Joris Gonggrijp op Nationale Docentendag MBO

Namens BON zal Joris Gonggrijp, directeur van de Leidse Instrumentmakers School, deelnemen in een panel op de Nationale Docentendag MBO 2007. De LIS is als school lid van BON.

Het onderwerp van de paneldiscussie is: “Wat betekent de invoering van competentiegericht onderwijs voor mij in de praktijk?”

Deelnemers aan het panel zijn:

  • Mattijs van Mansfeld, Leraar van het Jaar 2007, Docent Zorg en Welzijn, ROC Midden Nederland
  • Joris Gonggrijp, Stichting Beter Onderwijs Nederland en Directeur Leidse instrumentmakers School
  • Maria Wessels, Coördinator cluster Media, Communicatie en Informatie, Herontwerp-MBO
  • Ton Remeeus, Onderwijsdirecteur, Grafisch Lyceum Utrecht
  • Spreker vanuit ECABO (Naam nog nader bekend te maken)

Het volledige programma staat HIER

16 Reacties

  1. MBO-directeur en lid BON
    Dat kan een heel interessante discussie worden: een directeur van een MBO-instelling die tevens lid van BON is. En ook een directeur die nou niet direct staat te springen om CGO in te voeren (en dat is netjes geformuleerd).

    Overigens: de vermelding “Stichting BON” komt rechtstreeks van de SBO-website – weten ze daar iets dat wij nog niet weten?

    • veel Managers nodig op de Nationale Docentendag MBO
      O, maar als je die 799 euro toegang niet kunt betalen, kun je ook thuisblijven en de ‘syllabus’ bestellen met de samenvattingen van de lezingen. Die kost maar 199 euro (440 oude guldens).

      Daar doen ze vast een héél mooi kaftje om.

      Met een toegangsprijs gelijk aan een A-merk 32 inch LCD kleurentelevisie ben ik benieuwd hoeveel MBO-docenten er op eigen initiatief naar die Nationale Docentendag MBO gaan. Gelukkig houdt de organisatie behalve met ‘docenten’ ook nog rekening met een toestroom van “Teammanagers, Coördinatoren en Beleidsmedewerkers”. Die hebben wellicht een ander budget dan ‘de echte professionals’. En worden daarom, in tegenstelling tot de docenten, met een hoofdletter geschreven. Zonder Managers komt de begroting niet rond.

      En zo zitten straks 200 managers te luisteren naar het antwoord op de vraag “wat CGO voor mij als leraar betekent”.

      Om 1945_5_5 te citeren: waarom doet de overheid daar nou niets aan? 😉

      • overheidsingrijpen
        ik denk niet dat de overheid hier de prijzen moeten gaar reguleren of subsidies verstrekken aan docenten die dat schijntje niet kunnen betalen.
        Ik denk wel dat de overheid de kwaliteitscontrole moet hebben op belangrijke zaken waar je als burger onvoldoende invloed op hebt of te weinig keuzes kunt maken.
        Een kwaliteitsstandaard voor leraren zoals dat jarenlang bestond, buitengewoon simpel in de uitvoering was en volledig transparant (ook een mooi woord) was, simpelweg de bevoegdheden naar opleiding, was zo’n voorbeeld dat te grabbel is gegooid voor een amorf geheel van SBL compedingesten en fuwa’s, is zo’n voorbeeld van een makkelijk uit te voeren overheidstaak. Dat hebben we helemaal geen vijftigste belangenorganisatie nodig.
        Oké Couzijn, je hebt me op de kast. Maar… dan moet je mn naam ook niet fout schirjven natuurlijk 😉

        • Scholinggeld en diploma van vakdocenten door anderen verkwanseld
          5_5_1945 schreef: “Ik denk niet dat de overheid hier subsidies moet verstrekken aan docenten die dat schijntje niet kunnen betalen”.

          De overheid verstrekt al subsidies aan alle scholen met het oog op na- en bijscholing van docenten. Want per docent toucheert een school een aardig bedragje aan belastingpecunia voor dat doel. En dat olet bepaald niet. Want die ene Manager die naar de “Nationale MBO-dag voor docenten” gaat, maakt dan wel mooi het nascholingsgeld op van twee docenten voor het hele jaar. Weg subsidie.

          Je kwaliteitscontroleverhaal: geheel mee eens. Wel moeten we ons afvragen hoe het in godsnaam mogelijk is dat de mooie transparante kwaliteitsstandaard voor gekwalificeerde vakdocenten zo gemakkelijk te grabbel is gegooid, met dank aan Van der Hoeven, AOB, Parlement en de rectores die graag beunhazen werven. Mijn standpunt in dezen is niet dat er een vijftigste belangenorganisatie van gekwalificeerde vakdocenten moet komen, maar een eerste.

          5_5_1945 schreef: “dan moet je mn naam ook niet fout schirjven natuurlijk”

          Ook niet fout wat? 😉

      • Overdag
        Couzijn schreef: En zo zitten straks 200 managers te luisteren naar het antwoord op de vraag “wat CGO voor mij als leraar betekent”.
        Wat mij ook steeds verbaast is dat deelname aan dit soort bijeenkomsten niet alleen een vermogen kost maar ook vrijwel altijd overdag én op een werkdag plaatsvindt. Denken de organisatoren dat docenten (als ze al mogen gaan ….. ) overdag niets te doen hebben?

