12 Reacties

  1. Niet makkelijk om daar een

    Niet makkelijk om daar een vinger achter te krijgen. Het lijkt er op dat mbo-leraren weer worden opgeleid en dus bevoegd moeten zijn. Als dat zo is, mogen we van een stap voorwaarts spreken. 
    Maar als we vinden dat ook po-leraren in de toekomst een steviger academische opleiding nodig hebben (ze moeten van alle markten thuis zijn) dan lijkt me dat zoiets ook zou moeten gelden voor vmbo en zeker mbo-docenten.

  2. Oef, er is een nogal groot

    Oef, er is een nogal groot verschil tussen VMBO en MBO hoor Philippens. Daarnaast is dit niet zo'n fijn plan, omdat je jezelf als docent dan voor de rest van je leven klem zet in een bepaalde onderwijssector. 

  3. Jet Bussemaker vindt van

    Jet Bussemaker vindt van alles en doet niets. Deze PvdA schooljuffrouw heeft geen verstand van onderwijs en zal het nooit krijgen ook.

  4. Hinke, is het niet mogelijk

    Hinke, is het niet mogelijk via applicaties dan de overstap naar mbo te maken?

  5. Volgens de kamerbrief krijgen

    Volgens de kamerbrief krijgen studenten die voor de VMBO-specialisatie kiezen dezelfde bevoegdheid als degenen die de algemene richting kiezen, dus het hele tweedegraads gebied blijft voor hen bereikbaar.

    Meer zorgen heb ik over de verkorte route naar een VMBO-bevoegdheid die wordt ingesteld voor HBO-bachelorstudenten die niet de lerarenopleiding volgen: een 'educatieve minor'. De kamerbrief spreekt over een bevoegdheid voor de beroepsgerichte vakken, en daaruit hoop ik op te mogen maken dat iemand die wiskunde of nederlands wil geven aan het VMBO nog gewoon de volledige tweedegraads opleiding dient te volgen. Maar helemaal zeker ben ik daar niet van.

     

  6. Er wordt hier weer behoorlijk

    Er wordt hier weer behoorlijk op de PvdA afgegeven. Gezien de stilte vanuit de PvdA over de CBEgroup is dat wel begrijpelijk. Asscher opende vorig jaar nog doodleuk het Make Shift Happen congres.

  7. De principieel juiste uitweg

    De principieel juiste uitweg uit deze (di)lemma's is om alle leerkrachten, docenten en anderen, die ergens in het onderwijs werkzaam zullen zijn, een universitaire basis-opleiding te laten volgen, en ze daarmee en daardoor te kwalificeren voor het docentschap. Finland geeft daarin het voorbeeld. Aan het finse model hoeft niet te worden getwijfeld  –  het werkt goed. Het probleem is niet dat een universitaire leerweg zoveel meer geld zou kosten  –  de basale klassikale kosten liggen niet zo ver uiteen.

    Het probleem zit voor een groot deel in de dissonanties tussen universitaire en HBO culturen, hun werelden liggen ver apart, de universitaire verwaandheid nog niet mee gerekend.

    Het probleem met een universitaire leerweg is ook complex nu, omdat de hogescholen de pabo's hebben ingelijfd (de universiteiten hebben dat niet gedaan, ze zijn onderwijskunde blijven koesteren) en meer en meer universitaire verschijnselen gaan vertonen, die ze niet waar kunnen maken (de universiteiten feitelijk ook niet, liever gezegd :  niet meer).

     

     

  8. Wat nuancering bij de Finse

    Wat nuancering bij de Finse positie op de lijstjes in Education Week's Curriculum Matters: 'International Tests Spark Questions on Finland's Standing'.

  9. @Philippens: je hoeft voor

    @Philippens: je hoeft voor het MBO helemaal geen vakbevoegdheid te hebben hoor, al weet ik niet of jou dat gerust stelt. Feit is wel dat een heleboel VMBO-vakken niet in het MBO gegeven worden. Alleen Nederlands, Engels en Rekenen zaten erin, maar die worden vaak vak-onbevoegd gegeven. Bovendien is het examen nu weer uitgesteld. Grrrrrr………..!!!!!

     

  10. Het is dus belangrijk dat er

    Het is dus belangrijk dat er voor MBO weer bevoegdheden worden ingevoerd.

  11. Sowieso, maar troost je: die

    Sowieso, maar troost je: die zijn ingevoerd. Als je een jaar een BVE-cursus (met veel reflecties, competenties en feedbacks) volgt, dan héb je de bevoegdheid. Het gaat om VAK-bevoegdheid die ontbreekt.

    Overigens zijn ze bij mij op school heel soepel met de AVO-vakken, maar gelukkig is het nog niet voorgekomen dat een elektrodocent opeens motorvoertuigen moet geven. Dat zou de volgende stap (in theorie) kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.