Bijlessen zijn duur. Voor iemand die dat echt niet kan betalen is pakweg 120 euro in de maand erg veel. -Een collega van mij, die ook bijlessen geeft, vraagt 15 euro per les. Dat is niet eens veel. Beroepsbijlessers, docenten die de klas vaarwel hebben gezegd, vragen soms wel 40euro. Dat vind ik schandalig veel. Maar mijn probleem is dat ik uberhaupt moeite heb met het idee dat je geld vraagt voor bijlessen. Ik weet zeker dat heel veel (lees: jullie) docenten domweg alles doen om leerlingen te helpen- en zeker de extra lessen zijn dan gewoon, zoals het hoort, gratis. Misschien heb ik te veel last van een christelijke ethiek (ik ben gelovig, het spijt me ;-). En toch.
Dat er nu een soort woeker-handel in bijlessen ontstaat omdat de scholen de lessen klaarblijkelijk niet langer op een fatsoenlijke wijze verzorgen, doet mij -letterlijk- pijn. Ik vind eigenlijk dat docenten hier ook niet aan moeten meewerken. Ik weet niet goed hoe ik dat moet uitleggen, nou ja, ik vind het niet bij de ethiek van ons vak horen. Deze opmerking voor wat het waard is…
Hoe dan ook, ik zou het rechtvaardig vinden als ouders het geld voor bijlessen zouden verhalen op de school (lees: de besturen) als het inderdaad zo is dat het Nieuwe Leren de ouders op kosten jaagt. Ik denk dat ze het niet doen, omdat ze niet weten dat het misschien mogelijk is. Er zijn zeker scholen waarbij je duidelijk kunt laten zien dat er sprake is van nalatigheid. Het is erg eenvoudig om hier werk van te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de namen van ouders die hier wel oren naar hebben te inventariseren. Dan kun je, vervolgens, de zaak laten afhandelen door bv. no pay no cure advocaten (er zijn al advocaten die op deze basis werken).
Op deze manier breng je oogluikend ook de kwaliteit van het nieuwe onderwijs voor de rechter.
bijles: veel waard
Een schilder krijg je niet voor 40 euro per uur. Bijles van een goede docent is heel waardevol. Ook ik vind dat scholen goede lessen moeten verzorgen, maar als dat niet gebeurt, dan betekent dat niet dat bijlesleraren minder betaald moeten worden dan een schiilder.
Hoe integer en goedbedoeld ook: ik vind het zelfs het verkeerde signaal geven: gratis bijles door vakmensen.
Maar in dit geval…
Maar in dit geval wringt er iets: met het linkeroog vaststellen dat het onderwijs kinderen bijles-rijp maakt en met de rechterhand gretig het geld (van ouders die het soms nauwelijks kunnen opbrengen!) voor de bijles aannemen…
gerechtelijk proces
Toch is de gedachte om een gerechtelijk proces aan te spannen de nadere bestudering waard. Er is een precedent. een mevrouw uit Amsterdam heeft de bijlessen van haar zoon vergoed gekregen omdat de basisschool zo slecht lesgegeven had. In het secundair onderwijs kan de directie zich niet langer achter de oukazes van Den Haag verschuilen. De minister heeft immers de verantwoordelijkheid voor goed onderwijs verder aan de scholen overgedragen? Zo’n proces zou bovendien een aanval op het nieuwe leren kunnen zijn.
van wie zijn die ogen?
Linker- en rechteroog zijn in dit voorbeeld toch niet van dezelfde persoon.
Als de school die dure bijlessen zou verzorgen, dan heb je gelijk. Als een docent dat buiten de school om doet niet.
Tenzij je het overigens zeer respectabele standpunt aanhangt dat een een docent altijd het in zijn ogen beste onderwijs moet verzorgen, los van de directieven van de school. Ik denk dat je dat laatste niet van een docent mag verwachten. Ontslag is een garantie dan.
Overigens lijkt het me ook niet echt goed als de docent aan zijn eigen leerlingen buiten school om bijles geeft.
Balkaniseert Nederland?
Een vriend van me uit Roemenie vertelde mij dat bijles geven door de eigen docent buiten school om daar volkomen normaal is. Voor de leerling is dit de enige mogelijkheid om de toetsen te halen (daar zorgt de docent wel voor) en voor de docent de enige mogelijkheid om een beetje redelijk salaris te bemachtigen.
In Nederland lijkt het te zijn: voor de leerling is dit de enige mogelijkheid om ‘gewoon’ les te krijgen en voor de docent de enige mogelijkheid om ‘gewoon’ les te geven.
Balkaniseren of Balkenendeisering
Nou, we zijn in ieder geval aanhet Balkenendeiseren- het lijkt op hetzelfde neer te komen. In de Nova-uitzending met Ad Verbrugge werd duidelijk het verband gelegd tussen het ‘zelfstandig leren’ en de vraag naar bijles. Zouden er dan geen ouders in Nederland zijn die denken: dus, omdat zij hun werk niet goed doen, betaal ik per maand 300€? Dat is een schadepost(!) Het zijn reparatie kosten.