        • In de baas z’n tijd
          Het is immers een uitje en ook nog deel van hun werk.
          Het hoge entreebedrag is om de proleten buiten de deur te houden.
          Ons kent ons.
          Anders zouden er maar verkeerde vragen gesteld worden:(
          Overigens, wat weerhoudt docenten ervan ook een bijeenkomst te houden en sprekers uit te nodigen? Bijvoorbeeld bij Hinke thuis:)
          Entree? Eigen toetje meenemen.

  2. In het programma staat ‘Discussieer mee..
    ..met experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van competentiegericht onderwijs’. Ik zou dit graag doen, al was het maar om ‘onze Joris’ een hart onder de riem te steken. Helaas is €799,- (excl. BTW) me echt te veel. Sorry.

    • Oproep aan Joris Gongrijp
      Hoe zat dat ook alweer: “zie dat bedrag niet als probleem maar een uitdaging”, of: “laten we van de nood een deugd maken”

      Ik wil Joris Gongrijp hierbij oproepen om de gelegenheid te baat te nemen om deze hoe-houden-we-de-docenten-buiten-de-deur prijs (en tijdstip) aan de kaak te stellen.

  3. Maar ….
    Ik lees nogal wat bezwaren vanwege de kosten en dat docenten daarom maar afzien van deelname. Ik denk dat ik een goede kans zou maken om deze dag op kosten van mijn organisatie mee te mogen maken. In het kader van nascholing etc.
    Nu ben ik VAVO- en geen MBO-docent. Maar de nascholingsdag van b.v. het ICLON betreffende het nieuwe havo- en vwo-eindexamenonderwerp geschiedenis wordt ook gewoon door mijn baas vergoed.
    Dus wat let je om je baas te vragen of je naar ‘de Nationale docentendag voor het MBO’ mag en de kosten mag declareren?

    • Ik heb ook mooie dagen
      6 november 2007
      in de aanbieding:

      dit ontving ik vanmorgen:

      Masterclass:

      Leidinggeven aan veranderen

      voor schoolleiders

      12 en 13 februari en
      9 april 2008

      Hoe krijgt u de school in beweging? Voor iedere schoolleider komt een moment dat deze vraag relevant wordt. Hoe zet u veranderingen succesvol in gang?

      CPS organiseert een tweedaagse masterclass ‘Leidinggeven aan veranderen’ (met terugkomdag) voor schoolleiders.

      Tijdens de masterclass staat uw eigen school centraal. U komt in actie als verandermanager en werkt aan een plan van aanpak voor een concrete verandering op uw school. Verder maakt u kennis met verschillende veranderkundige theorieën en strategieën.

      Na drie maanden komt u met de andere deelnemers een dagdeel bijeen om te reflecteren op de tussenliggende periode.

      Aan het einde van de masterclass heeft u onder andere zicht op:
      het eigen functioneren als verandermanager,
      uw school als veranderomgeving.

      Datum: 12 en 13 februari en 9 april 2008
      Plaats: een centraal gelegen locatie en het CPS-gebouw in Amersfoort

      Interesse? Lees meer over de masterclass en meld u direct aan.

      • Pittig prijsje of schijntje?
        Kost maar 1850 euro. Maar daarvoor hoef je dan ook een nachtje niet in je eigen bed te slapen. Dus dat scheelt. Dit is dus meer dan drie keer het totale jaarbudget voor na- en bijscholing van een gewone docent. Leidinggeven moet wel héél moeilijk zijn. Maar ja, als je kwaliteit wilt, moet je er ook voor betalen.

        Zou een gratis praatgroep voor schoolleiders niks wezen? Of een webforum? 😉

      • Hoe krijgt u de school in beweging?
        Het gaat blijkbaar om de beweging zelf. Waar naartoe, dat maakt niet uit. Als je maar kunt veranderen als verandermanager.

        • ridiculiseren
          Toch moet me van het hart hoe conservatief de Bon-leden weer reageren.
          Wat is er tegen een verandermanager?
          We weten toch dat alles vloeibaar is en dat de scholen in Nederland in die vloedgolf meegenomen worden als ze niet op tijd een massale hoeveelheid arken van Noë bouwen om kinderen naar de andere wereld te helpen.
          Hoeveel leraren zijn in staat om die enorme vloot te bouwen? Ik vrees dat die op de vingers van een hand te tellen zijn. Want hoe lang geleden is de ambachtsschool niet afgeschaft.
          En de tijd dringt. Even rondgoogelen levert op dat de meeste Iederwijsscholen inmiddels op hun gat liggen, de site doet het niet, de school is gesloten of krijgt geen subsidie meer. (Gelukkig dat het nieuwe sterrenbeeld de orion aan de horzon flonkert, zodat we weten waar onze arken naar toe moeten koersen).
          Daarom hebben we zo snel mogelijk verandermanagers nodig. Die gaan het onderwijs redden. En dan is die 1850 euro inderdaad maar een schijntje voor de redding van ons Nederlandse Anderwijs.

          • Vloeibaar, jawel
            Alles is vloeibaar bij de heren, behalve de advocaten en de contracten. Zo vloeibaar zijn die niet.

            Volgens Wittg. kun je alleen laten zien (tonen) of je een goed mens bent. Let op wat iemand doet, altijd leerzaam.

            Al die nieuwe managers laten zien dat ze geen klap menen van wat ze zeggen: ze zijn ronduit onaardig, denken alleen aan zichzelf en zijn uit op het geld.

            Dat ze daarbij denken dat ze het voor de leerling doen is een klassieke attributiefout: ze zijn abusievelijk gaan geloven in hun eigen goeiige lulkoek, anders moeten ze onder ogen zien dat ze echt veranderd zijn in een verschrikkelijk mens.

Reacties zijn gesloten.