Uitwerking inzetbaarheidkader:
Vertelt meer van hetzelfde. Het is het recht van de docent om te eisen in de verdeling 1200 wel lesgebonden /459 niet lesgebonden te vallen.
De leidinggevende moet een minimale opslagfactor van 40% hanteren ( zonder onderbouwing en zonder verwijzing naar een onderbouwing!!)
Er is een overgangsregeling voor MBO opleidingen die nu niet aan de 40% komen, tot 01 jan 2015
Hoofdstuk 2: duurzame inzetbaarheid
De verkoop babbel is: men moet langer doorwerken en de huidige middelen worden niet optimaal gebruikt om iedereen tegemoet te komen qua duurzame inzetbaarheid. Dat gaan we beter doen.
A) Persoonlijk budget.
Ook hier wordt, net als in het VO aan iedereen 50 uur/cursusjaar gegeven voor verbetering duurzame inzetbaarheid. Echter, HIER wordt vastgelegd dat die uren naar de niet-lesgebonden taken, mits gericht op professionalisering/loopbaanontwikkeling, gaan.
B) oudere werknemers: de nieuwe regeling moet al ingaan op01 augustus 2014.
Vanaf 57 jaar:
De nieuwe verlofuren kunnen niet worden opgespaard. 1fte is gelijk aan 170 uur, parttime naar rato.
Minimale aanstelling 0,4 fte
Bij opname van dit verlof, worden alle werknemersverzekeringen en dergelijke doorbetaald.
Men kan niet tussentijds het verlof beëindigen, er worden gerichte dagdelen vrij geroosterd. Dus niet de ene week dit en de andere week dat. In geval van ziekte telt alles gewoon als opgenomen door, er wordt geen ziekteverlof gehanteerd.
Vanaf 60 jaar:
Mogelijk 170 uur extra verlof op te nemen, tegen 100% eigen bijdrage en verlies van alle werknemersverzekeringen. NB: voor je pensioenopbouw dien je werknemersdeel pensioenpremie apart over te maken.
Als je dit verlof opneemt en ziek wordt: Krijg je geen enkele tegemoetkoming over die uren. Het enige wat wel doorbetaald wordt is werkgeversdeel pensioenpremie.
Overgangregelingen:
De al aanwezige gebruikers,( al verlof opnemend of al voor 01-06-2014 verzoek hebbend ingediend), behouden hun al opgenomen verlofuren MAAR: de eigen bijdrage gaat per 01 augustus 2014 naar:
30% voor schaal 1 t/m 8
45 % voor schaal 9 of hoger.
Iedere uitbreiding van het verlof valt automatisch onder de nieuwe regeling.
Indien een werknemer gebruik maakt van een overgangsregeling, vervalt diens 50 uur tbv duurzame inzetbaarheid.
Voor alle deelnemers seniorenregeling vervalt het recht op E-22 CAO BVE 2007-2009, extra senioren dagen.
Artikel E-20 is alleen nog geldig voor werknemers van 60 jaar en ouder in schaal 8 en lager.
Het zal vast niet de bedoeling zijn, maar ook hier is iets ingeslopen wat aanleiding geeft tot heftige discussie tussen werkgever en werknemer.
Er staat keurig dat elke werknemer recht heeft op die 50 uur… zonder uitzondering. Er staat keurig dat deelnemers aan de overgangsregelingen senioren hun 50 uur duurzame inzetbaarheid kwijtraken. Maar er staat nergens dat mensen die in de nieuwe regeling vallen dat ook kwijtraken. Het aantal docenten dat wilde weten of je de 50 uur naast de NIEUWE 170 uur seniorenverlof mag gebruiken is vrij groot. Het antwoord, volgens DEZE tekst is: ja. Ik ben erg benieuwd, want waarschijnlijk was dat niet bedoeling. Maar ja, het STAAT er.
Kortom, men krijgt 50 uur om in te zetten voor: werkzaamheden die ondersteunend zijn aan de onderwijstaak en bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.
Wat er zo raar aan is, is dat alle werkzaamheden allang gelabeld en in uren omgezet hadden moeten zijn. Immers, je wordt als werknemer betaald voor verrichte arbeid. In feite staat hier, dat dat laatste blijkbaar niet zo was of dat je stelselmatig te weinig uren voor deze taken kreeg. Of dat je blijkbaar geen bal aan professionalisering deed, dat kan natuurlijk ook.
Het enorme verschil met het VO is, dat men daar de uren krijgt om de werkdruk in het algemeen te verminderen. In het MBO heb je geen enkele andere mogelijkheid dan de voorgeschreven toepassing.
Het is, alsof men met deze overeenkomst aan het zoeken is naar de juiste manier om de boel op papier te krijgen.
Wat ook bijzonder is: de eigen bijdrage voor seniorenverlof gaat HOE DAN OOK omhoog. De overgangregelingen bieden erg weinig overgang, vrijwel niks. je krijgt het recht om iedere vorm van uitbreiding in het nieuwe systeem te doen en je oude , al geldende verlofuren gaan dezelfde bijdrage betalen als de nieuwe uren.