Wij ontvingen van Dr. Kees Vernooy zijn inaugurele rede bij de aanvaarding van het lectoraat op de Hogeschool Edith Stein. Kees Vernooy heeft uitgesproken opvattingen over het falen van ons taalonderwijs. De redactie heeft geen wetenschappelijke taalopleiding gevolgd, maar de parallellen tussen de problemen met het rekenonderwijs en de problemen met het taalonderwijs zijn opvallend. Beide hebben sterke banden met het sociaal-constructivisme en bij beide blijkt uit onderzoek dat kinderen niet alleen slecht rekenen en lezen, maar dat kinderen ook een erg negatieve houding hebben t.o.v. rekenen en taal. Wat die houding betreft, scoren we in Nederland absoluut laag bij internationale vergelijkingen
BIjgevoegd de zeer aanbevolen documenten die wij van Kees kregen. Deze notities kunnen een rol spelen bij de discussie over het verbeteren van het taal-/leesonderwijs.
Taal en rekenen
Staan en vallen met de kwaliteit van de leerkracht en het regelmatig oefenen en herhalen.
Toch een beetje storend dat zelfs ‘The National Committee on Teaching and America’s Future (1997) Doing what matters most p.8-9′ niet in staat is om de invloed van de determinanten voor goede leesresultaten in een correct taartdiagram weer te geven.
taartdiagram
Jammer dat de aandacht voor een belangrijk onderwerp als taal en rekenen moet verzanden in een opmerking over taartdiagrammen.
Dit is misschien ook wel een kenmerk en/of oorzaak van het onderwijs in Nederland: ‘verzanden in niet relevante bijzaken’.
Hans.
Verzanden in niet relevante bijzaken,
is ’n beproefde en degelijke methode om ergens ’n angel uit te halen.
Ook wel pruttelen en polderen genoemd.
Of beter gezegd prutsen.
Leo.
Angel er uit halen
Dag Leo,
De angel uit het realistisch Lezen (of rekenen) haal je er mijn inziens op deze wijze niet uit.
’t lijkt me wel een efficiente manier om een discussie neer te slaan of om de aandacht af te leiden naar iets anders….. bijvoorbeeld bijzaken, opdat de oorzaak door blijft woekeren.
Mag ik hieruit concluderen dat je gecharmeerd ben van de beoogde methode?
Hans.
De signalen
dat er binnen het basisonderwijs ernstige problemen bestaan, worden steeds duidelijker. Jammer genoeg wordt er als reactie, hoofdzakelijk gewezen naar realistisch rekenen en domme juffen, als oorzaken. Door te wijzen naar ’t rekenen van de jaren 50, toen alles duidelijk en goed was (?) en te eisen dat juffen beter opgeleid dienen te worden, worden de echte oorzaken niet (h)erkend. De angel is eruit. Over de echte oorzaken schrijf ik regelmatig op dit forum.
Leo.
@Hans
Welkom. Een fundamenteel probleem van het Nederlandse onderwijs is het verwaarlozen van goed reken- en taalonderwijs. Dat uit zich in wazig taalgebruik en foutief rekenwerk, dus slecht denkwerk: “Ik bedoel het toch goed, zit niet zo te zeuren”. De veroorzakers zijn niet dezelfden als de boodschappers. Horden politici, onderwijsvernieuwlers en ego-managers kunnen zich dat aanrekenen.
Bon luidt daarover de klokken en we worden gehoord.