Geen ruimte in het onderwijs voor kinderen die autisme hebben

www.uitgesprokeneo.nl/uitzending/uitgesproken-eo-16-juni-2011/

www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/2428440/2011/05/13/Ook-autist-wil-havo-vwo-doen.dhtml
“Konden autisten vroeger alleen naar het vmbo, sinds enkele jaren zijn er ook speciale scholen waar havo of vwo kan worden gedaan. Nog wel. Door de bezuiniging op speciaal onderwijs houden sommige er al mee op.”

Verdere toelichting is overbodig. Kinderen waar een vlekje aan zit worden geweerd door het gewone onderwijs, terwijl ze in het buitenland wel naar een normale school kunnen (België bijv.), in het speciale onderwijs zijn ze ook al niet welkom aangezien het speciale onderwijs te duur is. De onderwijsinspecteur die notabene als eerste ervoor zou moeten pleiten dat die kinderen wel naar school gaan en die dwangmiddelen zou moeten hebben (ook t.o.v. de scholen!) vindt het ondertussen prima dat die kinderen niet naar school gaan (zie de uitzending).
Het is een understatement om te stellen dat het getuigt van een gebrek aan beschaving dat kinderen die gemotiveerd zijn om te leren niet naar school mogen gaan terwijl ze notabene leerplichtig zijn en er onderwijsinspecteurs zijn die o.a. als taak hebben om erop toe te zien dat aan die leerplicht wordt voldaan.