Wim Deetman (u weet wel, die als minister van onderwijs de HOS-nota invoerde en daarmee de academici het onderwijs uitjaagde door ze als HBO’ers te betalen) blijkt sinds 2008 minstens 75.000 euro te veel gedeclareerd te hebben. Zie de NRC.
Reacties zijn gesloten.
Deetman als minister van onderwijs
In 1978 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer. In het tweede kabinet Van Agt, dat een jaar in functie was, was hij staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het voortgezet onderwijs. Na de val van het kabinet Van Agt II, werd Deetman minister van Onderwijs en Wetenschappen in het derde kabinet Van Agt, het eerste kabinet Lubbers en het tweede kabinet Lubbers. Als minister van Onderwijs was Deetman verantwoordelijk voor de invoering van de Wet op de Studiefinanciering en kreeg hij te maken met grote demonstraties van studenten na de verhoging van de collegegelden en het verkorten van de studieduur; één van de leuzen van de studenten luidde ‘Deetman is een kaassoufflé!’ Ook werd tijdens een demonstratie bij zijn ministerie een spandoek opgehangen met de tekst: ‘Minister Deetman van onderwijs, is-tie wel van boven wijs?’ Deetman zou later zijn beleid verdedigen met het argument dat ‘de maatregelen van nadien veel slechter waren’.
Deetman was tijdens zijn ministerschap ook verantwoordelijk voor de invoering van de zogenaamde HOS-wet (Herziening Onderwijs Salarisstructuur) in 1985. Hierdoor werden de salarisschalen – met name van nieuwe onderwijzers – fors verlaagd. De ook in 2007 nog bestaande problemen in het onderwijs zouden, naar het oordeel van zijn criticasters, op het door Deetman indertijd gevoerde beleid terug te voeren zijn.