Verenigde Staten

Saillant detail: in 1983 sloeg de National Commission on Excellence in Education alarm: the educational foundations of our society are presently being eroded by a rising tide of mediocrity that threatens our very future as a Nation and a people. Als gevolg daarvan,

Each generation of Americans has outstripped its parents in education, in literacy, and in economic attainment. For the first time in the history of our country, the educational skills of one generation will not surpass, will not equal, will not even approach, those of their parents.

Let wel, 1983.


Aardige voorbeelden:


In de VS woeden bovendien de ‘Math Wars’ tussen de ‘reformers’ en de ‘anderen’.

Linda Moran heeft een prachtige collectie informatie over de methode ‘TERC Investigations’, een van de constructivistische reken- en wiskundemethoden. Let vooral even op de opsomming, halverwege de pagina, van vier staten die constructivistische methoden (‘fuzzy math’) geprobeerd hebben en ervan teruggekomen zijn.

David Ross over de Math Wars
Artikel bij het Objectivist Center; Ross voegt zich bij de critici van de reformers, en legt in detail uit waarom. Zijn centrale argument is dat ‘concepts’ en ‘methods’ (die hij in het stuk definieert) het denken structureren en vereenvoudigen; en dat door het leren en bestuderen van bestaande methoden (hij noemt optelling als voorbeeld) de leerling in staat is de concepten erachter sneller en effectiever te doorgronden dan het genius die de methode oorspronkelijk bedacht heeft. Standing on the shoulders of giants heeft voordelen.

New York City HOLD
‘HOLD staat voor Honest Open Logical Decisions on Mathematics Education Reform, een lobby-club met als manifesto: The performance of American students in mathematics is mediocre at best. In many cases, mathematics instruction is not serving our children’s best interests. In order to help all students achieve success in school mathematics courses, have access to adequate preparation for the broadest options in high school math and science courses, and the opportunity to advance into mathematics based college courses and careers, it is important to examine the direction of recent attempts at mathematics education reform.’ NYCHOLD heeft ook een mooie pagina met mythen over ‘fuzzy math’ en een onderbouwde ontkrachting ervan.

Commentaar Bas Braams
Bas Braams, hoogleraar natuurkunde in New York en Atlanta, vergelijkt Nederlandse trends met Amerikaanse. HIJ bekritiseert drie ontwikkelingen die zowel daar als hier opvallen: het beginnend taalonderricht volgens de "Whole Language" filosofie, de praktijk van de "bilingual education", en het constructivisme in het wiskunde onderwijs. Hij maakt daarnaast twee interessante observaties: (a) de ontwikkelingen in Nederland volgen die in de VS, zij het met vertraging; (b) de ouders in de VS zijn critischer dan de Nederlandse.

Mathematically Correct
Van de site: ‘The new programs are shy on fundamentals and they also lack the mathematical depth and rigor that promotes greater achievement. Concerned parents are in a state of dismay and have begun efforts to restore content, rigor, and genuinely high expectations to mathematics education. This site provides relevant background and information for parents, teachers, board members and the public from around the country. ‘

 

1 Reactie

  1. Dat die genoemde strijd al
    Dat die genoemde strijd al geruime tijd aan de gang is, namelijk sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw, moge blijken uit onderstaand fragment over het literatuuronderwijs in de USA:

    “Minder persoonlijk, beter onderbouwd en geschreven vanuit een sociale bezorgdheid is Cultural Literacy van E.D. Hirsch. Net als Denby verdedigt hij de canon in het algemeen, maar hij doet dat vanuit een vaststelling waar weinig tegen in te brengen is, namelijk dat het lager en middelbaar onderwijs in de Verenigde Vtaten heeft gefaald. De schuld voor dit falen ligt volgens Hirsch bij de al te romantische opvattingen van de onderwijsvernieuwers in de jaren zestig, die de leerlingen niet langer inhouden wilden leren, maar vaardigheden. Vooral bij wiskunde en de talen heeft dit de meest dramatische gevolgen gehad en het resultaat zie je op de universiteiten, die voor de eerste paar jaren niet veel meer kunnen doen dan zo snel mogelijk ongedaan te maken wat er in de middelbare scholen fout is gegaan.”

    Uit: Geert Lernout, Een beknopte geschiedenis van het boek, Meulenhoff | Manteau 2004

Reacties zijn gesloten.