Studiereis naar Umbria

‘Knapvilla’ organiseert in samenwerking met ‘Bureau van Bodegom’ één keer per maand een volledig verzorgde week die precies past binnen het nascholingsbudget. "Een studiereis met daarin Emergenetics, MILS, Meervoudige Intelligenties en de Omoiyari-scan".   "Een reis die in het teken staat van ontwikkelen van modern leiderschap en het beter maken van een lerende cultuur binnen een organisatie. Na de reis bent u gecertificerd MILS-afnemer".

Prijs: €1650,00 exclusief vliegticket en verzekeringen.

MILS is een test voor nog beter en makkelijker leren. In deze test onderzoekt de afnemer samen met de leerling hoe zijn/haar bestaande leerstrategieën kunnen worden aangevuld of uitgebreid. Omoiyari is het Japanse woord voor het koesteren van verschillen tussen zichzelf en anderen. Het is een manier van denken en handelen die streeft naar wederzijds begrip door middel van onderzoek van elkaars perspectieven. 

Bij het  ‘Bureau van Bodegom’  van Marjolein van Bodegom vindt men expertise op het gebied van leerstijlen en denkstijlen. Men doet er aan onderzoek, gesubsidieerd door de EU. 

Ook ‘Knapvilla’ van Hanneke Lokhof ontvangt subsidie van de EU, dankzij participatie in het Europees project ‘Life Long Learning’.

Lees hoe de Steve Jobsschool in Breda profiteert van de expertise bij 'Knapvilla' in het artikel **'Kun je een bestaand schoolgebouw inrichten op basis van leerstijlen?'**.

 

Bronnen:

www.knapvilla.nl/studiereis-italie-umbrie-okt2013.pdf

leerstijlentest.vanbodegom.eu/documents/30053_BureauvanBodegom_Folder-2.pdf

www.knapvilla.nl/reacties-fotos.html

ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc78_en.htm

4 Reacties

  1. Er is nog geld genoeg in het

    Er is nog geld genoeg in het onderwijs, al vermoed ik dat zelfs als er geen cent meer is voor docenten en men, net als bij AIO's tegenwoordig hooguit een vorm van betaalde stage voor de klas zet, dat dan de reisjes met knapvilla onverdroten doorgang zullen vinden. Sterker nog, die zullen uitgebreid kunnen worden omdat die vervelende post docentsalarissen nu eindelijk tot een minimum is gereduceerd.

    Zal Paul Rosenmöller, de nieuw vorzitter van de vo-raad hier iets tegen doen?  

  2. Zo´n inrichting op basis van

    Zo´n inrichting op basis van leerstijlen … daar heb ik ooit ook nog eens mee mogen mee experimenteren.
    Leerlingen gaan in groepjes, ingedeeld op basis van verschillende leerstijlen, na een korte instructie zelfstandig met opdrachten aan de slag.
    Die leerstijlen beslaan dan ´natuurlijk leider´, ´holist´ of ´serialist´, etc etc. Aangeduid met een kleurtje rood, groen, geel, oranje etc.
    Mijn VMBO-leerlingen voerden geen klap uit. Wat bleek? Ze waren bijna allemaal "groen". En "groen" betekende "stuurloos".

    Zo loopt het onderwijsschip wel te pletter ja. Ik ben maar gauw weer "gewoon" les gaan geven.
     

  3. Ik heb, lang geleden, als

    Ik heb, lang geleden, als lerarenopleider wiskunde meegedaan aan een test naar leerstijlen die door onze onderwijskundige bij groepen studenten en collega's werd uitgevoerd. Het ging toen om leerstijlen van Vermunt. Bij mij werd de term chaotische leerstijl geplakt. Bij een (uitstekende) student in die groep ook. 

    Ik was toen verbijsterd. Chaotisch en toch slim genoeg om de studie wiskunde af te ronden en als wiskundeopleider op het hbo te worden aangesteld. 

    Nu terugdenkend, zie ik de verandering die het 'leren' heeft doorgemaakt. Van doorgronden, eigen maken, kunnen, toepassen, onderzoeken etc, is het verworden tot afspraken nakomen, administratie bijhouden en overal en nergens over communiceren.

    Leerstijlen lijken vooral geschikt als hefboom om het onderwijs te verwoesten. Inhoud verdwijnt en procedures komen daarvoor in de plaats.

  4. Het kind.org is een website

    Het kind.org is een website van *NIVOZ* van onze grote vriend Luc Stevens. Men leest daar ook BON want ik zie dat de (zeldzame) verwijzing naar de UNESCO, en het rapport 'Learning the treasure within' (politieke humbug) daar ook is opgedoken als verdediging van hun destructieve activiteiten op kosten van de belastingbetaler. Zolang hun filosofie zich tot hun eigen sekte beperkt: veel plezier ermee. Waag je niet in Den Haag een landelijke uitrol af te dwingen. Woensdag 10 oktober aanstaande spreekt *Pieter Winsemius* op *landgoed De Horst in Driebergen* (in de *natuur* filosoferen over het individuele onderwijs aan kinderen in een klas van dertig leerlingen). Waar halen ze die mensen toch allemaal vandaan? O jee, de onvermijdelijke *Einstein*. Einstein zal van het omdraaien in zijn graf geen doorligplekken krijgen.

    **

     

    [Eerder gepost] De gedachte achter ‘lifelong learning’ is dat in de toekomst (plus mondialisering) het arbeidspotentieel ten volle benut moet worden. *Alle vormen van leren* (vnl. vaardigheden; denk aan OESO, PISA; competenties) kunnen relevant zijn. Wie dat bekostigt en gedurende welke periode blijft in het midden. UNESCO – lifelong learning; ELLI – European lifelong learning index; EU 21st century skills.

     

    De ‘Canadian Council on Learning’ (CCL) heeft als eerste de ‘Canadian Composite Learning Index’ (CLI) samengesteld op grond van het Faure rapport (‘Learning to be’, UNESCO, 1972; keerpunt in onderwijsplanning genoemd; commissieleden olv Faure uit Chili, Syrië, Congo, USSR, Iran en VS) en Delors rapport (**Learning: the treasure within**. Report to UNESCO of the International Commission on Education for the 21st Century. UNESCO, 1996; commissieleden olv Delors uit Jordanië, Japan, Portugal, Zimbabwe, Polen, VS, Slovenië, Jamaica, Venezuela, Senegal, India, Mexico, Korea en China). VN-commissies die de gehele wereld trachten te vangen in een gemeenschappelijk onderwijsplan voor zowel zich ontwikkelende als ontwikkelde landen.

     

    De vier UNESCO-pilaren voor levenslang leren uit 1972, 1996 (basis voor ELLI cijfers, Eurostat) betreffen ‘learning to know’, ‘learning to do’, ‘learning to live together’ and ‘learning to be’. De vraag is vervolgens hoe de rangorde tussen landen tot stand komt. Kan de hond uitlaten onderdeel zijn van een leerprogramma? Wie weet.

Reacties zijn gesloten.