12 Reacties

  1. Het artikel zelf is zeker een

    Het artikel zelf is zeker een fraaie bewoording van wat onderwijsvernieuwlers drijft en de stellingen in hun catechismus die zij daarvoor gebruiken. Dat geldt ook voor de artikelen waarnaar zij linkt. Maar het kan nog jaren duren voordat zo veel onderwijsvolgers beseffen zo veel last van de nefaste geloofsartielen van de vernieuwlers te hebben dat laatstgenoemden de macht ontnomen wordt. Zou BON niet moeten proberende politici zo ver te krijgen dat zij een bestand afkondigen gedurende welke voorstanders van traditioneel onderwijs onbelemmerd en gesubsidieerd mogen laten zien welke resultaten zij met hun onderwijsvorm kunnen bereiken?

  2. Tussen de leeftijd van 12 en

    Tussen de leeftijd van 12 en die van 15 jaar zat ik op een internaat met een aantal uren studie per dag, onder toezicht. Daar was ik achteraf zeer tevreden over. De structuur van mondje dicht en op belsignaal naar de studie, tussen kind en adolescent (dus door de puberteit heen), is zeer gezond. Grotere zelfstandigheid komt daarna wel.

     

    Toen ik 19 was, gooide ik het college lopen eruit. In een geavanceerde technische studie gaat je eigen kennisverwerving altijd in een ander tempo dan dat van de docent. En de tijd van college lopen ben je simpel kwijt. Weg ermee dus. Daar zit echter een grote voorwaarde aan vast. Je moet de zelfdiscipline voor zelfstudie wel kunnen opbrengen. Wie pleit voor afschaffen van het hoorcollege, moet dan ook zorgen voor de selectie van studenten. Je moet degenen hebben die op hun eigen tijdschema kunnen werken. Er zal altijd discussie zijn over de ideale werkvorm. Welnu, die wordt gegeven door het zelfsturend vermogen van de student. Daarvoor moet je eerst een selectie maken. Wie het gareel niet kan missen, bind je aan die structuur. De grotere vrijheid mag je alleen toestaan aan degenen die daarmee uit de voeten kunnen.

     

    In het wilde weg allerlei structuur afschaffen kan funest zijn. Selecteer studenten voor zelfsturing eerst op de vereiste zelfdiscipline. Anders krijg je een troep.

  3. Met onderwijsvernieuwers moet

    Met onderwijsvernieuwers moet je beducht zijn voor een aantal zaken. De meeste vernieuwers zijn jong, enthousiast en succesvol. Ze zoeken hun medewerkers op dezefde eigenschappen. Daarmee krijg je vernieuwingsscholen die succes hebben, maar hun personeel met veel te zware werkdruk over de kling jagen, totdat het overspannen vertrekt. Een duurzame onderwijsvernieuwing moet uitgaan van normale werkdruk en gespreide leeftijden van docenten. Anders is de vergelijking met ander onderwijs niet reëel.

     

    De grondregel dat je leerlingen selecteert op zelfsturend vermogen, voordat je ze grote vrijheid geeft, is bepaald niet halfzacht. Die betekent bijvoorbeeld keihard dat je de huidige klassen 2 en 3 op een HAVO grotendeels afschaft. Daar zit een volk dat een veel strakker huiswerkgareel nodig heeft, dan het krijgt opgelegd. Een groot deel maakt nauwelijks een som zelf. Als docent kreeg ik er ooit de neus van vol. Die havo heeft geen zin zo. Ofwel een strak huiswerkgareel, of afschaffen die boel.

     

    Met het gedrag heb je het gareel uit de kleuterjaren. Een volle klas van 30 leerlingen die vrijuit zitten te roepen, bij grote weekroosters, dat levert samen enkele duizenden incidenten per week. Je zoekt de ezel maar, die daar voor gaat staan. Ook hier: het gareel moet strak genoeg zijn (geweest), anders krijg je een bende.

     

    In het hoger onderwijs maak je studenten mee die, aan zichzelf overgelaten, een sigaartje roken en tot geen enkel resultaat komen. Zulken hebben een gareel nodig, waar wetenschappelijk onderzoek nu eenmaal niet in voorziet.

     

    Kortom, selecteer altijd op de eigenschappen van de leerling of student, voordat je hem een structuur of vrijheid biedt. De persoon zal gewoon geschikt moeten zijn voor het regime dat hem wacht. Degenen die “uit principe” vrijheid prediken en het “recht van allen” op onderwijs, vertellen me eerst maar eens hoe ze denken te selecteren. De structuur moet de leerling passen. Wie daar niet aan wil, gaat maar een deur verder.

  4. Toen ik student was heb ik

    Toen ik student was heb ik tot eigen schade ook het collegelopen een tijdje gemeden. Toen ik vervolgens echt ging studeren bleek dat ik het collegelopen inderdaad niet nodig had. Toch besloot ik toen weer college te gaan lopen. Niet omdat het nodig was maar omdat het zeer verhelderend is om te zien hoe de hoogleraren zelf met de stof omgaan. Vooral als je vooraf zelf de onderwerpen al hebt bekeken is dat buitengewoon leerzaam.

