Waarom geen prijsvraag?

Wij BONners, zijn van mening dat het Nederlandse onderwijs dringend gesaneerd moet worden. We zijn er het ook in grote lijnen over eens hoe het er moet komen uit te zien. Maar binnen BON is geen enkel plan gemaakt over de beste manier waarop het onderwijs weer gezond kan worden gemaakt. Er bestaat geen plan van Aanpak, geen transitieplan. Dat betekent dat als er in Nederland ooit een politieke constellatie en gemoedsstemming zou komen waarin een snelle en mogelijke koude sanering zou kunnen plaats vinden er kostbare tijd verloren moet gaan om een herstel- en handelings-plan te bedenken en eventueel uit meerdere plannen te schiften. Zo zou het goede moment om het onderwijs te verBONnen verloren kunnen gaan. BON moet daarom m.i. nu het besluit nemen om zo veel mogelijk voorwerk te verrichten.
Een goede manier voor BON om voorwerk te verrichten zonder haar bestuur te overbelasten lijkt mij om een prijsvraag uit te schrijven over de manier waarop snel een transitie in het onderwijs zou kunnen en moeten plaats vinden. De opdracht aan de deelnemers zou bij voorbeeld kunnen zijn:
Onderstel dat een politieke partij X voor onderwijs in haar programma heeft staan de invoering van onderwijs overeenkomstig de 10 geboden van BON. X komt in een regeringscoalitie en krijgt carte blanche om het onderwijs op optimale wijze overeenkomstig haar doelstelling te hervormen. De deelnemers aan de prijsvraag zouden een transitieplan moeten opstellen en daarbij ook ingaan op punt 2 en 3. De opdracht aan de deelnemers zou kunnen luiden:
1. Hoe zou dat hervormingsplan er moeten uitzien?
2. Als X concessies zou moeten doen aan haar coalitiepartners, welke concessies zouden nog aanvaardbaar zijn?
3. Welke keuzemogelijkheden voor ouders zouden naast BON-onderwijs moeten blijven bestaan?
Het moet voor zo’n invloedrijke vereniging als BON mogelijk zijn om financiële steun te krijgen die het mogelijk maakt winnaarsgelden uit te keren.
Graag commentaar van de geachte forumleden op mijn idée.
Seger Weehuizen