VVD, PVV en CDA voorstander van faillissement ROC Leiden

Hiep hiep Hoera! Veel kamerleden vrezen dat dit ROC een bodemloze put wordt waarin veel meer dan 40 milioen Euro zullen verdwijnen. Velen vinden dat er een signaal worden afgegeven naar de onderwijswereld en de vastgoedsector. "We moeten laten zien dat mismanagement consequenties heeft".  Kamerlid Tanja Jadnanansing van de PvdA vindt dat gekeken moet worden hoe de verantwoordelijke bestuurders kunnen worden aangepakt. D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt dat wat hem betreft het ROC niet failliet hoeft mits er meer macht komt voor medezeggenschapsraden. Bussemaker wil toch snel nog 18 miljoen euro overmaken, anders is de mbo-instelling per 1 juli sowieso failliet.
Bron: NRC
Belangrijk is nu natuurlijk op welke wijze het gat in onderwijsaanbod gevuld gaat worden. Geen lump sum financiering voor nieuwe scholen die de leerlingen van het ROC zouden kunnen overnemen zolang falende bestuurders met een flinke bonus ongestraft kunnen vertrekken. Als je vindt dat je een hoog salaris waard bent en je de daarbij behorende taak niet aankunt ben je een bedieger. Verder is dit is een eventueel faillisement een goed moment voor het parlement om een maximle schoolgrootte vast te stellen.
 

13 Reacties

  1. Degradeer de betrokken

    Degradeer de betrokken bestuurders en toezichthouders voor minimaal twee jaar tot leraar en verbied ze om daarnaast nog andere betaalde nevenactiviteiten te verrichten.

     

  2. Hendrikush, dat wil je die

    Hendrikush, dat wil je die arme leerlingen toch niet aan doen?

  3. Philippens, onze “arme

    Philippens, onze "arme leerlingen" kunnen dat wel aan; ze zullen hen een mooi poepje laten ruiken.

  4. Wat een schandalige reactie.

    Wat een schandalige reactie. Een faillissement is rampzalig voor leerlingen in opleiding. De meeste opleidingen duren twee jaar, daarin kun je zo'n oponthoud helemaal niet gebruiken.

    Natuurlijk moeten de bestuurder flink gestraft worden (en al die andere bestuurders die de dans eerder zijn ontsprongen ook).

    Dit akkefietje geeft voor de zoveelste maal aan dat onderwijs geen markt is, niet marktconform bestuurd en gecontroleerd moet worden. Dat is een heel andere conclusie! (en hetzelfde geldt voor zorg, de nutsbedrijven etc.)

  5. De stemming in de tweede

    De stemming in de tweede kamer over ROC Leiden is dinsdag. Volgens de NRC is er een cruciale rol voor de SP: VVD, PVV en CDA (samen 65 zetels) zijn voor een faillisement en de SP (15 zetels) kan hen aan een meerderheid helpen.

  6. Dit ROC is een soort mini

    Dit ROC is een soort mini-Griekenland  –  zoals alle nederlandse problemen eigenlijk mini-problemen zijn, op grotere schaal bezien.

     

     Je kan er vergif op innemen dat de minister de verkeerde beslissing uitvoert –   en dat de Tweede Kamer op diametraal verkeerde maatregelen uitkomt. Gezamenlijke incompetentie zoekt altijd het laagste punt.

     

    Democratie is niet geschikt om onderwijs-organisatorische problemen op te lossen.  Dat moet door een, van de politiek onafhankelijke OA (Onderwijs Autoriteit) gebeuren  –  analoog aan de AFM, Autoriteit Financiele Markten ; die zo eminent-verkeerd en veel-te-laat optrad bij de ABN-Amro affaire). En, bijvoorbeeld ook, aanaloog aan die verzameling betweters in Voedsel-Onveiligheid, die, onder leiding van de voormalig incompetente doch 'pseudo-eminente'  staatssecretsaris  Dijlksma, toen van Onderwijs, er ook zo'n verrukkelijk potje van maken  –   de Nutricia etiketten affaire is nog maar net verteerd door de babies.

