Vernieuwing

In het Algemeen Dagblad  van 15 november schrijft Kitty Herweijer.over het feit dat er zo veel basisscholen  slecht presteren  en met name over het gebrekkige lezen.

Een derde van de 15-jarigen  kan daardoor niet behoorlijk lezen. Hoe komt dat? Kitty Herweijer. schrijft: “In Nederland lijkt één van de problemen dat er te veel mensen rondom het onderwijs actief zijn  die maar wat doen. Zo bleek uit onderzoek van Investico vorig jaar  dat het de normaalste zaak van de wereld is dat commerciële partijen scholen dure leesmethodes aansmeren. Lesmethoden waarvan al meer dan een decennium bekend is dat ze niet werken.’

Ja, die mensen rondom het onderwijs vormen een vergiftigde schil van bemoeizucht waartegen de gewone onderwijzers en onderwijzeressen meestal niet bestand zijn. Maar goed, er is nu een onderzoeksgroep die erop gericht is de praktijkkennis van scholen en docenten die er de afgelopen jaren in slaagden hun leesonderwijs weer op de rit te krijgen, te onderzoeken en verder te ontwikkelen.

“Bewezen effectief” moet de norm worden bij onderwijsvernieuwingen, betogen zij terecht”.

Eén van de belangrijkste maatregelen is dat het aantal uren dat wekelijks aan lezen wordt besteed , flink moet stijgen. Zeer juist, denk ik. Maar dat is geen onderwijsvernieuwing. Dat is corrigeren wat fout is gegaan. Een inhaalslag.

Van mijn eigen lagere school tijd herinner ik mij dat er elke dag royaal tijd werd besteed aan lezen, schrijven en rekenen. Oefenen, weer  oefenen en herhalen – zo moet het.  En wat natuurlijk ook helpt is als de onderwijzeres of de onderwijzer, als voorbeeld en als beloning, regelmatig ook zelf voorleest.

En wie dat niet kan, moet bijles krijgen.

 

J.C. Traas

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter