Als voorbereiding op de CAO onderhandelingen: hoe behandelen de bestuurders zichzelf?
Hoewel ik er niet naar op zoek was, kwam ik de CAO voor bestuurders in het onderwijs tegen ( zie bijlage) Hij is niet zo vreselijk lang, dus ik heb hem eens doorgenomen.
Een aantal zaken zijn hetzelfde, een aantal zaken niet. Een aantal opmerkingen sprong er wat mij betreft uit.
** De werkgever van de bestuurder is de ( onafhankelijke) raad van toezicht.
De verantwoording voor het functioneren wordt afgelegd bij de raad van Toezicht. Die stelt ook de beloningsvooruitgang af. De beloning wordt gepubliceerd in het jaarverslag.
De inschaling van de bestuurders geschiedt aan de hand van leerlingaantallen. Er wordt een aantal keer opgemerkt dat de complexiteit de behoefte van de beloning bepaald. Toch is de samenstelling van de school geen factor, alleen de leerling aantallen. Er is een minimaal verplicht %, wat bepaalt onder welk onderwijs de bestuurder valt. ( PO of VO etc)
De CAO voor onze bestuurders bestaat vanaf 2011. Er is op dit moment een overgangregeling. Afhankelijk van het soort aanstelling dat een bestuurder heeft, wordt de beloning tussen direct en 5 jaar omgezet naar de CAO afspraken. Tot die tijd mag de bestuurder kiezen of hij de oude voorwaarden blijft hanteren of niet.
Voor bestuurders met dienstverband onbepaalde tijd met een beloning die boven het maximum ligt, moet volgens de wettelijke regels afgebouwd worden naar de CAO bestuurders.
Elke bestuurder kan naar redelijkheid ( te bepalen door de RvT) kosten opvoeren die een juiste manier van functie uitoefening ondersteunen.
Daarnaast geldt voor elke bestuurder een aparte reiskostenvergoeding, welke ingezien kan worden in het jaarverslag.
Bestuurders mogen ontslagen worden door een rechter wegens wanprestatie en kunnen tot het betalen van een schadevergoeding worden verplicht.
Bij standaard opzegging door de werkgever geldt een ontslagvergoeding volgens de gangbare regelgeving.
Net als de docenten staan bestuurders op een nullijn. Als vanaf 2013……Daarvoor niet.
De bestuurders hebben recht op 30 vakantiedagen per jaar.
Er geldt een volledige werkweek van 40 uur, deeltijd is mogelijk en de rechten en plichten gelden naar rato.
Bestuurders ontvangen een opslag over hun jaarsalaris incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering om te compenseren dat:
- er geen ADV is
- geen BAPO
- 30 vakantiedagen minder dan docenten
- het feit dat hun werkweek in vergelijking met docenten aanzienlijk langer is
- er geen bovenwettelijke werkeloosheidsverzekering wordt afgesloten.
De opslag bedraagt 15% ( oude salaris geënt op CAO VO)
Het is heel zakelijk dat er een compensatie voor een aantal zaken wordt gegund. Welke zaken het zijn die gecompenseerd worden is interessant:
De BAPO willen de werkgevers ook voor docenten eruit hebben.
De docenten hebben officieel 55 vakantiedagen, staat in de CAO VO. Er mag van docenten alleen onder bijzondere omstandigheden geëist worden dat er in vakanties wordt doorgewerkt.
Of de werkweek van de bestuurders alleen op papier zoveel langer is dan die van docenten is mijn vraag. Volgens mij werkt elke docent minstens net zoveel uur als een bestuurder. Zolang dat niet zichtbaar is, kan dit excuus voor opslag doorgang vinden.
Wat ik tijdens de gesprekken die ik voerde duidelijk begrepen heb, is dat de tabel met de kaders voor het beschikbaar stellen van de docenten in de docenten CAO VO eruit gaat. Daar wordt geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven, maar het is een letterlijk voornemen van iemand in de commissie arbeidsvoorwaarden van de VO Raad. Dan weet je het vast.
Een bovenwettelijke werkeloosheidsuitkering is voor de salarissen die bestuurders hebben een dure zaak. De wet kent een maximum SV loon, alles erboven moet je zelf verzekeren. Het is heel gebruikelijk dat personen met bovengemiddelde inkomens onderhandelen over de te maken kosten voor een dergelijke verzekering. Het is niet standaard dat de werkgever die kosten op zich neemt; het gebeurt wel.
De bestuurder van SCOL gaf het goede voorbeeld: ze wilde de bovenwettelijke regeling voor docenten wegbezuinigen…( zie MR verslag 2012) Dat kon elke docent zelf wel betalen.
Het komt er wat mij betreft op neer, dat een redelijk aantal zaken waarvoor de bestuurders zich gecompenseerd zien, dezelfde zaken zijn die ze van docenten eisen en gaan eisen zonder enige compensatie te bieden.
** de Raad van Toezicht van SCOL is door mij twee keer aangetekend benaderd over het functioneren van een bestuurder en heeft niet eens de moeite genomen om te reageren.
NB: De tabellen in de CAO bestuurders zijn met de bedongen opslag maar zonder vergoede kosten. De bedragen zijn inclusief werknemersdeel pensioenpremie, overigens net als de bedragen van de docenten in de CAO VO.