HBO raad veegt eigen straatje schoon

Het blijft tobben met de HBO raad, zie hieronder. Daarom deze vraag :

Is de begroting en zijn de jaarlijkse rekeningen van de HBO raad ergens in te zien ? In genoeg detail om te weten waar het geld blijft en wat het opbrengt ?

En dan ook nog maar deze vraag :

Wat precies zijn de salarissen van de bestuurders (per man of vrouw) en van senior "medewerkers" van de HBO raad ? Graag inclusief  + bijkomende emolumenten (tot en met "dienst"reizen, overnachten, auto's, vakantiedagen, opbrengsten van bijbanen, andere verdiensten.

 

Persbureau Novem bericht vandaag :

(cit.)

Twaalf bestuurders hogescholen verdienden te veel

(Novum) – Twaalf bestuurders van hogescholen verdienden vorig jaar meer dan de balkenendenorm van 195 duizend euro per jaar. In 2011 waren dit er drie meer. Dat meldt de HBO-raad maandag.

Medio dit jaar zijn er waarschijnlijk nog slechts zes bestuurders die boven die norm zitten. Dit komt door het vertrek van zittende bestuurders en door aanpassing van lopende contracten.

Vanaf 1 januari van die jaar geldt de Wet Normering Topinkomens. Daarin staat dat bestuurders van hogescholen in 2013 niet meer dan 198.279 euro mogen verdienen. Het ministerie had eerder al een norm voor 2012 opgelegd van 195.459 euro.

 

De HBO raad brengt dat nieuws optimistisch :

(cit.)

Meer bestuurders van hogescholen voldoen aan bezoldigingsnorm

11 maart 2013

Het aantal bestuurders in het hoger beroepsonderwijs dat meer verdient dan de OCW-norm voor het hbo is ten opzichte van 2011 gedaald van 15 naar 12. Voor twee van die 12 bestuurders is de bezoldiging al in de loop van 2012 binnen de OCW grenzen gebracht. Door vertrek van zittende bestuurders en aanpassing van contracten bij herbenoeming is de verwachting dat medio 2013 nog ten hoogste zes bestuurders een bezoldiging ontvangen die de OCW-norm te boven gaan.

Dat blijkt uit het overzicht van de bezoldiging van hbo-bestuurders, dat de HBO-raad jaarlijks op eigen initiatief publiceert. Uit het overzicht blijkt dat de bezoldiging in het hbo – geheel in lijn met de inzet van de wetgever – aangepast wordt aan de normen die daar sinds kort aan zijn gesteld. Vooruitlopend op de invoering van de Wet Normering Topinkomens is in 2012 bij nieuwe arbeidsovereenkomsten al uitgegaan van de normen die door OCW in het verlengde van de WNT specifiek voor het hbo zijn gesteld. Een bestuurder van een hogeschool mag vanaf 9 februari 2012 ten hoogste een bezoldiging van € 195.459 ontvangen (voor 2013 is het maximum in verband met gestegen pensioenpremies bepaald op: € 198.279). De bezoldiging is de optelsom van salaris, belastbare onkostenvergoeding en pensioenpremie voor rekening van de werkgever.

Overgangstermijn
Het wetsvoorstel WNT is in november 2012 door de Eerste Kamer aanvaard. De WNT is van kracht vanaf 1 januari 2013. Bij brief van 9 februari 2012 heeft de minister van OCW voor het hbo in 2012 een maximum aan de bezoldiging gesteld van € 195.459. Dit maximum  geldt vanaf die datum, vooruitlopend op invoering van de WNT. Voor bezoldigingen die dit maximum te boven gaan en voor de datum 9 februari 2012 zijn overeengekomen geldt een overgangstermijn waarbinnen de bezoldiging binnen het gestelde maximum moet zijn gebracht.

= = = = = = = =

Commentaar :

In elk geval ontvingen (ik zeg met opzet niet : verdienden) bestuurders in deze hbo-instellingen vorig jaar (2012) meer dan de afgesproken of voorgeschreven hoeveelheid geld :

Avans Hogeschool                                                  3 bestuurders

Christelijke Hogeschool Windesheim               1 bestuurder

Fontys Hogescholen                                              3 bestuurders

Hanze Hogeschool Groningen                            1  bestuurder

Hogeschool Utrecht                                              3 bestuurders

Hogeschool van Amsterdam                              1 bestuurder

Saxion                                                                      2 bestuurders

Het bericht van de HBO-raad wijst erop dat de "vergoedingen" in 2013 richting de Balkenende afspraak zullen gaan. Geen woord van enige verontschuldiging over de overschrijdingen van 2012  –  dan deden de burgemeester en die politie-baas van Haren het, tenminste uiterlijk, beter, met hun "verontschuldigingen" (niet dat dat wèl zoden aan de dijk zet  – – ).

 

2 Reacties

  1. Vandaag ook in de Volkskrant

    Vandaag ook in de Volkskrant :

    (cit.)

    Een aantal bestuurders van hogescholen verdient nog steeds meer dan de norm. In 2012 lag het beloning van 12 hbo-bestuurders boven het vastgestelde maximum. In 2011 waren dat er nog 15. Dat meldt de HBO-raad maandag.

    Hbo-bestuurders mochten in 2012 niet meer verdienen dan 195.459. Dat is bepaald door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De hoogste beloning in 2012 kreeg een directielid van Hogeschool Utrecht. Zij ontving vorig jaar 227.211 euro.

    De HBO-raad verwacht dat medio 2013 nog zes bestuurders meer dan de OCW-norm verdienen, omdat een aantal bestuurders vertrekt en omdat contracten worden aangepast bij herbenoeming. De HBO-raad heeft maandag een lijst gepubliceerd met de salarisgegevens van 89 hbo-bestuurders.

Reacties zijn gesloten.