     

    Wat hebben wij toch een riant politiek en bestuurlijk systeem  :  kluns-bestuurders krijgen een bonus mee als ze tijdig "ZORRIE" roepen, en nieuwe bestuurders, waakzaam geworden, duikelen weer in andere  niet voorziene valkuilen. 

    Is het een idee om  gefaalde schoolbestuurders, en andere bestuurlijke politici, een  baan te fourneren als bestuurder van vuiilnis autos ? Voor dergelijk werk, immers, is bestuurlijke ervaring vereist zodat ongelukken worden voorkomen. Er is veel vraag naar kundige bestuurders.  

     

  7. Zachte heelmeesters maken

    Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, Hinke! Faillissement met (helaas pas in de toekomst) terugbetaling van het te veel verdiende geld en de bonussen wegens mismanagement van de hoogste roergangers. Ook de bouwwereld en de bouwbelleggers moeten een fikse tik op hun vingers krijgen. Bussemaker kan via een noodwet er voor zorgen dat de betreffende leerlingen goed worden opgevangen.

    Zal zo'n onderwijsautoriteit wel rekening houden met ouderwensen, Sassoc? Er moet in elk geval een einde komen aan een configuratie waarin anderen (dan mijn eigen kinderen) vrijwel geheel bepalen wat voor soort onderwijs goed is voor mijn kleinkinderen.

  8. @ malmaison  –  Onderwijs

    @ malmaison  –  Onderwijs Autoriteit

     

    Allicht. Het gaat er maar om hoe zo'n Onderwijs Autoriteit  O.A. wordt ingericht.

    Wat de overheid tot nu toe heeft geflikt met haar diverse Autoriteiten, is een mixed bag

    Maar de georganiseerde zooi waar "de" ministers van onderwijs  –  incluis voorgangers, helpers en adepten  –  over hebben bedisseld en gezeteld, is nog erger.

    In ieder geval kan een behoorlijk geinstrueerde O.A. ervoor z0rgen dat de onmiddelijke politieke interferenties op armlengte worden gezet, directe belangen worden gefilterd en het onbekwame multi-zootje van nu wordt gedecimeerd.

  9. Malmaison, moeten de leerling

    Malmaison, moeten de leerling stinkende wonden krijgen omdat het bestuurlijk systeem van hun school zo ongelooflijk gefaald heeft. Jij denkt zeker dat het die bestuurders wat uitmaakt.

  10. Het is zeker triest, Hinke,

    Het is zeker triest, Hinke, dat schoolbesturen kunnen gokken met geld dat voor onderwijs bestemd is zonder dat ze daarvoor gestraft worden. (Gokken als het goed afloopt zou in principe ook bestraft moeten worden, tenzij een schoolbestuur aannemelijk kan maken dat er tegenover een aannemelijk klein geloofwaardig berekend risico een groot voordeel stond als het zou lukken).
    Dat de bestuurders niet bestraft worden tekent dat onderwijs halfslachtig op de markt gegooid is. Ik denk tenminst dat zij in de commerciële wered zij uitgespeeld zouden zijn. 

    In een land met zoveeel leegstaande kantoorpanden kan de overheid toch wel een noodschool vestigen waarin de gedupeerde leerlingen hun studie kunnen afmaken?

  11. De SP blijkt uiteindelijk

    De SP blijkt uiteindelijk tegenstander van een faillissement van ROC Leiden. Volgens de website van de SP is er een motie aangenomen om te onderzoeken of vastgoed- en onderwijsuitgaven van elkaar gescheiden moeten worden.

  12. Ik ben erg opgelucht en blij

    Ik ben erg opgelucht en blij voor de leerlingen. Hopelijk wordt aan de structurele oorzaak nu eindelijk ook eens iets gedaan.

Reacties zijn gesloten.