Natuurlijk kon de staatssecretaris de bal zo vlak voor het doel niet laten zweven. Bij het beantwoorden van een vraag over de MBO-schooluitval het binnenkoppen [TK7 – 5 oktober 2010]:
- Voorzitter. Ik heb een heugelijke mededeling, overigens niet uit een van de prachtige zalen in dit gebouw. Dat zal naar ik hoop in de loop van de middag gebeuren. Ik heb als staatssecretaris van OCW een heugelijke mededeling. Volgens mij betreft het iets waar wij trots op mogen zijn. Vandaag heeft de heer Andre Geim, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit, namelijk de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen. Dat laat zien waar onderwijs uiteindelijk toe leidt: wetenschappers die zo nieuwsgierig zijn, dat ze almaar doorgaan om datgene te ontdekken dat anderen nog niet ontdekt hebben, waarmee ze een bijdrage leveren aan de samenleving. Als staatssecretaris wilde ik dit toch zeggen, want het gebeurt niet iedere dag en het is iets heel moois. Het geeft aan hoe belangrijk het is dat elke jongere daadwerkelijk een opleiding krijgt.
In alle euforie vergeet de staats dat Geim zijn opleiding in Rusland kreeg [Wikipedia]:
- Geim studeerde in 1982 af aan het Instituut voor Natuurkunde en Techniek in Moskou. Hij promoveerde in 1987 aan het Instituut voor Vastestoffysica in Chernogolovka waar hij aansluitend tot 1989 werkzaam was. Hierna was hij op tijdelijke basis werkzaam aan de Universiteit van Nottingham, het Hans Christian Ørsted Instituut in Kopenhagen en de Universiteit van Bath. Tussen 1993 en 1994 had hij een onderzoeksaanstelling (research associate) aan de Universiteit van Nottingham.
Pikant detail:
Geim, vanaf 1994 verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, vertrok 2000 naar Engeland vanwege de pikorde aan onze Nederlandse universiteiten.
En dat bleef hangen zoals te horen is in een telefoongesprek met de oud-medewerker. [YouTube]
Simpel toch
Je klooit wat met een potlood en plakband; et voilá een Nobelprijs.
Waarom komt een Nederlander nou niet op dat idee?
Druk met het dierenleed dat wordt aangericht met zwevende kikkers?
Simpel?
Dat krijg je nu door die populaire praatjes in de wereld draait dol.
Lees Scientific Background on the Nobel Prize in Physics 2010 voor de meer serieuze informatie.
Dank je wel voor de link
Dank je wel voor de link Bonnie, ik lees die met veel interesse.