  5. # hendrikush – In latere

    # hendrikush – In latere jaren deed ik wel eens mee aan reeksen colloquia, waarin vakmensen onder elkaar lezingen gaven. Daar kon je veel van opsteken. Maar voor het gewone studeren kon ik prima werken met een tijdschema, dat me op maandagochtend vertelde welke 35 bladzijden wiskunde ik deze week ging doen. Lekker concentreren, zonder de verstrooiing van colleges. En elke avond wist je precies hoe je in het schema zat. Op donderdagavond kon je dan kiezen voor boemelen of studie. Wel zat ik altijd met een stel maten in een bibliotheek of leeszaal, voor de koffiepauzes. Sociaal kontakt moest er immers ook zijn. Ik was waarachtig de enige niet die zo werkte.

  6. @neker en laat

    @neker en laat

    Tot vandaag heb ik spijt van mijn 'op eigen kracht' bestudeerde vak (complexe-) analyse-3.

    Dat vak was een waterscheiding bij het kandidaatsexamen. Door verhalen over de moeilijkheid van dat vak en over studenten die daardoor hun studie afbraken besloot ik om halverwege de cursus 'op de proef' mee te doen aan het tentamen. Dank zei de voortreffelijke diktaten van Schaum haalde ik een voldoende en was mijn naam gevestigd.

    Maar de implicaties en toepassingen van de complexe analyse drongen pas heel veel later en met grote moeite tot mij door. Aan de hand van een hoogleraar was dat waarschijnlijk veel beter gelukt.

    Ik vergelijk dat met een trektocht door onbekend terrein. Met een gids erbij is het een stuk makkelijker dan in je eentje.

  7. Uw vak complexe analyse ken

    Uw vak complexe analyse ken ik niet. Ging het over integralen met singulariteiten? Of was het Cauchy-Riemann en potentiaaltheorie in twee dimensies? Een dip in de studie komt me bekend voor. Na een jaar of 4 begon je te beseffen dat de banen zeer schaars waren. Hoe ging het? Je was 16, 17 jaar en overwoog een sociale studie. Daarvoor werd ik gewaarschuwd, wegens een dreigend overschot. Ik informeerde bij een insider naar de arbeidsmarkt voor ingenieurs. Die zou prima zijn. Dus ging ik een zwaar karwei aan, met het uitzicht op een baan erna. Na een jaar of 4 bleken die banen er nauwelijks te zijn. Op later leeftijd maak je de som. Vervanging van 500 natuurkundigen in 33 jaar levert 15 vacatures jaarlijks op. Er beginnen 900 eerstejaars aan. Na decennia steekt me nog altijd de oplichterij van het betatekort. Het walgelijke is, dat de hele wereld van hoogleraren, VSNU, Academie van Wetenschappen en bestuurders eraan meedoet. Tot in officiële stukken voor de Tweede Kamer zie je hetzelfde bedrog. De OESO blaast de leugenachtige melodie mee. En daar zou ik nog mee kunnen leven, ware het niet dat generaties jongeren na mij in de oplichterij zijn getrapt. Bah, hoogleraren in Uw toga’s. Bah bestuurders. Bah politici. U bent walgelijk bezig!

  8. Het lijkt wel alsof het leven

    Het lijkt wel alsof het leven een voortdurende navrante grap met ons uithaalt.

    De vernieuwers verweten de 'ouderwetsen' hun mechanisch werelbeeld. De lagere school zou alles dusdanig mechanisch hebben ingeprent, dat voor creatief denken geen plaats meer was. Zulk denken is echter  ultiem mechanisch: alles zou in vroeg stadium voor de eeuwigheid zijn ingeprent.

     Terwijl ik geloof in een degelijke inprenting op jonge leeftijd, maar tevens in de mogelijkheid daarmee op latere leeftijd te kunnen gaan spelen. Ik geloof in creativiteit op basis van degelijk ingeprente waarheden.

    Ik geloof dus in de waarde van inprenting op jonge leeftijd, juist omdat ik geloof in het vrije denken op grond daarvan op latere leeftijd.

     Ik ben aldus veel minder mechanisch ingesteld dan vernieuwers die denken dat het mechanisme van de jeugd voor altijd voor allesbepalend zal zijn. De conservatief gelooft in de geestelijke vrijheden van de menselijk geest.

    Het blijkt dat de 'vernieuwers' geloven in het mechanistisch mensbeeld waarbij de mens als robot volledig afhankelijk is van de basiskennis hem/haar ooit aangeboden.

    De onderwijsconservatief gelooft in vrije vooruitzichten en spelende hersenen op basis van degelijke kennis.

    De progressief denkt dat op de basisschool alles al voor de rest van het leven geprogrammeerd is en is daarmee een veel ergere conservatief. De progressief denkt dat mensen robots zijn die vroegtijdig  geprogrammeerd zijn geworden gweest. De conservatief gelooft voortdurend in de menselijke vrije keuze op basis van degelijke kennis.

    Daarmee is de onderwijsconservator vel malen meer een progessief dan een progressief die meent dat de jonge leertijd allesbepalend is voor de rest van het leven.

