar reacties op de uitkomst ben ik erg benieuwd. Proficiat alsnog.
Deze draad?
Als je de reacties in DEZE DRAAD bedoelt, dan vergeet je de 14 andere reacties (inclusief die van jezelf). En Couzijn en Malmaison schrijven daarin andere dingen dan je ze toedicht.
Even verder gezocht: je bedoelt kennelijk DEZE DRAAD. Daarin staan ook niet twee, maar wel 25 reacties. En wat zegt Malmaison daar?
“Ik hoop natuurlijk dat de SP zich bij het uitstippelen van een wenselijk onderwijsbeleid zal laten inspireren door de inhoud van mijn BLOG-bijdrage “Weg van halfweg”, te vinden in het BLOG “Middel tegen bezuinigingen” van Cornelis Verhagen geconcipieerd op 13-09-2009”
Hij promoot zijn eigen blog, nou en? Jij vindt voortdurend dat we jouw mening moeten overnemen, dus wat is het verschil?
En dan Couzijn, die is volgens jou ook verkeerd bezig. Wat zegt hij eigenlijk? Onder meer dit, kennelijk hetgeen waar jij nu op aanslaat:
“BON legt terecht de nadruk op zeggenschap door de docent t.a.v. de onderwijstaak. Maar dat wil niet zeggen dat BON vindt dat gedaan moet worden wat de meeste leraren willen, of dat het per definitie juist is wat de meeste leraren vinden.”
Maar hij schrijft ook het navolgende aan jou, Leo. En dergelijke directe vragen negeer je voortdurend, net zoals je die van mij weer probeert te ontwijken. Couzijn schrijft (en ik ben het er volledig mee eens, voor wat het waard is):
“Jij vindt ook dat er naar meesters en juffen moet worden geluisterd. Je schrijft er alleen niet bij *wie* er dan vooral moet luisteren, en met welk doel. Door wiens toedoen wordt met dit rapport in de hand ‘veel vooruitgang mogelijk’? *Wie* moet er ‘gewoon ergens beginnen’? *Wie* moet de kinderen gewoon ‘een goede juf geven’? *Wie* moet de juf ‘gewone kinderen geven’? *Wie* moet speciale kinderen het recht geven op speciaal onderwijs?
Weet je, beste Leo, je zou eens kunnen beginnen met antwoord te geven op dit soort glasheldere vragen voordat je anderen ervan beschuldigt dat ze een rapport negeren of onder de mat vegen of dat ze anderszins niet naar je pijpen dansen. Je suggesties over onderwijsverbeteringen zijn altijd alleen maar suggesties, niets meer dan dat. Geen concrete ideeën, geen zaken die je zelf in gang hebt gezet, alleen maar hete lucht. Je lijkt wel een politicus.
Wat had je verwacht
Naar mijn idee was volkomen dat de conclusies van het SP-onderzoek BON uit het hart gegrepen zijn. Jammer dat niet al die duizenden BON-lid zijn trouwens.
Wat kun je meer doen dan melden dat je het ermee eens bent? Of moet dat enige tientallen keren herhaald worden?
Als je het met elkaar eens bent geeft dat minder aanleiding tot discussie dan als je van mening verschilt. Logisch toch?
Wat wil je dan?
Naar mijn idee was volkomen duidelijk dat de conclusies van het SP-onderzoek BON en alle BONners uit het hart gegrepen zijn. (Jammer trouwens dat niet al die duizenden BON-lid zijn)
Wat kun je meer doen dan melden dat je het ermee eens bent? Of moet dat enige tientallen keren herhaald worden?
Als je het met elkaar eens bent geeft dat minder aanleiding tot discussie dan als je van mening verschilt. Logisch toch?
Geen wonder
Aha Leo, nu begrijp ik het probleem waar je mee kampt wat beter. Logisch dat jij vindt dat er in het BON-forum zo weinig reacties kwamen op de SP-rapport. Je las er namelijk maar twee. En van die reacties laat je ook nog eens de helft weg. Tja, als ik dat zou doen, dan zou ik ook denken “hé, wat weinig reacties”…
Verder dank ik Marten voor het zeggen van wat ik zelf niet beter had kunnen zeggen.
