klassengrootte NL in OESO rapport ontbreekt

Gemiddeld aantal leerlingen per klas in de onderbouw van het secundair onderwijs*:

Finland 20,2

Denemarken 20,7

V.S 23,7

Nederland: m

 

Dat is gek: in het OESO rapport Education at a Glance ontbreken de Nederlandse statistieken over klassengrootten. Er staat wel een getal bij de gemiddelde klassegrootte in het basisonderwijs: 22,4 (ja ja, wie gelooft dit?). Bij het VO staan geen getallen biij Nederland. De informatiedesks van zowel het CBS, de onderwijsinspectie, als OCW zeggen mij dat hier geen informatie over is. Dat kan toch niet waar zijn? Wie weet hier meer van?

 

 *  Education at a Glance 2012, Table D2.1. Average class size, by type of institution and level of education (2010)

 

Groet wiskundejuf

6 Reacties

  1. De klassen zijn zo groot dat

    De klassen zijn zo groot dat ze niet in de statistieken passen.

    Overigens hoorde ik zaterdag op de radio een interview met de 'wetenschapsjournalist' Bram Vermeer dat hij allerlei regeringsplannen had nageplozen. Zo wist hij te vertellen dat uit onderzoek was gebleken dat kleinere klassen geen rendement opleverden. De interviewende journalist concludeerde dat klassen van zestien leerlingen zelfs nadelen zouden opleveren. "Ja, zelfs slechter zouden scoren" bevestigde de heer Vermeer. Gelukkig werd er getweet : kletspraat! Eén domme Belgische scriptie zegt dat: PRT. Maar dat zal de luisteraars niet bereikt hebben.

    In elk geval blijft de belangrijke vraag waarom de Nederlandse cijfers niet bij de OESO terecht komen.

  2. niet de eerste cover down

    Van dit geval weet ik niets af. Maar er was een paar jaar geleden een cover down m.b.t. de salarissen van eerste graders die in de bovenbouw VWO of HAVO werkten. In Education at a Glance werd beweerd dat ze het vroeger voor eerste graders gebruikelijke salaris kregen. Dat gold echter alleen voor de oudere leraren. De jongere eerste graders kregen hetzelfde salaris als tweede graders.

  3. klassengrootte

    Uit de daaropvolgende tabel blijkt wel dat de Nederlandse leraar in het voortgezet onderwijs gemiddeld 16,5 leerlingen bedient, tegen 12,5 als Europees gemiddelde.

    Nederland levert overigens wel meer cijfers niet aan (omdat zij niet welgevallig zijn?) of verkeerd aan. Een voorbeeld: in tabel D3.1 staan de salarisschalen. Daarin staat glashard dat de Nederlandse leraar VO zowel in de onderbouw als in de bovenbouw 66.403 euro verdient. Dit is echter het maximum van de leraar in de D-schaal. Uit zojuist door AOb gepresenteerd onderzoek blijkt dat slechts 17 – 18 % van de leraren in deze schaal is ingedeeld!

    Al eerder maakten we op www.lerareninactie.nl vergelijkingen in aantallen lesweken, aantallen lessen per leraar per week, enzovoorts. Hoe zou het nu toch komen dat in het VO nog steeds zo'n 30% van de lessen onbevoegd worden gegeven?

    • Nee, dat getal van 66.403

      Nee, dat getal van 66.403 klopt aardig. Ten eerste gaat niet om euro's maar om dollar-equivalenten. Ten tweede gaat het niet alleen om het (bruto) maandsalaris maar ook om de vakantieuitkering (8%) en de dertiende maand (niet volledig, ik stel hem op zes procent). 

       

      Volgens de OCW-nota 'Werken in het onderwijs 2011' is het eindloon in schaal LB 3739 euro. Keer twaalf, met 8 procent vakantiegeld en 6 procent eindejaars levert dat 51.150 euro op. Met een omrekenkoers euro-dollar van 1,3 (oftwel de euro 30% meer waard dan de dollar) kom je op 66.495 dollar.

       

      Na vele jaren van klagen en zeuren over deze onjuiste weergave van de feiten, en krek een kwart eeuw na invoering van de HOS-nota – geeft OCW eindelijk aan de OESO door dat Nederlandse leraren in de bovenbouw havo-vwo veelal in schaal LB zitten. Tot voor kort deed OCW net alsof de LD-schaal de gangbaarste was voor leraren in de bovenbouw.

       

  4. zwijgt en/of jokt het ministerie OCW een beetje?

    Zeer verontrustend dit alles. Wellicht toeval? Of heeft Nederland geen zin om voor paal te staan?

    Wordt het niet eens tijd dat we aan het ministerie van OCW vragen om de juiste cijfers aan te leveren? 

    wiskundejuf

  5. goed werk overigens van lerareninactie

    Goed werk overigens van lerareninactie.

    Ik wil best een klacht indienen bij het ministerie van OCW. Vervolgstap is naar de nationale ombudsman gaan. Maar dat moet dan wel namens een club, bv. BON of lerareninactie.

    Als Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, moet de wereld dat wel weten.

     

    wiskundejuf

Reacties zijn gesloten.