Interview met Lysenko

Luisteraars, we staan hier voor het hoofdkantoor van de VO-Raad, waar de befaamde professor Lysenko zojuist een voordracht heeft gehouden. Daar zien we de professor net naar buiten komen.
verslaggever: Professor, mag ik U een paar vragen stellen?
Lysenko: Maar natuurlijk!
verslaggever: Professor, hoe werd uw voordracht ontvangen
Lysenko: Stormachtig, aanzwellend, donderend applaus, zoals ik dat sinds Stalin niet meer gehoord had
verslaggever: Maar U gaf een voordrácht, U weet hoeveel daarvan blijft hangen?
Lysenko: Dat weet ik, beste man, denkt u niet dat ik daar geen rekening mee heb gehouden. Het belangrijkste heb ik tien keer herhaald.
verslaggever: U ziet overal in computerintensieve gebieden interessante verschijnselen opduiken. Kunt U er een paar noemen?
Lysenko: Ik hoef het niet meer over multitasking te hebben. Maar U heeft ongetwijfeld gelezen dat een vrouw pas haar gsm moest inslikken voor haar vriend. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Rond München, in de Indiase deelstaat Kerala en in Silicon Valley in de VS zijn al de eerste gevallen gemeld van meisjes die met een muisarmpje geboren werden en jongetjes met een joystick. U begrijpt dat dat geen toeval is.
verslaggever: En denkt U dat die ontwikkeling nog zal doorzetten?
Lysenko: Maar natuurlijk beste man. Wat denkt U dat er gebeurt als die jongetjes de hele dag chips eten. Ik denk dat we voor het midden van deze eeuw al de eerste digitale oprolbare babys zullen hebben.
verslaggever: Oprolbaar?
Lysenko: Ja dat is wel zo handig voor de ouders. Bovendien als een kind zich verkeerd ontwikkelt, hoeven we alleen maar te resetten of, maar dat vind ik wel wat vérgaan, te deleten.
verslaggever: Maar als zo’n kind nu crasht, professor? Dat doen computers toch altijd?
Lysenko: Ja, je moet natuurlijk wel op tijd een back-up maken. Maar uiteindelijk zullen we toch naar de virtuele toekomst toe moeten. U begrijpt, eindelijk komt de Nieuwe Mens eraan. Uw VO-Raad heeft dat goed begrepen.
verslaggever: Professor, ik dank U voor het gesprek

5 Reacties

  1. Heilsverwachtingen
    Leuk verhaal, Philippens. Ik vraag me, tijdens het aanhoren van zo’n heilsverwachting, altijd af hoe het er werkelijk aan toe gaat bij zo’n profeet thuis. Om een of andere reden heb ik het vermoeden dat daar weinig tot niets is gerealiseerd van datgene wat ze in hun heilsboodschap uitdragen.
    Mensen die kenniseconomieën uitdragen hebben meestal geen boek in de kast. Mensen die exacte vakken willen propageren zijn meestal te stom om 18 gedeeld door 4 te berekenen.
    Staatssecretaresses van onderwijs (Nijs) kunnen niet spellen.
    Autokenners weten meestal alles van merken, maar kunnen geen steeksleutel vasthouden.
    Mijn anti-autoritaire leraar Duits werd zo onbeheerst kwaad dat ik mij moest verschansen om niet door hem afgerost te worden (wat ik misschien wèl had verdiend….).
    Idealisten in de praktijk.

  2. Lysenko
    Revolutionaire/ideologische gekte goed getroffen.
    Vooral als je weet wie Lysenko was.
    S. A. Medwedew, Der Fall Lyssenko. Eine Wissenschaft kapituliert. (1971).
    Willem Smit

Reacties zijn gesloten.