In Chanine Drijver, voorzitter van LAKS pleit in haar opiniestuk in Trouw voor een van de bekende BON standpunten: zorg voor bevoegde leraren!
Het is niet eens meer opmerkelijk dat leerlingen regelmatig verstandiger blijken dan schoolbesturen of politici: zij ervaren aan de lijve dat er maatschappelijk wel heel veel van hen verwacht wordt, maar dat ze daarvoor de steun van goed onderwijs steeds vaker moeten ontberen.
Je kunt het niet vaak genoeg herhalen
Bevoegdheid op zich zegt heden ten dage NIETS. Je kunt met een jaartje reflecteren je ‘bevoegdheid’ al krijgen. In het MBO stikt het van dit soort mensen: hartstikke bevoegd maar zonder vakdiploma’s.
Zie ook
www.beteronderwijsnederland.nl/node/7786
Joost Hulshof
Go BON go
Als mensen bij een bepaalde rijschool c.q. examinator ten onrechte een rijbewijs meekrijgen, is het verstandig die rijschool/examinator aan te pakken. *Niet* om het rijbewijs dan maar algemeen op te heffen, of te gedogen dat iedereen zonder rijbewijs de weg op gaat. Dat dient de verkeersveiligheid niet.
Als de al te coulante rijschool niet wordt aangepakt, bestaat de kans dat andere rijscholen uit concurrentieoverwegingen óók hun eisen laten zakken. En dat het rijbewijs in een nog veel ongunstiger daglicht komt te staan.
Dat is er m.i. in het onderwijs en bij (sommige?) lerarenopleidingen aan de hand.
Er is een factor die het probleem versterkt. Het gaat hier niet om particuliere rijbewijzen voor zondagsrijders, maar om Groot Rijbewijzen voor beroepsmatige chauffeurs. Hun werkgevers, die staan te dringen om meer chauffeurs, poken de opleidingen op om niet al te moeilijk te doen over dat rijbewijs. Het liefst zouden ze zelf hun onbevoegde chauffeurs een Groot Rijbewijs geven, zodra die een paar vrachtritten zonder ongelukken hebben afgelegd.
Als we dan in die situatie zijn aanbeland, waarbij ‘een rijbewijs heden ten dage NIETS zegt’ en je ‘met een paar gemakkelijke vrachtritten je Groot Rijbewijs al kunt krijgen’, wat is dan geraden om te doen?
Waar werkgevers en overheid niks doen, zou een trotse beroepsgroep zelf dit probleem moeten erkennen en aanpakken. M.i. de enige manier om de beroepsgroep te beschermen tegen manipulatie van buitenaf en uitholling van binnenuit.
Daarom moet BON (en moet de Onderwijscoöperatie) blijven hameren op de bevoegdheidseis EN tegelijk het door jou genoteerde probleem van de op onterechte gronden verkregen bevoegdheden aanzwengelen. Ook in het kader van het aan de Coöperatie toevallende dossier van het beroepsregister.
Want met een jaartje reflecteren word je geen vakdeskundig en vakbekwaam leraar, daar heb je helemaal gelijk in.
Handleiding voor de onderwijscoöperatie
De gegevens van lonseomejoe en de commentaren daarbij horen gebundeld te worden in een boekje, dat als een bijbel moet liggen op nachtkastje van ieder die bij de onderwijscoöperatie betrokken is. Niet alleen de BON-leden, maar ook de vakbonden en degenen in de VVVO die integer aan het werk zijn.
Inmiddels wacht ik op het
Inmiddels wacht ik op het antwoord op een simpele vraag.
Wie zitten er in de commissie bekwaamheid van de onderwijscooperatie?
Ik vermoed dat de
Ik vermoed dat de Onderwijscooperatie nog steeds de oude SBL-ballast niet kwijt. Hoeveel onzin is er al gecertificeerd op basis van de `WiVa' competenties?