In de beschouwing Niets mis met het rendement als het leidt tot harder studeren in de NRC van 12-03-15, geschreven door Jonathan van ’t Riet stelt hij dat een student meer kost naarmate hij langer studeert. Dat is nauwelijks waar. Voor de hoeveelheid geld die een universiteit in het totaal doet het er niet zoveel toe of de student over een regulier 4 jaar durende uitgeeft studie in 4 jaar doet of in 8 jaar. De student zal de colleges meestal maar één keer lopen en hetzelfde geldt voor praktika en stages. Maar misschien legt hij wel wat vaker hetzelfde tentamen af.
Wat betreft de bewering van de auteur over meer hoogopgeleiden zonder inflatie van het woord hoogopgeleid het volgende:
De jeugdigen die nu op de universiteit zitten zijn gemiddeld intelligenter dan hun leeftijdgenoten die een lager type van onderwijs volgen of als eindstudie voltooid hebben. Als bij de grafiek van de normale verdeling die voor het IQ gebruikt wordt de fractie van de 16- t/m 24-jarigen die studeren, gestudeerd hebben of zullen studeren bij het overschrijden van een IQ van 115 (de 0 + 1 x σ grens van de normale verdeling) meer dan ½ zou worden en bij verdere verschuiving steeds meer toeneemt is het duidelijk dat wanneer je het aantal extra studenten gaat recruteren uit de jongeren met een IQ in de buurt van 115 per direct óf het niveau van de studie moet dalen óf dat er veel studenten gaan sjesen. Behalve misschien als nu juist die studenten meer dan gemiddelde inzet zouden vertonen.. Volgens een bekend Amerikaans onderzoek zijn Chinezen intelligenter dan blanke Kaukasiërs. Hun betere resultaten zouden eerder daarvan dan van hun ijver en inzet het gevolg kunnen zijn. Hetzelfde geldt mutatis mutandis voor HBO-leerlingen.
Zoals ik boven schreef hoeft
Zoals ik boven schreef hoeft een universiteit voor een student die slechts het voorgeschreven programma van een bepaalde studie volgt voor die student nauwelijks meer geld uit te geven als hij kort over zijn studie doet of lang. Een universiteit zou dat kunnen controleren door chipskaarten en tourniquets in tevoeren. Elke student mag dan op grond van het door hem betaalde collegegeld binnen het curriculum elk college, elke instructie en elk praktikum of stage slechts eenmaal te volgen of te verrichten. Dat past natuurlijk niet in het huidige financieringssysteem. Dat zou zo moeten veranderen dat een student slechts over 4 jaar collegegeld hoeft te betalen en de universiteit jaarlijksstudent een bedrag per student ontvangt dat evenredig is met het deel van van de studie dat die student in het betreffende akademisch jaar heeft afgelgd. Daarnaast zijn er natuurlijk nog niet binnen het verplichte deel van het curriculum vallende activiteiten op de universiteit waaraan de student zonder beperkingen zou moeten kunnen deelnemen. Op die manier zou de verschraling van de studie kunnen worden tegengegaan.