Geloofwaardigheid

JCTraasv2.jpg

Het ingezonden stuk in NRC Handelsblad (10 december 2014) van Martijn van Dam, vicefractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, en van Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is niet erg opvallend geplaatst maar qua inhoud is het wel opzienbarend.

De kop luidt: ‘ We moeten de publieke sector terugveroveren’. De schrijvers spreken over een aantal terreinen waarop ‘verzelfstandiging en verzakelijking geleid hebben tot instellingen die verweesd en vervreemd zijn’. Genoemd worden de woningcorporaties, de ROC’s en de zorg.

De schrijvers pleiten ervoor terug te keren naar kleinschaligheid: ‘Het belangrijkste is dat beslissingen op ‘laag’ niveau genomen worden. Over de zorg: in de buurt door de sociale wijkteams. Over de huurwoning: in de eigen gemeente. Over de school: gewoon op de school zelf.’

 

Deze twee Kamerleden hebben wat mij betreft uitstekende ideeën . Onder meer nog deze: ‘Publieke instellingen zijn geen koninkrijkjes die je jarenlang zonder fatsoenlijke tegenspraak mag bestieren. Daarom willen we terug naar een aanstelling van maximaal acht tot tien jaar. Een raad van toezicht die niet op basis van vriendschap wordt geselecteerd, maar door verkiezing onder gebruikers en personeel, en benoeming door gemeente of Rijk. Salarissen van bestuurders worden fors verlaagd.’

Het artikel wordt besloten met een soort beginselverklaring, zeg maar, als een klaroenstoot: ‘Juist wij PvdA’ers, erfgenamen van Drees en Den Uyl, de founding fathers van onze verzorgingsstaat, willen en zullen daarin voorop lopen.’

Mooi gezegd maar ten aanzien van het onderwijs kan ik nog wel een paar namen van grondleggers noemen: Van Kemenade, Ritzen, Wallage, Netelenbos…

Die zg. progressieve politici hebben ervoor gezorgd dat grote delen van het onderwijs overgeleverd werden aan slechte zakenlui en profiteurs; ze hebben teweeg gebracht dat er voor niveauverlaging betaald ging worden en dat leraren steeds minder te zeggen kregen over hun beroep.

Het is natuurlijk interessant dat nu enkele PvdA Kamerleden inzien dat het anders moet maar hun historisch besef is gering en bovendien, de foutenmakers zijn nog onder ons, onbestraft en koninklijk onderscheiden en ze hebben  nog invloed. Als de PvdA geen schoon schip wil maken met het eigen (recente) verleden hoe denkt ze dan geloofwaardig te zijn?

 

J.C. Traas

4 Reacties

  1. Niet zo somber. We hebben nu

    Niet zo somber. We hebben nu een VVD staatssecretaris van onderwijs, dus alles zal goedkomen. Al valt het wel een beetje tegen dat het nog niet goedgekomen is. Hij zit er toch al een tijdje.

    Klaas Wilms

  2. Niet alleen het verleden, ook

    Niet alleen het verleden, ook het heden: de huidige minister van onderwijs is van de PvdA en is groot voorstander van grootschaligheid en "alle macht aan de bestuurders".

  3. Over hoe de dissidente

    Over hoe de dissidente herenvan de PvdA  bij toepassing van hun ideeën op onderwijs en scholen die overbetaalde mensen aan de hoge top willen wegjagen en hoe ze de mega-organiaties waarin de cholen ondergebracht zijn in demokratiseerbare stukken willen breken geen woord. Moet ook de breedte van de scholen gehandhaafd blijven? Zo klein en demokratiseerbaar worden die stukken dan niet. Eerder een paradijselijke ruimte om een verdeel&heers-politiek te voeren. Als je voor je school een kind met intellectuele ambiance zoekt kom je niet ver als je VWO met VMBO-praktisch combineert. Bovendien spreken  de PvdA-ers van oprichtingsinitiatieven op buurtniveau. Zouden zij dat ook op wijkniveau en voor scholen willen toestaan? Als concurrent van een brokstuk van een conglomeraat van vele scholen en schooltypen onder één bestuur? Zouden hun collegae socialisten echt zo’n publieke taak als het onderwijs met inbegrip van het onbelemmerd stichten van scholen door zelfbewuste burgers willen toestaan?  Dat laatste trekt me ten zeerste aan. Ik zou dan naar een wijk willen verhuizen waar de meeste ouders voor echte wiskunde en Bildung in het secundair onderwijs en goed leren rekenen in het basisonderwijs opteren. Ik geloof er niets van en als van Dam en Monasch wel achter zulke burgerinitiatieven op het gebied van onderwijs staan kunnen ze dat het beste duidelijk maken door uit hun partij te treden.

Reacties zijn gesloten.