Genoeg gezanikt. Leo, neem jou deel, dan neem ik het mijne. En daarna gaan we het niet meer voor de tiende keer hebben over hoe weinig reacties etc. etc., maar over wie wat precies met het geliefkoosde rapport moet gaan DOEN om Beter Onderwijs te bevorderen.
Ik heb geen behoefte aan een klaagforum. Daarvoor heb ik kinderen (beetje gechargeerd, maar goed, humor ontspant).
LIA van start
antwoord aan Leo:
Word nu maar gewoon sympathisant, Leo. Dat LIA zich uitsluitend richt op het voortgezet onderwijs. komt niet omdat Leraren in Actie de andere sectoren niet belangrijk vindt. Integendeel! Als het onderwijs op de middelbare scholen verbetert, heeft dat een positieve invloed op de kwaliteit van jullie meesters en juffen en omgekeerd. Onze ervaring is echter dat vakbonden die het hele onderwijsveld bestrijken, de behartiging van de belangen van “onze” sector in ieder geval verwaarloosd hebben.
Daarom een vakbond uitsluitend voor het voortgezet onderwijs. Wij zouden het toejuichen als andere sectoren ons voorbeeld zouden volgen! Ik word dan onmiddellijk sympathisant van de PO-bond, MBO-bond, HBO-bond en Universiteitsbond.
Teja Bodewes
www.lerareninactie.nl
Lid ben ik geworden Teja,
om te wijzen op die enorme, veel voorkomende denkfout. Het onderwijs op middelbare scholen kan alleen maar verbeterd worden als vooraf eerst het niveau van het basisonderwijs verbeterd wordt. Andersom is zoiets als dubbele beglazing, versterkte muren en plafonds, extra dakpannen maar wel op dezelfde rotte fundering.
BO verbeteren door selecterende taak
Er is ook nog een andere manier om te bereiken dat het secundair onderwijs beter voorbereide leerlingen krijgt. Om te beginnen moet in het komende decennium het oordeel of een school of leraar goed of slecht is voornamelijk gebaseerd worden op meetbare toegevoegde waarde en niet meer op het handhaven van regels en het lesgeven overeenkomstig een bepaalde leertheorie. Als 2 verschillende HAVO’s (of moet ik havo’s schrijven) dezelfde toegangscriteria hanteren en bij de ene school halen de leerlingen gemiddeld slechtere eindexamens, blijven ze vaker zitten of stroomt er een hoger percentage omlaag dan bij de anderen heeft de eerstgenoemde een slechtere HAVO-afdeling. Bij een basisschool ligt het voor de hand de uitslagen van “de” CITO-toets (en voor het VWO bovendien de uitslag van een toelatingsexamen voor het VWO) te leggen naast de uitslagen van een intelligentietest. Als de uitslag van de CITO-toets of het toelatingsexamen lager uitvalt dan volgens de IQ-test verwacht mocht worden heeft de basisschool gefaald en wordt de leerling teruggestuurd naar groep 8 om daarna beter voobereid door te stromen naar het passende niveau van het secundair onderwijs. Als de basisscholen deze verantwoordelijkheid krijgen opgelegd zouden zij terecht kunnen eisen dat ze niet alle “rugzakjes” hoeven aan te nemen.
De overheid heeft de laatste tijd gezwalkt met onderpresteerders. Zij wilde omwegen afsluiten maar ook het aantal “hoogopgeleiden” vermeerderen. De terugkeer van homogene eerste klassen voortgezet onderwijs dwong haar om de omwegen te openen. Door van de basisscholen een sorteermachine te maken zal van die omwegen weinig gebruik gemaakt worden want alle kinderen starten zonder hiaten op het hen passende niveau.
Seger Weehuizen