    De beste basis voor vooruitgang is de degelijke basis van de kennis van het verleden.

    Traditioneel onderwijs heeft de beste papieren voor de toekomst (zie onder meer Singapore).

     

     

  9. Ik denk dat veel VWO

    Ik denk dat veel VWO-leerlingen best zelfstandig thuis kunnen studeren als ze een werkschema meekrijgen waarop voor elke dag beschreven staat welke stof ze moeten bestuderen. Thuis  studeren zal voor vele leerlingen efficiënter zijn dan in een peulzaal van 50 leerlingen met samenwerkende of in groepjes werkende leerlingen, onnodig lawaaiige  en draaierige leerlingen en uitleggende coaches. De scholen kunnen dan omgebouwd worden tot woonflats voor jongeren.

    Ik weet niet hoe je op acceptabele wijze de leerlingen kunt opsplitsen in leerlingen die wel en leerlingen die niet zichzelf mogen sturen. Verder is het vermogen om optisch leren en ook om  auditief te leren niet voor alle leerlingen even groot. Ik had zelf veel moeite om bij een hoorcollege met mijn gedachten niet af te dwalen.

    Nadat ik alle wiskunde voor het tweede deel van mijn propaedeuse achter de rug had heb ik alles op alles gezet om zo snel mogelijk het tentamen Wiskunde V over de complexe getallen te halen. Er waren namelijk veel studenten die voor het kandidaatsexamen over dat vak struikelden en ik wilde zeker stellen dat dat niet ook mij zou overkomen.

    Ik had het geluk dat ik bij alle vakken aan de oefenopgaven kon komen die op de instructie gemaakt werden en ook uitwerkingen kon inzien. Van vrijwel elk college was de syllabos te verkrijgen.

    Ik heb begrepen  dat er nu professoren zijn die geen syllabos beschikbaar stellen en de studenten zonder uitgewerkte vraagstukken erbij oefenopgaven mee geven die ze bij de volgende bijeenkomst voor het vak moeten inleveren. Zo maak je het studenten onmogelijk om zelfstandig de leerstof te bestuderen en benadeel je studenten die het liefst vanuit de compacte samenvatting in een syllabos studeren. Een mentaliteit die niet op een universiteit thuis hoort.

    …………..

    De computers  worden steed gebruikesrsonvriendelijker. Ik gebruik een schootcomputer met een vingerschuifmuis en dan gebeuren herhaaldelijk onvoorziene dingen die niet (door mij) rückgangig gemaakt kunnen worden. Vandaar die hoofdletters. Hoe geavanceerder een computer is, des te langer duurt tekstverwerking.

  10. Ik lees net bij een verhaal

    Ik lees net bij een verhaal over collegegeld dat iemand die zich als extraenius aan een universiteit inschrijft voor minder dan 1000 EURO een jaar lang tentamina en examina op een universiteit mag afleggen. Dat lijkt me een interessante mogelijkheid voor iemand die niet weet of hij een bepaalde studie leuk zal vinden of vreest dat een bepaalde studie voor hem te moeilijk zal zijn om die studie een jaartje te proberen. Hij woont thuis en bezoekt de universiteit slechts om tentamina en examina af te leggen. Als het goed gaat heeft hij al wat tentamina binnen voor hij zich inschrijft als student en als het slecht gaat kan hij met een schone lei aan een andere studie beginnen. Niks wegsturen en niet aan het einde van de studie hoog collegegeld.  Of wordt het ingeschreven staan als extraenius gelijk gesteld met het ingeschreven staan als student?

    Natuurlijk kan een uiversiteit dat moeilijk maken door geen syllabos uit te geven  of de leerstof zo te structureren dat er geen leerboek bij past en door geen oefenopgaven met antwoorden en oude tentamina ter beschikking te stellen.

     

  11. # Malmaison – Hoogleraren die

    # Malmaison – Hoogleraren die hun studenten dwingen om braaf naar hun college te komen? Ik deed wel eens tentamen bij eentje die ontdekte dat je geen college had gelopen en daar vervelend over werd. Zou een college een hoogmis voor de docent moeten zijn? Bekijk het! Toch moet je ook erkennen dat er studenten zijn die zonder een gareel niet tot resultaten komen. Wat doe je daar tegen? Bij psychologie in Groningen hebben ze er een antwoord op gevonden. Ze sturen scholieren na de aanmelding een pak copieën met studiemateriaal. Ze moeten het zelf bestuderen en dan tentamen komen doen. Je bent degenen kwijt die “er niets aan vinden” en zich een verkeerde voorstelling hadden gemaakt van het vak. Degenen voor wie de zelfwerkzaamheid te veel gevraagd is, vallen door de mand en kiezen een andere richting. Wie had dat van die psychologen gedacht? Ze kunnen best slim zijn!

  12. Slim ! Blijft wel dat

    Slim ! Blijft wel dat psychologie in de universitaire super-zweefklasse thuis hoort ;  alleen met thermiek te genieten. Net als veel ander pseudo-spul waar universiteiten hun college- en examenzalen en bank-rekening mee vol krijgen.

Reacties zijn gesloten.