Nou heb ik bij de rechter de zo gewenste variant opgevoerd: ik heb vriendelijk gemeld teveel werk te hebben en ik wil die uren graag erkend en uitbetaald.
De reactie is binnen: dankzij de huidige CAO en de opstelling van je werkgever, krijg je te horen dat je werkgever ontkent dat je zoveel werk hebt, je werkgever en rechter suggereren dat je je werk waarschijnlijk veel sneller af had gekregen als je maar time management was gaan doen.
De CAO schrijft niet voor hoe overwerk af te rekenen. Een werkgever die moeilijk doet, hoeft alleen maar te zeggen: geef maar een gedetailleerde lijst van gewerkte tijden.
Het door school getypte taakbeleid is zonder discussie leidend, de inhoud wordt niet automatisch aan realiteit getoetst.
Tegelijkertijd ben je een professional, die het werk zo zelfstandig mogelijk uitvoert, verantwoordelijkheid krijgt over de uitvoering van het beleid en een hoogopgeleide werknemer die verantwoording dient te nemen.
Hier bijten een paar dingen elkaar: je dient een briefje van je werkgever met handtekening te overleggen om geloofd te worden dat je gewerkt hebt, maar tegelijkertijd word je geacht een professional te zijn.
We hebben net een paar weken enorme verontwaardiging over het circulerende CAO voorstel gehad. Wordt er ook maar iemand boos van dit, in je gezicht schreeuwend onrecht? Waar nu iets aan te doen is?
Is er 1 bond, die denkt nu de CAO aan te moeten passen om het personeel in bescherming te nemen tegen deze onzin? Ik hoor niemand.
Je krijgt 50 uur in te zetten voor werkdrukvermindering. Er is zojuist door een rechter opgeschreven dat je die werkdruk wel aan moet tonen met een gedetailleerd jaaroverzicht van al je activiteiten. Als je dat niet doet, heb je geen recht op die 50 uur………. Iemand van mening dat onze werkgevers dit NIET zo uit zullen leggen? Kijk even terug naar hoe de omschrijving van het entreerecht werd uitgelegd, toen ze er vanaf wilden.
Het is tevens het geschikte moment om in de CAO op te laten nemen hoe om te gaan met overwerk. Zolang het alleen in het taakbeleid staat, is het niet algemeen afgesproken en mag elke school doen waar ze zin in heeft. Zolang het niet in de CAO staat, dien je als werknemer het bewijs aan te voeren op een manier die niet praktisch is. Accepteer hoe het juridisch werkt en eis bescherming!
Het kost onze werkgevers niks; als er geen overwerk is, valt er niks uit betalen. De bonden kunnen het opperen als een zuivere bescherming van de werknemers?
Hebben we al iemand gehoord?
Silence of the lambs?? Wat een stel.
Voor hen die het probleem begrijpen: ik heb hulp nodig. Iemanddoetiets.nl.
Deel de website, maak geluid. Bijdragen gevraagd om de kosten te dragen.
Ik ga volgende week naar de stakingsbijeenkomst bij het IJ in Amsterdam. Ik heb toestemming gevraagd daar mijn site en rechtszaak te mogen promoten. Als ik die toestemming niet krijg, ga ik bij de ingang staan. Deze zaak is voor een MBO werknemer minstens zo actueel.
We hebben het netjes aan onze werkgever en aan de rechter gevraagd en antwoord gekregen. Als je het er bij laat, verdien je niet beter, sorry dat ik het zeg.
Dat gaan we ook tegen
Dat gaan we ook tegen rechters zeggen als die klagen over te hoge werkdruk (wat ze doen): gewoon wat meer aan time management doen!
Oftewel: elke vorm van te zware belasting is oplosbaar met time management.
Sorry dat je het zegt? Je hoeft nergens excuses voor aan te bieden; je hebt gewoon gelijk. Niemand zal docenten beschermen als zij niet voor zichzelf gaan opkomen. Sterker nog: hoe zwakker je je opstelt, hoe minder respect en steun je zult krijgen uit de samenleving.