Leerstofjaarklassensysteem: het énige systeem dat in de maatschappij in 100 jaar niet is veranderd!

Ik daag iedereen uit om mij een onderdeel van de huidige maatschappij te noemen, dat eveneens, evenals het leerstofjaarklassensysteem in het basisonderwijs, nimmer is veranderd. Nee, het vervangen van de kroontjespen door de balpen en het schoolbord door een digibord, sorry, dat heeft niéts met het onderwijssystéém te maken!
Vroeger was ook het basisonderwijs alleen voorbestemd aan de betere klassen en dat waren door de bank genomen ook de leerlingen met minstens een gemiddelde of hogere intelligentie.
Later werd het belang ingezien dat iederéén recht op onderwijs had en zo ontstond het “gelijkheidsbeginsel”. Hier in Frankrijk liep men voorop met die “égalité”. Ook de Fransen boden vanuit dat beginsel iedereen hetzèlfde aan, maar het inzicht ontbrak om te beseffen dat je daarmee niét iedereen dezèlfde KANSEN op schoolsucces biedt.
De leraren van destijds ontdekten al snel, dat er veel grotere verschillen waren tussen de leerlingen van één klas dan voorheen.
Maar men ging, tégen beter weten in, gewoon door met àlle leerlingen van de klas hetzelfde aan te bieden in dezèlfde tijd. Dommer kan toch niet, zou ik zeggen.
Inmiddels steeg het aantal mensen dat een rijbewijs wilde halen spectaculair.
Wat deden echter de instructeurs? Dié pasten de duur van de cursus aan bij de mogelijkheden van de cursist en zo haalde de één het rijbewijs in 10 lessen en een ander in 25 lessen en 2 examens of meer.
Iedereen accepteert dat en het rijbewijs van de één is niet méér waard dan dat van de “zwakkere ” leerling in dat domein.
Rij-instructeurs zijn dus eigenlijk de beste en intelligentste leraren!
Natuurlijk, zij hebben maar één leerling in de auto, maar de tienduizenden leraren gaan het nadenken over een alternatief systeem in de schoolsituatie gewoon uit de weg.
Kom me niet aan met de opmerking dat het overal in de wereld nog zo is, behalve kleine uitzonderingen, alsof dat argument hout snijdt.

Wil je meer weten over een alternatief?
Ga naar het volgende onderwijsblog:

www.henkboonstra.blogspot.com/

en….. reageer s.v.p!