Je kunt toch vrij eenvoudig betogen dat het de taak van de school is -als we het hebben over een normale leerling- om leerlingen op te leiden voor het examen zonder dat hij/zij na schooltijd ook nog eens een huiswerk-instituut moet bezoeken? Hier moet juridisch iets te halen zijn, daar ben ik van overtuigd. Ik zou het rechtvaardig vinden als ouders hun geld zouden terugvragen van de school. -Ik moet zeggen dat het me pas goed duidelijk werd dat scholen nalatig zijn toen ik de uitzending van Nova zag.
De vraag is: als de verantwoordelijken in een school weten dat leerlingen niet zelfstandig kunnen werken (dat zouden ze hebben kunnen weten), mag je als school dan een systeem invoeren dat van kinderen eist dat ze toch zelfstandig werken? Het gaat hier om jonge mensen: voor de wet nog niet zelfstandig.
In ieder geval zouden ouders een claim kunnen indienen zonder dat er direct sprake is van dreiging met een rechtzaak. Je zou een standaard formulier kunnen maken waarop ouders alleen hun handtekening hoeven te zetten (en dan uiteraard kopieen van de rekeningen en dergelijke erbij). Je moet het aan de redelijkheid van de ouders overlaten of ze een dergelijke claim rechtvaardig vinden ja of nee. Sommige scholen treft natuurlijk echt geen blaam. En het is ook niet bedoeld als handigheidje om een school geld afhandig te maken. -Maar als ouders het gevoel hebben dat de school in gebreke blijft, zou ik een dergelijk claim zeker overwegen.
Website voor bijles
Het bijles web
Ook leuk
Volgens de SP:
“Eén op de tien leerlingen in het middelbaar onderwijs maakt gebruik van commerciële huiswerkbegeleiding buiten schooltijd. De kosten bedragen gemiddeld 350 euro per maand. Voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk bewijst deze ontwikkeling dat het reguliere onderwijs faalt. “Het is niet fraai dat leerlingen goed onderwijs buiten school gaan zoeken.”
Het gaat daarbij dus om 90.000 leerlingen a 350 euro per maand… dat is meer dan 31 miljoen euro per maand. Nou dat moet kunnen…
Laatst las ik dat deze vaak goed georiganiseerde huiswerkinstituten van mening waren dat dit toch tot een soort ongelijkheid c.q. onrechtvaardigheid leidt van leerlingen waarvan de ouders zoiets niet kunnen betalen en dat daarvoor van regeringswege toch een soort regeling voor getroffen zou moeten worden in de vorm van extra huiswerkbegeleidingsbijslag om ook deze ouders in staat te stellen hun kinderen te laten huiswerkbegeleiden…
Gelukkig trapt daar niemand in… het zou ook werkelijk wel te bizar zijn! Onderwijs? Het is gewoon handel. Net als de rest van het gekluns…
“De politiek dient de groei van commerciële huiswerkbegeleiding af te remmen door het overbodig te maken met forse investeringen en meer ruimte voor gestructureerd onderwijs,” zegt Van Dijk.
…heel goed… zo is het maar net.
Voedselbanken en huiswerkbanken
We hebben toch ook “gratis” voedselbanken ? Misschien zijn er wel docenten die een “gratis” huiswerkbank willen oprichten. Gesponsord door de boekenfirma’s die hun oude drukken op deze manier kwijt kunnen. Of wellicht de Nederlanders die hun oude boeken (Doornebal en Nijhoff, Krans en Vrij, Sweers en Vianen….) willen afstaan. Ik heb zelf ook nog stapels (present0exemplaren liggen.
Klussen, bijverdienen, bijbaan, hoofdbaan
Wat is de bedoeling ? Bijles (betaald) geef je niet aan je eigen leerlingen. Maar dan ? Doe je het “zwart” ? Lijkt me, in de terminologie van simon, ethisch niet verantwoord. Dus dan is het wit en geef je het op aan de belasting, die daar 42 % van af haalt. Als ik mijn gehele netto jaarsalaris deel op de 1654 uur, dan kun je uitrekenen hoeveel je wilt over houden. Dan lijkt mij 40 euro niet te veel. Ik zou in ieder geval adviseren een contract af te sluiten, zodat duidelijk is wat er geleverd dient te worden en vaak staat daar ook de afspraak in hoe te handelen als je vindt dat de leerling onvoldoende presteert. Maar zo begint het een nevenfunctie te worden en dan heb je toestemming van je baas nodig. En als die merkt dat er een levendige “handel” is in dit soort zaken en hij is een beetje commercieel ingesteld dan heb je, om in HBO-termen te spreken, een marktgerichte taken-organisatie nodig, met acquisitie enz. …. Dan wordt het nog leuk op school. Nederlanders zijn echte handelaren, altijd geweest. Ik heb er wel eens met een collega over gehad: zullen we een maatschap gaan voren die lessen op niveau aanbieden, strak in het pak komen we op school met onze dure auto, laptop, stropdas en lesgeven, zoals BON het voor ogen heeft. Hebben het toch niet gedaan, omdat we het niet aandurfden. Maar ja, er was toen nog geen BON-certificaat.